Afvallen met hardlopen (tips)

Afvallen met hardlopen (tips) Steeds meer mensen willen graag afvallen, dit kan onder andere door te hardlopen. Bij het afvallen met hardlopen dien je echter wel rekening te houden met een aantal factoren om echt tot gewichtsverlies te komen. Veel mensen beginnen te hardlopen, omdat ze gewicht willen verliezen. Hardlopen is een van de beste al dan niet de beste sport om efficiënt calorieën te verbranden. Een persoon van 70 kg zal door 1,5 km te hardlopen ongeveer 100 calorieën verbranden. Hieronder worden enkele adviezen gegeven waar je rekening mee kan houden, wanneer je graag gewicht wil verliezen door te hardlopen.

Volg een trainingsschema

Het volgen van een trainingsschema is een eenvoudige manier om gemotiveerd te blijven. Door een trainingsschema te volgen zul je zien dat je conditie verbetert. Daarnaast wordt elke hardloopsessie steeds zwaarder. Je zult een aantal vaste dagen per week moeten gaan hardlopen bij het volgen van een schema. Het is dus veel moeilijker om hardloopsessies uit te stellen of over te slaan. Kies het schema dat bij jou past, zo zijn er bijvoorbeeld schema's voor beginners en gevorderden. Door het schema te volgen zal jouw lichaam ook kunnen wennen aan de wekelijkse hardloopsessies. Zo kun je blessures voorkomen. Er zijn genoeg trainingsschema’s te vinden op bijvoorbeeld Google, typ maar eens het volgende in bij Google: trainingsschema hardlopen.

Gezond eten hoort er ook bij

Wanneer je gewicht wil verliezen door te hardlopen, moet je hierbij in gedachten houden dat je alleen gewicht zult verliezen wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Om een halve kilo te verliezen zul je ongeveer 3500 calorieën moeten verbranden. Dit kun je doen door te hardlopen. Voor hardlopers die willen afvallen is het aan te raden om veel kleine porties te consumeren gedurende de dag in plaats van een aantal grote. Hierdoor zal de verbranding van jouw lichaam constant op gang blijven.

Een fout die veel hardlopers maken is dat ze de calorieën die ze verbranden overcompenseren met extra calorieën uit eten en drinken. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat hardlopers in gewicht aankomen in plaats van dat ze gewicht verliezen. Om dit te voorkomen kun je jouw dagelijkse calorie inname vastleggen. Dit vastleggen zal er aan bijdragen dat je minder snel calorierijk eten zoals chocola zult consumeren. Je kunt jouw calorie-inname vastleggen op papier, maar ook in bijvoorbeeld een mobiele applicatie bijhouden.

Zorg ervoor dat je regelmatig rent

Met name als je geen trainingsschema volgt, moet je consistent zijn met het aantal keer dat je per week rent. Door een keer per week te hardlopen zul je namelijk niet veel gewicht verliezen. In een optimale situatie zou je elke dag een stukje moeten gaan hardlopen. Dit is echter vaak niet haalbaar, probeer tenminste 3 a 4 keer per week te gaan hardlopen.

Zorg voor de juiste voeding bij de langere afstanden

Als je vaker langere afstanden rent, dan is voeding cruciaal voor je prestaties. Het overslaan van maaltijden voor of na je workout is dan ook niet aan te raden. De voeding speelt dan namelijk een erg belangrijke rol voor jouw prestaties en voor het herstel van jouw spieren. Daarnaast is het zo dat de maaltijden die je voor en na de workout consumeert zullen worden verbrand door jouw lichaam.

Lees verder

© 2014 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…
10 redenen waarom hardlopen goed voor je is10 redenen waarom hardlopen goed voor je isHardlopen doe je omdat je wilt afvallen, om aan je algehele conditie te werken, of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…

Sporten en diëten op lange termijnSporten en diëten op lange termijnSporten en diëten zijn onoverkomelijk de beste partners wanneer men beslist om te werken aan de algemene gezondheid of e…
Powerslim dieetOp het internet is een grote hoeveelheid aan diëten te vinden, dus waar begin je als leek met zoeken? De meeste mensen d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.