Is kwark gezond?

Is kwark gezond? Heerlijk een schaaltje met kwark. Maar is het wel zo goed voor de gezondheid? Wat zijn de gezondheidsverschillen tussen magere, halfvolle en volle kwark? Hoe zit het met de hoeveelheid vet van de twee laatst genoemde soorten? En is kwark met een smaakje eigenlijk wel gezond? Of kan je dit beter vermijden?

Wat is kwark

Kwark is een verse vorm van kaas. De melk wordt aangevuld met melkzuurbacteriën waar ook stremsel aan wordt toegevoegd.

Is het gezond

Veel eiwit

Het verschilt per soort die hieronder besproken worden, maar als je voor de magere kwark kiest dan heeft het erg veel eiwitten. Deze eiwitten zijn langzaam (caseïn) waardoor ze voor een lange periode eiwitten afgeven. Voor sporters is het dus verstandig om het s avonds te nemen, zodat je lichaam er een groot deel van de nacht baat bij heeft.

Waarom is eiwit gezond
Eiwit is ten eerste goed voor het in stand houden van het spierweefsel. Ten tweede heeft eiwit een verzadigde werking, het vult meer dan vet en koolhydraten en al helemaal meer dan suikers. Het is daarom verstandig om in een eetbui de koekjes en het snoep te laten staan en juist eiwit te consumeren.

Veel calcium

Magere kwark bevat zon 130 mg calcium. Calcium is noodzakelijk voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium zorgt tevens voor het transport van andere mineralen in de lichaamscellen. Als je te weinig calcium binnenkrijgt heb je op latere leeftijd meer kans op botontkalking.

Vitamine K2

Niet een erg bekende vitamine, maar wel een gezonde. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium in de botten blijft en het zorgt ervoor dat calcium niet in de bloedvaten komt, daar kan het namelijk voor arteriële stijfheid en verkalking zorgen. Vooral een overschot aan calcium kan ervoor zorgen dat het in de bloedvaten terecht gaat komen. Bovendien zorgt vitamine K2 voor het schoonmaken van de bloedvaten.

Soorten kwark

Magere kwark

In magere kwark zit geen of heel weinig vet, wel worden er bij sommige merken suikers toegevoegd, wat de kwark uiteraard ongezond maakt. Magere kwark met een smaakje kom je niet vaak tegen.

Halfvolle kwark

Halfvolle kwark bevat minder vet dan de volle soort, maar heeft nog steeds een groot gedeelte aan vet. De halfvolle variant verandert vaak alleen in de hoeveelheid vet met de volle kwark. Van de halfvolle soort bestaan wel smaakjes. Halfvolle kwark bevat meestal minder eiwit dan de magere soort.

Volle kwark

De volle kwark bevat het meeste vet van alle soorten kwark. Omdat dit vet het meest uit verzadigde vetten bestaat is dit niet de gezondste keuze. Het is ten opzichte van de twee andere soorten wel een stuk dikker en wordt door velen daardoor als lekkerder gezien. Het is dus aan jou om te bepalen wat je belangrijker vindt, de smaak, of de gezondheid. Net zoals halfvolle kwark bevat volle kwark meestal minder eiwit dan de magere soort.

100 gram Jogging magere kwark (Aldi) AH Biogarde magere kwark Mona Halfvolle kwark banaan Almhof Volle kwark Spaanse sinaasappel
Energie (kcal)6048116141
Vet (g)0,20,13,45,3
- Waarvan verzadigd (g)0,10,12,23,6
Eiwit (g)10,38,55,95,5
Koolhydraten (g)4315,517
- Waarvan suikers (g)4314,415,5

Vergelijking van de hiernaast genoemde soorten.

Zoals je kunt zien zit er een aanzienlijk verschil tussen magere kwark en halfvolle en volle kwark met een smaakje. Als je het smaakje weg zou denken dan zouden de suikers in halfvolle en volle kwark ongeveer 3 a 4 gram zijn, maar de vetten zijn gelijk met bovenstaande voorbeelden. Het smaakje zorgt namelijk voor de hoeveelheid toegevoegde suikers. Dit maakt de kwark met een smaakje dan ook direct erg ongezond.

Lees verder

© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magere kwark is lekker en gezondMagere kwark is lekker en gezondMagere kwark als ontbijt met lekkere verse vruchten of als toetje met wat honing en een kruimelig koekje, het kan allema…
Toetjes met fruitToetjes met fruitDe zomer is bij uitstek een periode om de maaltijd met een fris en gezond toetje af te sluiten. Wat beter dan het toetje…
Slanke recepten met kwarkSlanke recepten met kwarkKwark is door zijn voedingswaarde een populair product voor sporters en mensen die willen afvallen. Niet iedereen is een…
Zelf kwark makenDacht u dat kwark iets was wat u in de zuivelafdeling van de supermarkt koopt? Vanaf nu maakt u het zelf, eenvoudig en s…

Tien gezonde natuurlijke zoetstoffen, hun voor- en nadelenTien gezonde natuurlijke zoetstoffen, hun voor- en nadelenHet gebruik van veel suiker kan ziekten als obesitas, diabetes en hartkwalen veroorzaken. Suiker bevat bovendien lege ca…
Gezonde alternatieven voor broodGezonde alternatieven voor broodAan de gezondheid van brood wordt de laatste tijd steeds meer getwijfeld; zo zouden we teveel granen binnenkrijgen via h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SKopp, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://www.optimalegezondheid.com/alles-vitamine-k2/
  • http://dietvsdisease.org/about/
  • http://dietvsdisease.org/what-is-quark-is-it-healthy/
  • www.voedingscentrum.nl
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.