Mangosteen, de supervrucht uit Azië

De fruitsoort ‘Mangosteen’, is in Europa en Amerika relatief onbekend, maar in Azië uitgeroepen tot ‘de Koningin der vruchten’ en wordt al duizenden jaren gebruikt door de lokale bevolking. De wetenschappelijke naam van de mangosteen of mangostan is ‘Garcinia mangostana’. Het is geen familie van de mango en het is ook geen steen, het is een aparte vruchtsoort die in tropische gebieden groeit. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de Aziatische geneeskunde en gezondheidsindustrie, en niet voor niets. Steeds meer gezondheidsinstanties zien de voordelen in van deze (nog) onbekende supervrucht. Het bestrijdt bijvoorbeeld de vrije radicalen in ons lichaam en vermoeidheid.

Mangosteen

De mangosteen is een vrucht ter grote van een tomaat, het heeft een harde dikke schil en in de binnenkant zit een witkleurige inhoud die visueel vergelijkbaar is met een mandarijn. Het groeit enkel in tropische gebieden, en is vooral bekend in Zuidoost-Azië. In dit gebied staat de supervrucht bekend om zijn heilzame werking. Uit verschillende bronnen blijkt dat duizenden jaren geleden de Boeddhisten de vrucht al gebruikten om vermoeidheid en ontstekingen in het lichaam tegen te gaan.

De positieve werking van mangosteen

Niet alleen het vruchtvlees wordt gebruikt, maar vooral ook de schil. Het bevat veel Xanthonen (ontstekingsremmende stof), of ook wel natuurlijke antioxidanten genoemd. Dit verklaart waarom in Azië de vrucht veelal wordt gebruikt als natuurlijk middel om ontstekingen te remmen.

Verder neutraliseert de vrucht de vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn kleine deeltjes in het lichaam en komen vrij door o.a. chemische toevoegingen in eten (kleurstoffen e.d.), stress, lichaamsontgifting en andere oxidatieprocessen van het lichaam. Vrije radicalen kunnen veel schade aanrichten, het stimuleert de groei van slechte ziektekiemen en te veel vrije radicalen kan leiden tot onder andere tumoren, vaatziekten. Ook zorgen de kleine deeltjes ervoor dat het lichaam sneller verouderd. Mangosteen bestrijdt deze agressieve vrije radicalen in het lichaam.

Waar is mangosteen te koop?

De mangosteen is nauwelijks te verkrijgen in Europa. De vrucht groeit enkel in tropische gebieden aan mangosteenbomen, welke tot wel 80 meter hoog kunnen worden. Er zijn pogingen gedaan om de mangosteen te kweken in kassen of in andere klimaten dan het tropische klimaat. Tot nu toe zonder succes.

Na de oogst is de vrucht slechts 2 à 3 dagen houdbaar. Hierdoor is het lastig om de fruitsoort te exporteren. Voor verse mangosteen zult u helaas naar Zuidoost-Azië moeten reizen. Wel zijn er mangosteensapjes- en pillen verkrijgbaar in Nederland. Een enorm gezond vloeibaar voedingssupplement met o.a. mangosteen is bijvoorbeeld ‘Vemma’. Dit sapje is door onafhankelijke onderzoekers uitgeroepen tot enorm gezond, en een ideale toevoeging op de dagelijkse voeding. Zelfs dr. Oz (bekend van Oprah) beveelt dit product aan, en heeft er in één zijn shows aandacht aan besteed. Daarnaast heeft het bedrijf van Vemma ook een product ‘Bode’, een drankje dat helpt om af te vallen. Bij ‘Bode’ zit een heel afvalprogramma verwerkt in een mobiele applicatie. Het wordt door Chris Powell gebruikt in het succesvolle televisieprogramma ‘Obese’. Producten van Vemma zijn online te bestellen en liggen niet in de winkels.

Voordelen van de Aziatische supervrucht

Op het internet dwalen er berichten rond dat mangosteen een geneesmiddel is en dat het ziektes, zoals kanker, bestrijdt. Dit is echter nooit bewezen en duidt op kwakzalverij. Vooralsnog is mangosteen een vruchtsoort met buitengewone natuurlijke werking. Het is goed voor je lichaam, zoals elke vruchtsoort, en heeft daarnaast enkele interessante voordelen.

Voordelen van mangosteen:

  • Ontstekingsremmend
  • Reduceert vermoeidheid
  • Handhaven van een gezonde spijsvertering
  • Versoepelt de spieren
  • Helpt het immuunsysteem versterken
  • Vrije radicalen neutraliseren

Kortom mangosteen wordt met recht een supervrucht genoemd. Het heeft een positieve werking op het lichaam. Helaas niet makkelijk te verkrijgen buiten de tropische gebieden, maar de inhoud van de vrucht zit verwerkt in verschillende producten die in Nederland te verkrijgen zijn.
© 2013 - 2024 Goodman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrije radicalenVrije radicalenVrije radicalen, zijn schadelijke deeltjes die ons cel DNA beschadigen. Vrije radicalen ontstaan als bijproduct bij onde…
Hoe gezond is de abrikoos?Hoe gezond is de abrikoos?Wie kent de abrikoos als (steen)vrucht niet? Niet dat de abrikoos bij iedereen even populair is, maar we kennen allemaal…
De top tien exotische fruitsoortenDe top tien exotische fruitsoortenReizen naar een exotische bestemming gaat niet alleen over zwemmen in de schitterende blauwe wateren of lekker zonnebade…
Voedingsmiddelen die beschermen tegen vrije radicalenVoedingsmiddelen die beschermen tegen vrije radicalenWie regelmatig bezig is met zijn gezondheid, stoot vroeg of laat op het begrip vrije radicalen. Daarbij gaat het niet om…

20 gezonde en eenvoudige tussendoortjes en snacks20 gezonde en eenvoudige tussendoortjes en snacksIedereen die op zijn gewicht let of onder behandeling is van een diëtist kent dit probleem. Om af te vallen of om een ge…
Je valt niet vanzelf af als je minder calorieën eetJe valt niet vanzelf af als je minder calorieën eetVeel mensen die af willen vallen, beginnen aan een dieet dat voeding met een laag aantal calorieën voorschrijft. Met een…
Bronnen en referenties
  • Ontdekverve.vemma.eu/vemma.html
  • Gezondheidsnet.nl
  • Dr. Oz
  • Obese, televisieprogramma
Goodman (5 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.