Trucjes om de juiste en gezonde portie te bepalen
Het is voor je gezondheid van groot belang dat je in staat bent om de juiste portiegrootte te bepalen. Niet alleen vanwege het feit dat je van het eten van te grote porties zwaarder wordt en van het eten van te kleine porties afvalt, maar ook omdat je met de juiste portiegrootte voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze heeft je lichaam nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven is het cruciaal om de voor jou correcte portiegrootte van een voedingsmiddel te kunnen bepalen.
Inhoud:
Juiste en gezonde portie bepalen
Als je een dieet volgt kan je diëtist of voedingscoach je voorschrijven om bij het avondeten bijvoorbeeld 90 gram aardappelen groenten te eten. Als je thuis bent is het geen probleem om dit af te wegen. Als je echter uit eten bent, dan zul je je toevlucht tot een andere methode moeten nemen. Het is dan erg handig als je bijvoorbeeld weet dat 90 gram aardappelen ongeveer zo groot is als een computermuis.
Het maakt niet uit welk dieet je hebt gevolgd, om na afronding ervan op gewicht te blijven zul je die portiegroottes moeten eten die ervoor zorgen dat je op gewicht blijft. Als je je ogen als "weegschaal" kunt gebruiken, maak je het jezelf gemakkelijker om de juiste hoeveelheden te eten, en zodoende een gezond gewicht te behouden.
Trucjes om portie vrij nauwkeurig te kunnen schatten
Omdat je niet altijd het juiste gereedschap (weegschaal, maatbekers of doseerlepels) bij de hand hebt, is het handig als je in plaats daarvan over wat trucjes beschikt om een vrij nauwkeurige schatting te maken.
Wat is eigenlijk een portie
Een portie is niets anders dan de hoeveelheid die je per keer eet, met andere woorden hoeveel eten je opschept. Een portie moet je niet verwarren met een
serveersuggestie, wat je wel eens op een verpakking ziet. Dit laatste is namelijk een standaard hoeveelheid voeding of drank, bijvoorbeeld 100 gram of milliliter.
Het wordt nog verwarrender als er op etiketten “voedingswaarde per portie” wordt vermeld. Dit begrip "portie" heeft de fabrikant zelf bedacht, en komt daardoor niet altijd overeen met de portiegrootte die je nodig hebt of die je diëtist je heeft voorgeschreven.
Meet met je ogen
Hieronder tref je enkele vuistregels aan die je erbij helpen om je een beter voorstellingsvermogen te maken van de afmetingen van de porties die je nodig hebt. Misschien zegt 150 gram yoghurt je niet veel, als je echter weet dat dit ongeveer overeen komt met een honkbal dan kun je een betere schatting maken van de hoeveelheid die je in je schaaltje moet schenken. Het is niet ondenkbaar dat je minder snel een heel zak chips leeg zal eten als je weet dat een normale portie chips even groot is als een espressokopje.
- 150 ml sap = 1 theekopje
- 150 gram cornflakes = 1 koffiemok
- 200 gram rauwe groenten of fruit = 1 vuist
- 70 gram gekookte groenten = 1 gloeilamp
- 90 gram aardappelen = 1 computermuis
- 85 gram ongekookte rijst, couscous of quinoa = 1 muffinvormpje
- 85 gram gekookte pasta = 1 ijsschep
- 115 gram vlees, gevogelte of vis = 2 pingpongballen
- Een half blik tonijn of kipsalade = 1 tennisbal
- 1 stuk fruit van 115 gram = 1 honkbal
- 1 pannenkoek = 1 CD
- 150 gram yoghurt = 1 honkbal
- 1 eetlepel noten = 1 duimafdruk
- 30 kaas = 2 dobbelstenen
- 30 gram chips = 1 espressokop
- 50 gram gedroogd fruit = 1/2 ei
- 1 theelepel olie = 1 vingerafdruk
Conclusie
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je een abstracte hoeveelheid voeding of drank concreet kunt maken, opdat je je een voorstelling kunt maken van de werkelijke hoeveelheid. Je kunt deze lijst zelf aanvullen door als je een hoeveelheid hebt afgewogen deze te vergelijken met een dagelijks voorwerp. Misschien kan je diëtist je hier wel bij helpen.
Besef vooral dat je je niet aan de hoeveelheden hoeft te houden die de fabrikant op de verpakking aangeeft. Op een pakje druivensap staat bijvoorbeeld dat de voedingswaarde per 100 ml 64 calorieën bedraagt, en dat een glas druivensap (200 ml) 130 calorieën bevat. Hierdoor zou je ten onrechte de indruk kunnen krijgen dat een normale portie druivensap 200 ml bedraagt.
Bedenk daarnaast dat
niet alle calorieën even zwaar meetellen voor je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld liever een banaan van 120 calorieën eten dan een koekje van 120 calorieën. Als je wilt afvallen, maakt het weliswaar niet uit wat de bron is van de calorieën; voor je gezondheid is dit wel degelijk het geval.
Lees verder