Een natte droom: waarom heb ik dat?

Een natte droom: waarom heb ik dat? Een natte droom wordt vaak gezien als iets beschamends. Een ongemakkelijk gebeuren waar je liever niet over spreekt en dat je zo snel mogelijk wil vergeten. Het is echter helemaal geen beschamend gebeuren. Het is namelijk een natuurlijke reactie van je lichaam. Een natte droom is een zaadlozing terwijl je slaapt. Een zaadlozing wordt ook wel ejaculatie genoemd en wordt veroorzaakt door seksuele stimulans. Bij een natte droom wordt een zaadlozing echter veroorzaakt door een reactie van het lichaam op mentale en lichamelijke spanning. Een natte droom komt het vaakst voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen een natte droom hebben.

Hoe ontstaat een natte droom?

Als je gaat slapen kom je in de zogenoemde remslaap terecht. REM staat voor Rapid Eye Movement en bestaat uit vier fases. In de eerste fase slaap je heel erg licht. Een dichtslaande deur op de benedenverdieping kan je nog wakker maken. In de vierde fase slaap je heel diep. Je hartslag en ademhaling lopen op. In deze fase beginnen je hersenen bepaalde activiteiten te starten waardoor je gaat dromen. Ook stroomt er vaak meer bloed door de zwellichamen van de penis of door de vagina. Uiteindelijk vindt er een zaadlozing plaats door stimulans vanuit de hersenen. Dit is een biologisch reflex en heeft te maken met mentale en fysieke spanning.

Overigens hoeft een natte droom zich niet altijd voor te doen tijdens het slapen. Seksuele opwinding en stimulans gedurende de dag kan ook voldoende zijn om een zaadlozing te krijgen. Een natte droom is eigenlijk een biologisch reflex maar is vernoemd als droom omdat het vaak tijdens het slapen voorkomt.

Natte dromen hebben niks te maken met gezondheidsproblemen.

Welke leeftijd?

De meeste jongens hebben een natte droom voor hun veertiende. Doorgaans is dit de eerste keer dat zij een zaadlozing krijgen. Doordat zij seksueel onervaren of zijn of weinig ervaring hebben, is de penis gevoeliger dan op latere leeftijd. Hierdoor is aanraking van kledingstukken of dekens voldoende om tot een zaadlozing te komen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al eerder een zaadlozing hebt gehad door masturbatie of seks. Het komt ook voor dat mannen op latere leeftijd natte dromen hebben.

Kans op een natte droom

Tachtig procent van alle mannen krijgt in ieder geval één keer in zijn leven een natte droom en dat is vaak ook meteen de laatste keer. Slechts een klein aantal hiervan krijgt vaker een natte droom. Er is geen reden waarom de ene wel een natte droom heeft en de ander niet. Er zijn mannen die wekelijks een natte droom hebben. Er wordt beweerd dat jongens (en mannen) die vaak seks hebben of masturberen minder vaak een natte droom krijgen. Echt sterk bewijs hiervan is er niet.

Erotische droom

In sommige gevallen krijgt een jongen of man vaker dan één keer een natte droom. Dit kan als hij een droom heeft over seks of over een persoon die hij erg aantrekkelijk vindt. De kans op een natte droom is dan groter dan normaal. Hoe vaak het dan voor kan komen verschilt per persoon. Ook een jongen die een partner heeft of een getrouwde man kunnen een natte droom krijgen door een erotische inhoud van de droom. Degene waar je dan over droomt hoeft niet altijd je partner te zijn. Hier kun je niks aan doen en is niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. Een heteroseksuele man kan ook een natte droom krijgen van een droom met homoseksuele inhoud. Ook dit zegt niks over je verlangens of gevoelens. Daarnaast is zoals eerder aangegeven een natte droom ook mogelijk als je wakker bent. Seksuele opwinding waar en wanneer dan ook kan ervoor zorgen dat je zomaar een zaadlozing krijgt. Ook buiten een droom om heeft het dan te maken met fysieke en mentale spanning.

Vrouwen hebben ook natte dromen

Al is er veel minder over bekend, vrouwen hebben ook natte dromen. Het biologische reflex werkt hetzelfde, alleen wordt de clitoris gestimuleerd in plaats van de penis. Een vrouw merkt het echter niet dat zij een natte droom heeft gehad. Bij een man is dit duidelijk zichtbaar door de zaadlozing, een vrouw heeft dit niet.

Natte droom en religie

Sommige religies verbieden masturbatie. Een natte droom is echter een reflex van het lichaam en is iets waar niks aan kan worden gedaan. Een natte droom is dus geen onreinheid of onzuiverheid. Misschien kan een religieus adviseur of een goede vriend hulp bieden als het voorkomt.

Kans op natte droom verminderen

Een natte droom kan vervelend zijn, zeker als het vaker dan één keer voorkomt of als je met een partner bent. Het kan jou en je partner onzeker maken. Er zijn een aantal tips om een natte droom te voorkomen:
  • Ontspan voordat je gaat slapen. Een natte droom is namelijk een reactie van het lichaam op spanning. Als je deze spanning weghaalt ziet je lichaam ook geen reden om een natte droom te krijgen.
  • Slaap op je rug. Als je op je buik slaapt, stroomt er meer bloed naar de penis en de hersenen. Hierdoor is kans op een zaadlozing groter.
  • Gek genoeg heeft je spijsvertering ook een invloed op een natte droom. Pittig eten als pepers of cafeïne bevattende middelen zorgen voor een onrustige spijsvertering. Onrust leidt tot spanning en spanning verhoogt de kans op een natte droom.
  • Pornografische of seksuele advertenties, programma’s, boeken en films leiden tot seksuele prikkelingen. Probeer deze te vermijden indien mogelijk.
  • Vaker masturberen of het hebben van seks kan de kans op nachtelijke zaadlozingen verlagen. Zoals eerder aangegeven gaat dit om een vermoeden en is hier geen wetenschappelijk bewijs van.

Lees verder

© 2017 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongens in de puberteitJongens in de puberteitAl lijken de meiden verder te zijn in hun ontwikkelingen, toch zijn de meeste jongens op 12 jarige leeftijd ook weldegel…
Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…
Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingMicropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingBij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een…
Seksuele disfuncties: orgasmestoornissenSeksuele disfuncties: orgasmestoornissenDe orgasmestoornis is een vorm van een seksuele disfunctie. Orgasmestoornissen uiten zich bij de vrouw vaak in het gerem…

Het geheim van goed slapenHet geheim van goed slapenSamen met gezonde voeding en beweging is voldoende slaap een van de drie pijlers van een goede gezondheid. Slaap is van…
Subcutaan prikken: zelf injecteren in onderhuids weefselSubcutaan prikken: zelf injecteren in onderhuids weefselIedereen heeft al wel eens gehoord van mensen die zichzelf injecteren. Het kan dan gaan over injecties die toegediend wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/wat-zijn-natte-dromen
  • http://nl.wikihow.com/Natte-dromen-voorkomen
  • http://spuitenenslikken.bnn.nl/nieuws/artikel/8/
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.