Wat is een orgasme?

Is een orgasme een fysieke ontlading of een psychologisch gevoel van overgave. Is het een spirituele ervaring ? Zijn mijn orgasmes normaal en goed genoeg of moeten ze verbeteren ? Dit zijn vragen die veel mensen bezighouden. Daarom is het van belang eens dieper in te gaan op hoe je je eigen orgasme ervaart en hoe onderzoekers het orgasme in het algemeen definiëren.
Wat is een orgasme ? Als je deze vraag stelt aan mensen die reeds een orgasme hebben ervaren, zal het antwoord meestal niet verder reiken dan: "Dat zal je weten zodra je er één gehad hebt". Iemand die nog geen orgasme gehad heeft of die twijfelt of hij er al één gehad heeft, kan met deze uitleg natuurlijk weinig aanvangen.
Het antwoord op deze vraag is dan ook alles behalve eenvoudig omdat het liefdesspel een complexe gebeurtenis is. De juiste bepaling van het gedeelte wat nu eigenlijk het orgasme kan genoemd worden in dit complexe geheel is zeer moeilijk:

  • Is het dat ene hoogtepunt vlak na de opbouw van opwinding en spanning, en vlak voor de ontlading en ontspanning ?
  • Zijn het de fysieke verschijnselen die zich voordoen inzake hartfrequentie, bloeddruk, spierspanning, huidverkleuring of spierscontracties ?
  • Is het hetzelfde als de ejaculatie ?
  • Of is het de psychologische, emotionele of spirituele ervaring die samengaat met de lichamelijke veranderingen ?

Ondanks het alledaagse karakter van een orgasme is hierover zeer weinig verschenen in de literatuur. De definitie van een orgasme hangt dan ook veeleer af van degene die het beschrijft.

Medisch-fysiologische definitie

Medische vorsers hebben getracht orgasme te definiëren op basis van lichamelijke veranderingen. Zo ziet men een verhoging in bloeddruk, hartritme en lichaamstemperatuur, evenals hormonale veranderingen, spiercontracties, ejaculatie, enz....
Onderzoek levert ons "gemiddelde" waarden op inzake deze lichamelijke verschijnselen maar zeggen niets over de minimale lichamelijke verschijnselen waaraan een orgasme moet voldoen. Als je lichaam in zekere mate reageert op seksuele prikkels volgens de hierboven beschreven verschijnselen kan men spreken van een orgasme.

Psychologische definitie

Psychologen en psychiaters definiëren orgasme op basis van een subjectieve ervaring inzake bevrediging, ontlading en andere emotionele en/of cognitieve veranderingen.

Culturele definitie

De oudste en meest kleurrijke beschrijvingen van orgasmes komen uit de wereld van kunstenaars en schrijvers, ook al voorzien deze niet in een "gestandaardiseerde" definitie van wat een orgasme nu eigenlijk is. Voorbeeld is de term "petit mort" die nogal eens gebruikt wordt door de fransen in dit verband.

Een goede definitie houdt dan ook rekening met drie elementen:
  • Sensitief element. Dit element verwijst naar alle fysiologische ervaringen in ons lichaam, waaronder warmtegevoel, spierspanning en ontspanning, hartslag, bloeddruk, enz...
  • Evaluatief element. Dit heeft betrekking op de manier waarop we de gebeurtenissen ervaren: goed of slecht, pijnlijk of aangenaam, intens of eerder mild ?
  • Affectief element. Dit heeft te maken met onze emotionele respons tijdens en na een orgasme: voelen we intimiteit of afstandelijkheid, blijheid of droefheid ?

Deze benadering verdient de voorkeur omwille van tenminste drie redenen.
  • Ten eerste. Deze vorm van definitie focust op wat men ervaart en niet op het sexueel gedrag. Het verwijst niet naar welk lichaamsdeel gestimuleerd wordt of de manier waarop het wordt gestimuleerd. Dit is logisch omdat we niet allemaal hetzelfde lichaam hebben en we niet allemaal op dezelfde manier seksueel genot ervaren.
  • Ten tweede. Deze definitie geeft een bredere kijk op de materie en toont de complexiteit aan van het orgasme.
  • Ten derde. In deze benadering wordt niet meer belang gehecht aan één aspect t.o.v. de andere aspecten inzake orgasme.
© 2007 - 2020 Guy1962, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…
Slechte seks? Doe er wat aan!Maar liefst 62 procent van de Europeanen is niet gelukkig met zijn/haar sexleven,zo is gebleken uit een recent onderzoek…
Droog klaarkomen na operatie aan zaadbalDroog klaarkomen na operatie aan zaadbalWanneer een man een operatie heeft ondergaan waarbij een zaadbal is verwijderd dan kan dit tot gevolg hebben dat hierna…

Seks op latere leeftijdEr zijn veel echtparen die ontdekken dat de seksualiteit beter wordt naarmate ze ouder worden. Anderzijds brengt de leef…
Impotentie: beter voorkomen dan genezen!Eén op drie mannen boven de veertig heeft te kampen met impotentie. Niettegenstaande er verschillende manieren zijn om h…

Reageer op het artikel "Wat is een orgasme?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Guy1962
Laatste update: 13-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!