Je valt niet vanzelf af als je minder calorieën eet

Je valt niet vanzelf af als je minder calorieën eet Veel mensen die af willen vallen, beginnen aan een dieet dat voeding met een laag aantal calorieën voorschrijft. Met een dergelijk dieet is het risico groot dat je voedingswaren eet die een hele serie van vetopslag-hormonen ontketenen. Laten wij bijvoorbeeld een mueslireep van 250 calorieën vergelijken met een avocado van 250 calorieën. In aantal calorieën zijn beiden gelijk, maar het grote verschil zit hem in de werking die beiden op je hormoonhuishouding hebben. Waarom is het - hoewel de mueslireep de naam heeft “light” te zijn en een avocado als een dikmaker wordt beschouwd - toch beter om voor de avocado te kiezen.

Inhoud


De stelling dat als je minder calorieën eet vanzelf afvalt, is onjuist

De waarheid is dat alleen het tellen van calorieën veel onvolkomenheden heeft, het voornaamste gebrek is dat het geen rekening houdt met hormonale effecten die bepaalde soorten voedsel op je lichaam hebben. Diep in je hart weet je dat het eten van een goed gevulde salade beter voor je is dan het eten van een cupcake. Je voelt je anders en je lichaam reageert anders op deze twee verschillende soorten voedsel.

Hormonale, mentale en emotionele effecten van calorieën

Hoewel een salade en een cupcake hetzelfde aantal calorieën kunnen bevatten, moet je ook rekening houden met de hormonale, mentale en emotionele effecten die de calorieën op je hebben. Dit zorgt ervoor dat je toch niet afvalt, ook al blijf je beneden het aantal calorieën dat je nodig hebt om gewicht te verliezen.

Calorieën die vet opslaan

Wanneer je een muesli reep met veel suiker en koolhydraten eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel. In reactie op je verhoogde bloedsuikerspiegel, gaat je alvleesklier insuline afscheiden. Insuline is een hormoon dat suiker uit je voeding naar je cellen brengt om als energie te gebruiken. Insuline slaat extra suiker op als vet. Als je nu te veel koolhydraten eet op het moment waarop je spieren ze niet nodig heeft, dan worden de koolhydraten als vet opgeslagen.

Enkelvoudige onverzadigde vetten

De enkelvoudige onverzadigde vetten van een avocado onderdrukken de aanmaak van insuline door ons lichaam, waardoor er een constante energieafgifte ontstaat en je dus een verzadigd gevoel krijgt. Bovendien stuurt een avocado signalen naar je lichaam om lichaamsvet te verbranden. Dus ook al hebben beide voedingsmiddelen hetzelfde aantal calorieën, het effect op je lichaam is wezenlijk anders.

Is het aantal calorieën wel van belang?

In het totaalplaatje is het aantal calorieën van belang in die zin dat je niet te veel calorieën kunt consumeren zonder dat je in gewicht toeneemt. Het hormonale effect van wat je eet en drinkt, is echter even belangrijk als het aantal calorieën. Om de manier waarop je hormonaal op voeding reageert te verbeteren, moet je veel groenten en genoeg eiwitten eten. Gebruik daarnaast gezonde vetten als olijfolie en avocado. Gebruik zetmeel houdende koolhydraten uitsluitend binnen een uur na een zware training. Probeer verder niet te veel te “zondigen”; beperk dit tot een keer per week.

De knop omzetten

Je lichaam vraagt naar die voeding die je het meest inneemt. Het is een overlevingsmechanisme; ons lichaam leert om gebruik te maken van het soort voedsel dat in het verleden succesvol als brandstof heeft gediend. Als je bijvoorbeeld gezondere calorieën met minder koolhydraten begint te eten, zal je lichaam na verloop van tijd weer aanleren wat het beste voor hem is. De knop omzetten is moeilijk, en terugvallen zijn onvermijdelijk, maar troost je ermee dat na een week van hevig verlangen naar koolhydraten, je lichaam zich zal aanpassen en er minder om zal vragen. Je krijgt dan meer trek in calorieën die je gezondheid en welzijn bevorderen.

Calorieën zijn niet gelijk

Geef de voorkeur aan calorieën uit eiwitten en vezels; deze helpen de spijsvertering vertragen en geven je langer een vol gevoel. Vetten zijn ook verzadigend en zorgen er mede voor dat er een seintje dat je vol bent wordt afgegeven. Als je dus magere eiwitten, vezels en gezonde vetten eet dan zal je de hele dag een verzadigd gevoel hebben. Langzaam verteerbare koolhydraten zijn goed omdat het langer duurt vóór ze in suiker worden omgezet, waardoor je geen snelle schommelingen van je bloedsuikerspiegel hebt.

Langzaam verteerbare koolhydraten

Voorbeelden van langzaam verteerbare koolhydraten zijn bladgroenten, zoete aardappelen, volkoren granen, wilde rijst, quinoa, gesneden haver, bonen en peulvruchten. Je hoeft tropische en citrusvruchten met een hogere glycemische index niet te vermijden. Als je de vrucht namelijk in zijn geheel eet, dan zorgen de vezels ervoor dat het veel langzamer wordt verteerd dan als je het als vruchtensap drinkt.

Plan van aanpak

  1. Zorg voor een verzadigd gevoel met eiwitrijke maaltijden die vezels en gezonde vetten bevatten;
  2. Voorkom ongezonde trek met een eetplan dat voor 80% bestaat uit gezonde onbewerkte voedingsmiddelen;
  3. Gebruik "hormonale activerende" voedingswaren als kokosnootolie, olijfolie, en avocado samen met veel groenten;
  4. Eet zetmeelhoudende langzame koolhydraten en snelle suikers alleen tot een uur vóór en een uur direct na een zware training.
  5. Houd ook de grootte van de porties in de gaten

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het calorie shifting dieetHet calorie shifting dieetVeel mensen zijn op zoek naar een manier om af te vallen, dat dit niet zomaar gaat blijkt uit het feit dat er in Nederla…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Afvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonicaAfvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonicaWat is fijner dan muziek maken en tegelijkertijd afvallen? Al musicerend op de trekharmonica vliegen de grammetjes, en n…
Afvallen met hardlopen (tips)Afvallen met hardlopen (tips)Steeds meer mensen willen graag afvallen, dit kan onder andere door te hardlopen. Bij het afvallen met hardlopen dien je…

Mangosteen, de supervrucht uit AziëDe fruitsoort ‘Mangosteen’, is in Europa en Amerika relatief onbekend, maar in Azië uitgeroepen tot ‘de Koningin der vru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay
  • Brett Hoebel, Why all calories are not created equal, 12 november 2013
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.