Tien gezonde natuurlijke zoetstoffen, hun voor- en nadelen
Het gebruik van veel suiker kan ziekten als obesitas, diabetes en hartkwalen veroorzaken. Suiker bevat bovendien lege calorieën; dat wil zeggen dat het geen noemenswaardige gezonde voedingsstoffen bevat. Een eetlepel suiker bevat 49 calorieën en 13 gram suiker. Kunstmatige zoetstoffen bevatten geen tot zeer weinig calorieën, maar worden er ook van verdacht ziekten te veroorzaken. Natuurlijke zoetstoffen daarentegen schaden - bij bescheiden gebruik - je gezondheid niet en leveren naast calorieën tevens waardevolle voedingstoffen als vitaminen, mineralen of prebiotica op. Omdat het echter gezonder is om je verslaving aan zoet te overwinnen, verdient het de voorkeur om zo veel mogelijk suikerloos te eten, en slechts bij wijze van uitzondering een natuurlijke zoetstof te gebruiken. Welke natuurlijke zoetstoffen zijn er? En waarin verschillen ze van elkaar?
Inhoud
Natuurlijke zoetstoffen als je behoefte hebt aan zoet
Het is gezonder om het gebruik van
tafelsuiker te staken of te beperken.
Kunstmatige zoetstoffen worden ervan verdacht ziekten te veroorzaken. Voor de momenten waarop je behoefte hebt aan een zoete smaak, kun je evenwel je toevlucht nemen tot diverse natuurlijke zoetstoffen. Hieronder tref je er een aantal aan.
Yaconsiroop
Yaconsiroop wordt vervaardigd van knol van de yacon, een Peruaanse plant. Het is verkrijgbaar via natuurvoedingswinkels en via internet. Het smaakt ongeveer als een appel; niet voor niets wordt het ook wel “ondergrondse appel genoemd.”
Voedingswaarde: Een eetlepel yaconsiroop bevat 20 calorieën en zeven gram suiker.
Voordelen
- De heerlijk zoete smaak.
- De aanwezigheid van zogenaamde prebiotica, onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels, die de groei stimuleren van darmbacteriën die ziekteverwekkende bacteriën afweren. Prebiotica zijn bevorderlijk voor de gezondheid van je darmen.
- Yaconsiroop heeft een lage glycemische index, dat wil zeggen dat het de bloedsuikerspiegel langzaam laat stijgen.
- Het lage aantal calorieën.
Nadelen
- De prijs van Yaconsiroop is aan de hoge kant, en het kan moeilijk verkrijgbaar zijn.
- Als je er te veel gebruikt, kun je last krijgen van diarree en winderigheid.
Stevia
Stevia is een natuurlijk product dat van een plant wordt gemaakt, de Stevia Rebaudiana. Let er op dat je wel 100% stevia koopt, zonder toevoeging van kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, sacharine en sucralose. Zuivere stevia is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en sommige supermarkten.
Voedingswaarde: een eetlepel stevia bevat nul calorieën en nul gram suiker (een eetlepel suiker bevat 49 calorieën en 13 gram suiker).
Voordelen
- Stevia bevat geen calorieën, wat erg fijn als je op je lijn moet letten.
- Het is zuinig in het gebruik; je hebt er maar een heel klein beetje van nodig.
Nadelen
- Stevia bevat nauwelijks vitamines of voedingstoffen. Hiermee is stevia een uitzondering onder de natuurlijke zoetstoffen.
- Sommige mensen vinden stevia bitter smaken. Als je er een kleine hoeveelheid van gebruikt valt de bitterheid na een tijdje wel mee.
Suikerrietmelasse
Suikerrietmelasse is in Nederland ook wel bekend als Blackstrap molasse; onder deze naam is het ook verkrijgbaar bij een bekende voedings- en gezondheidsketen. Omdat er in feite geen suiker meer in zit, smaakt het een beetje bitter.
Vanwege deze bitterzoete smaak wordt suikerrietmelasse veel toegepast in de (Indische) keuken. Suikerrietmelasse wordt ook wel verwerkt in koekjes, brood, (barbecue)sausjes en in marinades.
Voedingswaarde: Een eetlepel suikerrietmelasse bevat 58 calorieën en 15 gram suiker.
Voordelen
Suikerrietmelasse bevat antioxidanten, calcium, kalium en magnesium. Veel mensen hebben een tekort aan deze mineralen. Het gebruik van suikerriet melasse is een goede manier om een tekort hiervan te voorkomen.
Nadelen
- Het hangt van je persoonlijke smaak af of je suikerrietmelasse al dan niet lekker vindt. Zoetekauwen zullen suikerrietmelasse wellicht niet als hun favoriete zoetmiddel beschouwen.
- Vanwege het grote aantal calorieën dient je er spaarzaam gebruik van te maken als je aan de lijn bent.
Honing
Dit natuurlijke zoetmiddel is gezond omdat het antimicrobiële eigenschappen bezit. Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat het voor ongeveer 80 procent uit suiker bestaat; sommige bacteriën zijn niet tegen deze hoge suikerconcentratie bestand.
Voedingswaarde: Een eetlepel honing bevat 64 calorieën en 17 gram suiker.
Voordelen
- Honing heeft een heerlijk zoete smaak.
- Als je toch voor zoet kiest, dan zijn de antibacteriële eigenschappen van honing een mooie bijkomstigheid.
Nadelen
Het grote aantal calorieën, het is dus zaak om er niet te kwistig mee om te springen.
Dadels
Deze vruchten van de dadelpalm worden in gedroogde vorm verwerkt in muesli, koeken of gevulde chocoladerepen. Verse dadels kun je tevens gebruiken in shakes, smoothies of gebak.
Voedingswaarde: Een dadel bevat 66 calorieën en 16 gram suiker.
Voordelen
- Dadels zijn heerlijk zoet.
- Dadels hebben wat gezonde voedingsstoffen, te weten een beetje magnesium, kalium en 10% vezels.
Nadelen
Een rijpe dadel bestaat voor ongeveer 80 procent aan suiker, dus je dient er geen grote hoeveelheden van te eten.
Agavesiroop
Agavesiroop - ook wel agavenectar genoemd - wordt verkregen van een plant de agave tequilana. Ja zeker, dezelfde plant waarvan ook de alcoholische drank tequila wordt gebrouwen. Agavesiroop kan worden toegevoegd aan allerlei koude en warme dranken; de smaak van agavesiroop gaat ook goed samen met yoghurt, pap en muesli.
Voordelen
- Agavesiroop is zoeter dan suiker (waardoor je er minder van nodig hebt).
- Agavesiroop heeft een lagere glycemische index dan suiker.
Nadelen
- Agavesiroop bestaat voor een overgroot gedeelte uit fructose. Het veelvuldige gebruik van fructose zou tot overgewicht en hartkwalen lijden.
- Agavestroop is minder geschikt om mee te bakken.
kokosbloemsuiker
Kokosbloesemsuiker, vaak ook kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd, wordt gemaakt van de nectar van kokosbloesems. Het lijkt uiterlijk op bruine suiker. Je kunt het door koude of warme dranken roeren, en gebruiken in yoghurt, pap, toetjes, gebak etc.
Voedingswaarde: een eetlepel bevat 45 calorieën en 12 gram suiker.
Voordelen
- Kokosbloemsuiker heeft een lagere glycemische index dan tafelsuiker; het veroorzaakt dus geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel.
- Kokosbloemsuiker bevat B-vitaminen en mineralen.
- Kokosbloemsuiker kan op exact dezelfde wijzen worden toegepast als tafelsuiker, ook in dezelfde hoeveelheden
Nadelen
Het hoge aantal calorieën.
Ahornsuiker
Ahornsuiker is de suiker die gewonnen wordt uit het sap de van suikeresdoorn. Het ziet eruit als tafelsuiker en kan ook op dezelfde manier worden gebruikt. Ahornsuiker is geschikt voor drankjes en gebak. Voedingswaarde: een eetlepel ahorn suiker bevat 33 calorieën en negen gram suiker.
Voordelen
- Ahornsuiker bevat minder calorieën dan tafelsuiker.
- Ahornsuiker heeft belangrijke voedingsstoffen als calcium, kalium, ijzer en zink.
- Je hebt er minder van nodig dan suiker
Gerstemoutstroop
Gerstemoutstroop is gemaakt van ontkiemde gerstekorrels; het bevat maltose, glucose en sucrose. Het is veelzijdig in het gebruik.
Voedingswaarde: 60 calorieën en 8 gram suiker.
Voordelen
- Gerstemoutstroop heeft een lekkere volle smaak.
- Gerstemoutstroop bevat een hoge concentratie van antioxidanten
Nadelen
Het heeft toch wel veel calorieën, dus gebruik het met mate.
Diksap
Diksap is een natuurlijke zoetstof die uit geconcentreerd fruit bestaat. Diksap wordt als suikervervanger gebruikt in allerhande zoetwaren als taarten en koek. Appeldiksap leent zich er ook prima voor om - in verdunde vorm - gezonde waterijsjes van te maken.
Als je peuters of kleuters echt geen water willen drinken, kun je hun "foppen" door
een heel klein scheutje appeldiksap in hun bekertje water gieten. Door het kleurtje zullen zij aannemen dat ze limonadesiroop drinken. Bouw het af door steeds minder diksap aan het water toe te voegen.
Voordelen
- Diksap bevat een kleine hoeveelheid vitamine C.
- Vooral appeldiksap heeft een neutrale smaak.
Nadelen
Diksap bevat veel suiker (o.a. fructose), derhalve ook veel calorieën.
Lees verder