Trillende handen en de psychische gevolgen

Meer dan de helft van de mensen heeft in meer of mindere mate last van trillende handen. Bij een aantal hiervan wordt dat veroorzaakt door ziekte, medicatie of verslaving. De andere groep heeft "gewoon" trillende handen. Hier kunnen ze niets aan doen, het is ook helemaal niet erg! Toch heeft vooral deze groep mensen er de meeste moeite mee. Bij hen heeft het invloed op hun dagelijkse leven. Enkele gevallen kunnen hierdoor zelfs een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen!

De oorzaak

Trillende handen hebben is iets normaals! Ze kunnen veroorzaakt worden door de bovengenoemde verslaving, medicatie of ziekte. In alle overige gevallen is het gewoon iets wat genetisch bepaald is. Net als je haarkleur. Sommige mensen zijn van nature wat nerveuzer aangelegd, zij zullen eerder last hebben van trillende handen dan andere mensen. Ook op spannende momenten zoals examens, de eerste dag op het nieuwe werk en een belangrijk etentje zullen de meeste mensen een tikje zenuwachtig zijn en dus sneller last hebben van trillende handen. Dit is normaal, hier is niets aan te doen! Toch schamen een hoop mensen zich wel voor hun trillende handen. Zodra je er zelf op gaat letten wordt het erger. Negeren is het beste, maar niet altijd even gemakkelijk.

Bewustwording

Het wordt eigenlijk pas een probleem als mensen erbij stil gaan staan dat ze trillende handen hebben. Deze mensen gaan zichzelf de hele dag in de gaten houden. Wanneer ze eten, een kop koffie aanpakken, afrekenen in de supermarkt, enz. Bij alles wat ze doen letten ze op hun eigen handen. En op het moment dat je de hele dag op jezelf gaat letten word je nerveus van jezelf. Hierdoor zullen je handen zeker niet minder gaan trillen! Op het moment dat de handen trillen en de persoon in kwestie heeft dat zelf in de gaten zal deze persoon gelijk denken dat de hele wereld dat ook in de gaten heeft. Niet dus. Zeg eens eerlijk, let jijzelf ook op de handen van een ander? Zeer waarschijnlijk niet. Of in ieder geval niet de hele dag. Het is dus belangrijk om er vooral niet mee bezig te zijn.

De cirkel

Als mensen eenmaal op hun handen gaan letten is het einde eigenlijk zoek. Vanaf dit moment zal het je leven beheersen. Op een gegeven moment maak je je niet meer druk als je handen trillen; je maakt je al druk nog voordat ze trillen! Je durft geen kop koffie meer aan te pakken want de vorige keer dat je dat deed trilden je handen tenslotte ook zo dus dat zal dan wel altijd zo zijn. Op deze manier zal het langzaam aan steeds erger worden. Als jij denkt dat je handen gaan trillen zullen ze namelijk ook gaan trillen. Zaak is dus dat je die kop koffie gewoon aanpakt. Trillen je handen? Nou en, dat heeft iedereen wel eens. Ook jouw handen zullen vaak zat niet trillen, maar daar let je niet op. En het is zo belangrijk dat je die cirkel gaat doorbreken en juist op die momenten let! Denk dus aan die keer dat je de koffie aanpakte en je handen niet trilden. Dat is veel belangrijker, het mag niet je leven gaan beheersen.

Oefeningen

Er zijn een aantal hele simpele oefeningen die je jezelf kunt aanleren en een aantal goede tips. Hierdoor wordt het trillen van je handen niet minder, maar dat hoeft ook niet. Jij bent tenslotte wie je bent. Door deze oefeningen leer je jezelf te accepteren en niet stil te staan bij je trillende handen.

  • Als je denkt dat je gaat trillen zul je vanzelf nerveuzer worden. Haal dus een aantal keer diep adem en denk aan iets ontspannends. Vergeet die handen, die zijn onbelangrijk.
  • Bal je handen tot vuisten en geef kracht. Hierdoor kun je de eventuele nerveuze lading die in je zit eruit gooien.
  • Denk je dat je helemaal niets meer kan vasthouden, rechthouden of aanpakken? Nergens voor nodig, oefen thuis! Wedden dat je het kan als je er niet bij stil staat? Op een volgend moment dat je weer met publiek erbij last denkt te krijgen van je handen denk je terug aan die momenten thuis. Je kunt het best, het is helemaal geen probleem! Houd dat jezelf voor.
  • Praat er eens over met iemand die je vertrouwt. Vertel diegene over je trillende handen en vraag of het die persoon weleens is opgevallen. Wedden van niet?
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is trilangst?Trilangst wordt ook wel trilfobie genoemd. Iemand met trilangst is bang om te gaan trillen in het bijzijn van anderen. A…
Trillende handen of handtremor: Oorzaken en behandelingTrillende handen of handtremor: Oorzaken en behandelingIedereen heeft ooit wel eens last gehad van trillende handen. Een vervelend gevoel waar je je waarschijnlijk toch enkele…
Trillende vinger: oorzaken van spiertrekkingen in de vingersTrillende vinger: oorzaken van spiertrekkingen in de vingersHet trillen van de vingers of trillende vingers lijkt misschien een alarmerend symptoom, maar het is vaak een onschuldig…
Spiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spierenOnwillekeurige spierspasmen of myoclonische spiertrekkingen kunnen op elk moment optreden en kunnen overal in het lichaa…

Kanker symptomen: hoest, heesheid, knobbel, bloed in poepKanker symptomen: hoest, heesheid, knobbel, bloed in poepSymptomen kanker zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor. Symptomen kanker die veel voorkomen zijn: aa…
Hoge bloeddruk te lijf met yogaHoge bloeddruk te lijf met yogaHoge bloeddruk komt steeds meer voor in onze jachtige samenleving. Het is een ernstig probleem, dat vaak onderschat word…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.