Overgewicht bij kinderen: in de genen of toch niet?

Overgewicht bij kinderen: in de genen of toch niet? Overgewicht bij kinderen kan inderdaad in de genen zitten. Toch wordt deze uitspraak vaak als een excuus gebruikt om niet te hoeven vermageren. Vele ouders halen dit excuus dan ook aan als hun kind wat overgewicht heeft. Overgewicht is slechts voor een klein deel genetisch bepaald en bovendien is het zeker niet erfelijk. Kinderen kunnen dus ook werken aan het overtollige gewicht. Enkele vuistregels rond voldoende beweging en een gezonde en gevarieerde voeding zijn heel erg belangrijk om het gewicht op peil te houden.

Statistische kans op overgewicht bij kinderen

Statistische berekeningen maken duidelijk dat overgewicht bij de ouders niet altijd hoeft gepaard te gaan met obesitas bij de kinderen. Vele ouders gebruiken dit excuus om toch maar niet te moeten toegeven dat ze een loopje nemen met een gezonde leefstijl. Indien beide ouders overgewicht hebben, dan is de kans 52% dat het kind ook obees is. Wanneer één van de beide ouders zwaarlijvig is, dan heeft het kind 23% kans om ook te dik te worden. De kinderen van ouders die een normaal gewicht hebben, hebben minder dan 10% kans om overgewicht te hebben. Het excuus van “het zit in de familie” of “het zit in de genen” is dus een heel flauw excuus. Het is enkel de aanleg, om in gewicht toe te nemen, die erfelijk is. In heel veel gevallen zie je bij zwaarlijvige kinderen ook de slechte leef- en voedingsgewoonten van de ouders.

Excuus: ze groeien er wel uit

Nog een vaak gehoord excuus is: “ze groeien er wel uit”. En inderdaad, als het gewicht constant blijft en het kind tegelijkertijd groeit, zal automatisch het overgewicht dalen. Belangrijker is echter de levenswijze en de voedingsgewoonten van het kind. Als je echt niets verandert aan het ongezonde levenspatroon, dan zal je kind blijven verzwaren tijdens de groei. Het respecteren van de voedingsdriehoek kan hier een bepalende rol spelen. De voedingsdriehoek, gecombineerd met een dagelijks uurtje bewegen, is de beste garantie op een normaal gewicht bij kinderen.

Is je kind echt te dik? Bereken de procentuele Body Mass Index

Bij volwassenen gebruikt men de Body Mass Index (BMI) voor het berekenen van een gezond gewicht. De BMI wordt berekend op basis van het lichaamsgewicht en de lichaamslengte. De berekening gebeurt als volgt: men deelt het lichaamsgewicht (in kilogram) door de lichaamslengte (in meter) in het kwadraat. Bij kinderen is het echter nog niet mogelijk om deze formule toe te passen, gezien er rekening moet gehouden worden met de groei, het vetweefsel, enzovoort. Voor kinderen gaat men eerder spreken van een percentage overgewicht. Men vergelijkt het gewicht van het kind met het gemiddelde gewicht van andere kinderen met dezelfde lengte. Op deze manier kan men een procentuele BMI gaan bepalen. Afhankelijk van de uitkomst van de procentuele BMI, kan je de mate van overgewicht gaan bepalen:
 • 90% - 120% = normaal gewicht
 • 121 – 140% = overgewicht
 • 141- 160% = obesitas
 • 161% - 190% = ernstige obesitas
 • Meer dan 190% = alarmerende obesitas

Vijf tips voor een gezonde leefstijl bij kinderen

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Groenten en fruit zijn heilig, zorg voor gezonde tussendoortjes

Een kind dient per dag 250 gram groenten en twee stukken fruit te eten. Daarnaast voorzie je enkele gezonde snacks voor tussendoor. De drie hoofdmaaltijden per dag volstaan immers niet om de honger van je opgroeiende kind te stillen. Als je zelf gezonde tussendoortjes voorziet, is je kind minder geneigd om naar snoepgoed of andere ongezonde snacks op zoek te gaan.

Bewegen, bewegen, bewegen

De algemene regel is dat kinderen minstens één uur per dag moeten bewegen. Dit hoeft niet in één keer. Je kan bijvoorbeeld vier kwartiertjes per dag voorzien. Dit hoeft ook niet echt sportbeoefening te zijn. Fietsen naar school, ravotten in de tuin, voetballen op het straatpleintje zijn mooie voorbeelden van beweging voor kinderen.

Kies voor volkorenproducten

Tracht alle witte producten te vervangen door volkorenproducten zoals volkorenpasta, bruin brood, bruine rijst, enzovoort. Vezels zijn immers zeer belangrijk in de evenwichtige voeding van het kind en bovendien zorgen ze voor een verzadigd gevoel, waardoor kinderen minder gaan eten.

Eén liter water per dag

Kinderen moeten minimum één liter water per dag drinken. De beste methode is om gespreid over de dag water te laten drinken. Je kan een flesje water meegeven naar school of afspreken om net voor het avondmaal een glas water te drinken. Let er wel op dat je kind één liter puur water drinkt. Het water dat aanwezig is in vruchtensap of frisdranken telt niet mee.

Melk is goed voor elk

Melk is nog steeds broodnodig bij kinderen voor een optimale botontwikkeling. Zorg ervoor dat je kind minimaal 2 glazen melk drinkt per dag. Indien dit moeilijk lukt, dan kan je ’s ochtends vezelrijke ontbijtgranen aanbieden. Kies dan wel voor de minst gesuikerde ontbijtgranen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Overgewicht en obesitas worden een steeds groter probleem. Meer mensen worden te dik. Meer mensen worden te zwaar. Niet…
Niet af kunnen vallen door aanleg in je genenNiet af kunnen vallen door aanleg in je genenEr zijn mensen die alles aan hun overgewicht doen, maar het blijft erg moeilijk, haast onmogelijk om er wat vanaf te kri…

Afvallen met brandneteltheeAfvallen met brandneteltheeDat thee goed voor je is, is bij veel mensen wel bekend. Veel theesoorten kunnen je helpen met het afvallen en bevatten…
Avocado: waar het eten van deze vrucht goed voor isAvocado: waar het eten van deze vrucht goed voor isBij fruit denken de meeste mensen aan koolhydraten en vitaminen, omdat de meeste vruchten ook vooral suikers bevatten. E…
Bronnen en referenties
 • Cm.be, http://www.cm.be/gezond-leven/kind/overgewicht/, 31 juli 2015
 • Het zit in de familie, Gezond eten en bewegen, bijlage bij Goed Gevoel
 • Nji.nl, http://www.nji.nl/Overgewicht-Probleemschets-Risicofactoren, 31 juli 2015
 • Uzbrussel.be, http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/3728588-Wat+doen+we.html, 31 juli 2015
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Obesitas, 31 juli 2015
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.