Plantaardig homeopathisch middel: Akoniet en Vliegenzwam

Plantaardig homeopathisch middel: Akoniet en Vliegenzwam In de homeopathie worden kwalen behandeld volgens de wet van het gelijke. Deze wet die door Hipocrates bedacht en houdt in dat men er van uit gaat dat een stof die gezonde mensen ziek maakt, zieken kan genezen. Kwalen worden behandeld met homeopathische geneesmiddelen: tincturen die gemaakt zijn uit natuurlijke producten. Veelal worden homeopathische geneesmiddelen gemaakt van planten. Men weet al lang dat sommige planten grote medicinale eigenschappen hebben. Vroeger werd de persoon die verstand had van de genezende eigenschappen zowel geroemd als gevreesd. Bij genezing waren deze mensen helden, bij ongeluk, kregen ze het predicaat heks opgeplakt.
Een van de belangrijkste plantaardige middelen die in de homeopathie gebruikt wordt is aconitum. Daarover zal dit artikel gaan

Aconitum

Aconitum, algemene informatie

  • De Nederlandse naam van deze plant is ofwel akoniet, ofwel blauwe monnikskap.
  • De plant groeit in vochtige, bergachtige en schaduwrijke gebieden in Europa en Midden-Azië, maar wordt tegenwoordig ook als sierplant gezien.
  • De naam aconitum is gebaseerd op een vroegere functie van de plant. Omdat het sap van de plant erg giftig is, doopte men pijlpunten in de dodelijke substantie. Het Griekse woord voor pijl is acon.
  • Vroeger werd akoniet vooral uitwendig gebruikt om kneuzingen en pijn in gewrichten te verlichten. Inwendig gebruik was zeldzaam omdat de plant erg giftig is.
  • De akoniet staat ook wel bekend als heksenkruid, vanwege zijn giftigheid.
  • In de Griekse mythologie probeert Medea Theseus te vergiftigen met akoniet, ze krijgt dit echter niet voor elkaar.
  • Akoniet wordt net als arsenicum vaak door detective schrijvers gebruikt als moordwapen in een moord verhaal.

Uiterlijk van de plant

De akoniet is een plant die in de zomer blauw paarsige, kapvormige bloemen heeft. De bladeren van de plant zijn groen. Het gif dat de plant gevaarlijk maakt, bevind zich in de wortels.

Aconitum in de homeopathie

Hoewel de plant akoniet al vroegtijdig gebruikt werd om uitwendige kwalen te behandelen, en met heel goed wist dat de plant giftig was, besloot Hahnemann in 1805 de plant nogmaals te bestuderen. Hij richtte zich op de werking van de plant wanneer hij inwendig gebruikt zou worden. Na de resultaten van deze testen, werd aconitum steeds meer gebruikt als vervanger voor het bekende aderlaten.

Aconitum wordt voorgeschreven door homeopaten aan mensen die prikkelbaar zijn. Door de prikkelbaarheid kunnen mensen, hoewel ze gezond en sterk zijn, ineens ziek worden en snel verzwakken. Bij veel acute infecties wordt het middel voorgeschreven. Denk hierbij aan verkoudheid en hoesten. Verder wordt het voorgeschreven aan moeders ( en eventueel kinderen) wanneer deze met stress kampen enige tijd na de geboorte.



Bron: TuendeBede, PixabayBron: TuendeBede, Pixabay
Niet alle homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt van planten. Een van de meest gebruikte natuurlijke elementen is namelijk de Agaricus, in de volksmond bekend als de vliegenzwam.

Agaricus

Agaricus, algemene informatie

De Nederlandse naam van de agaricus is de vliegenzwam. Deze naam heeft te maken met de functie van vliegenzwammen in het verleden. Men brokkelde deze namelijk in melk. Dit drankje werd gebruikt als gif tegen vliegen.
Vliegenzwammen groeien in de zomer in droge weilanden en bossen in verschillende delen van Europa, Azie en de Verenigde Staten.
Vroeger gebruikte men de paddenstoelen om mensen te laten hallucineren. Men geloofde dat deze mensen dan in contact konden komen met de geestenwereld en verder zou het hun uithoudingsvermogen vergroten.
De vliegenzwam wordt genoemd als een van de ingrediënten van heksenzalf. Deze zalf wekt hallucinaties op waardoor de persoon die hem gebruikt denkt dat hij vliegt.

Uiterlijk van de paddenstoel

De paddenstoel heeft een rode hoed die bedekt is met witte stippen. Er is geen specifieke rood tint te noemen die de kleur van de hoed goed weergeeft. Sommige vliegenzwammen zullen donkerrood zijn, terwijl andere misschien eerder oranje lijken te zijn. De hoed is meestal 5 tot 15 centimeter breed. De witte stippen die op de hoed te zien zijn, zijn restanten van een omhulsel waarin de paddenstoel zat voordat hij deze vorm aannam. Ook heeft de vliegenzwam sporen. Deze zijn elliptisch van vorm.

Agaricus in de homeopathie

De agaricus werkt, in kleine doses, verdovend. Een redelijke overdosis kan fataal zijn, want de paddenstoel is zeer giftig. Een lichte overdosis zorgt voor misselijkheid, ademhalingsproblemen, diarree en waanbeelden. Deze symptomen verdwijnen binnen 24 uur. Sinds 1828 maakt de vliegenzwam deel uit van de homeopathie. Dokter Sapf onderzocht hem. De vliegenzwam wordt op geen enkele andere manier gebruikt als geneesmiddel.
Mensen aan wie agaricus wordt voor geschreven hebben over het algemeen last van morbide fantasieën, angsten en zijn vaak overbezorgd. Vaak lijden ze ook aan hypochondrie, ziektevrees. Ze zijn vaak bang dat ze kanker hebben. Agaricus is het meest geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor kou tijdens het ziek zijn. Ook zij die last hebben van enkele problemen die te maken hebben met het zenuwstelsel, denk hierbij aan parkinson, chorea en stuiptrekkingen.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De giftige maar mooie monnikskapDe giftige maar mooie monnikskapDe blauwe monnikskap bloeit in de herfst en vormt een prachtige combinatie met andere gewassen. Sommige varianten van de…
De geneeskracht van monnikskapDe geneeskracht van monnikskapBlauwe monnikskap behoort tot de meest gevaarlijke planten. Zelfs het plukken van de plant kan al tot zwellingen leiden.…
Wat doet een homeopathisch arts?Wat doet een homeopathisch arts?Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.

Plantaardig homeopathisch middel: Ui en AloePlantaardig homeopathisch middel: Ui en AloeEen van de alternatieve geneeswijzen die veel wordt toegepast is de homeopathische. In de homeopathie worden kwalen beha…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TuendeBede, Pixabay
  • Homeopathie: Principes en toepassingen in de praktijk, Dr. Andrew Lockie
  • Afbeelding bron 1: TuendeBede, Pixabay
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.