Homeopathie: agaricus (vliegenzwam)
De Nederlandse naam voor de paddenstoel agaricus is vliegenzwam. Deze rode paddenstoel met witte stippen bevat stoffen die hallucinaties kunnen opwekken en hij is ook giftig. Als geneesmiddel wordt hij gebruikt bij mensen die last hebben van angsten, overbezorgdheid, winterhanden en de ziekte van Parkingson. Daarnaast kunnen mensen met multiple sclerose (MS) en epilepsie er baat bij hebben. Wat houdt het gebruik van deze paddenstoel in en waarvoor wordt het gebruikt?
Algemeen
Deze rode paddenstoel met witte stippen groeit gedurende de zomer in droge weilanden en bossen in delen van Europa, in Azië en Amerika. In Nederland wordt de agaricus ook wel “vliegenzwam” genoemd, omdat het vroeger ook gebruikt werd als middel tegen vliegen. De vliegenzwam bevat stoffen die hallucinaties kunnen opwekken. In een kleine dosis werkt het verdovend. Omdat hij erg giftig is, kan een overdosis dodelijk zijn. Een lichte overdosis zorgt voor misselijkheid, diarree, verwarring en ademhalingsproblemen. De symptomen na een lichte overdosis zijn binnen 24 uur weer verdwenen.
Als geneesmiddel
Mensen die last hebben van overbezorgdheid, angsten en morbide fantasieën kunnen baat hebben bij agaricus. Bijvoorbeeld mensen die bang zijn dat ze kanker hebben en hieraan zullen sterven of mensen die hypochondrisch zijn. Symptomen die je bij deze mensen ziet zijn slaapzucht, dufheid en een inactieve houding. Agaricus is vooral geschikt voor mensen die bij ziekte gevoelig zijn voor kou. Bij sommigen kunnen de symptomen verslechteren tijdens een onweersbui of na seksuele activiteit. Het wordt ook voorgeschreven bij zenuwaandoeningen die gepaard gaan met trillen, jeuk en bevende ledematen. Mensen met
multiple sclerose (MS) en epilepsie kunnen baat bij dit middel hebben. Verder wordt het soms voorgeschreven bij mensen die last hebben trillen als gevolg van alcoholisme, bij winterhanden en –voeten en bij ouderdomsdementie.
Stoornissen in het zenuwstelsel
Bij klachten met het centraal zenuwziekte wordt dit middel soms voorgeschreven. Symptomen die hierbij horen zijn stuiptrekken en krampen in haast elke spiergroep in het lichaam, veroorzaakt door neurologische aandoeningen waarbij cellen beschadigd raken, zoals dementie of MS. De klachten zijn pijn, waarbij er pijnscheuten met kramp aanwezig zijn. De patiënt heeft moeite met lopen en kan wat stuntelig overkomen. Andere symptomen zijn tics, flauwvallen, dansziekte en ischias. Het gaat beter door rustig te bewegen, tijdens slaap en in de avond. Klachten kunnen verergeren door koude lucht, dreigend onweer, na geslachtsgemeenschap en aanraking.
Chorea
Deze neurologische aandoening bestaat uit plotselinge snelle bewegingen, met name in het gezicht of aan het uiteinde van de ledematen. Wanneer de patiënt rust houdt, zullen de klachten minder worden. Bij nervositeit zullen de klachten verergeren. Iemand kan onhandiger worden, dingen laten vallen en minder netjes schrijven. Klachten verbeteren door rustig te bewegen, tijdens slaap en in de avond. Ze worden slechter door koude lucht, dreigend onweer na geslachtsgemeenschap
Ziekte van Parkingson
Dit een ziekte van de hersenen, waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Hierdoor zullen bewegingen, gedrag en uiterlijk geleidelijk veranderen. Symptomen die bij deze ziekte horen zijn: algehele zwakte met bevende en trekkende ledematen. De ruggengraat kan erg gevoelig zijn bij aanraking. Andere symptomen zijn: mentale achteruitgang, grote bezorgdheid, wanhopig zijn en hypochondrie. Klachten beter worden door langzaam te bewegen en te slapen. Het kan verslechteren door dreigend onweer en na geslachtgemeenschap
Winterhanden en – voeten
Door kou kunnen bloedvaten vernauwen waardoor er minder bloed naar het lichaamsdeel stroomt. Het gaat vooral om de handen en voeten. Het kan klachten geven zoals zwellingen, rode huid, jeuk en een branderig gevoel. Het is beter om kou zoveel mogelijk te vermijden. Door warmte zullen de klachten verminderen.
Lees verder