Gezonde alternatieven voor brood
Aan de gezondheid van brood wordt de laatste tijd steeds meer getwijfeld; zo zouden we teveel granen binnenkrijgen via het brood, zou brood juist ervoor zorgen dat we dik worden en zou brood allergische reacties in het lichaam oproepen. Vanuit deze gedachten zijn diverse broodloze diëten ontstaan die allen pretenderen een veel betere gezondheid op te leveren dankzij het gemis van brood. Hoewel een overdaad aan brood zeker niet gezond is, is het geheel schrappen van brood ook niet gezond. Wat minderen in brood kan wel, hoewel er dan wel gezonde alternatieven voor brood tijdens het ontbijt of de lunch gezocht moeten worden.
Is brood ongezond?
Brood zou ongezond zijn vanwege diverse redenen. Zo wordt dikwijls genoemd dat brood teveel
koolhydraten bevat,
gluten bevat (waar sommigen inderdaad allergisch voor zijn),
broodverbeteraars bevat, teveel
zout bevat of het simpelweg
ongezond zou zijn omdat we er teveel van eten. Hoewel dit alles vaak schromelijk wordt overdreven zit er wel een kern van waarheid in; er zijn inderdaad veel mensen die teveel brood nuttigen, er zit inderdaad in veel soorten brood teveel zout en gluten worden niet door iedereen even goed verdragen.
Teveel brood
Het nuttigen van teveel brood is het geval als de maaltijden gedurende de gehele dag teveel granen bevatten. Een ontbijt met veel brood, lunch met veel brood en als avondeten een pizza is een voorbeeld van een te grote nadruk op granen als voedingsmiddel. Om dit terug te brengen zou het een goed alternatief zijn in de avond zo min mogelijk granen te eten en te kiezen voor een broodloze lunch of een broodloos ontbijt. Zo wordt brood niet geheel geschrapt uit het voedingspatroon, want granen bevatten immers ook nuttige voedingsstoffen, maar wordt een te grote nadruk op de granengroep vermeden.
Zout in brood
Het zoutgehalte van brood is ook de laatste tijd flink in opspraak; hierdoor zijn diverse bakkerijen en supermarktleveranciers al overgestapt op een lager gehalte, maar er zijn ook broden die speciaal worden gemaakt zonder, of met zeer weinig, zout. Hoewel nog niet iedere supermarkt hierover beschikt, zijn er al relatief veel bakkers die dit brood wel aanbieden. Ook is het mogelijk om zelf brood te bakken zonder zout, middels een broodbakmachine. Ook hier zijn er al diverse machines op de markt die een speciale functie bevatten om brood zonder zout te bakken.
Gluten in brood
De gluten die in brood zitten worden niet door iedereen even goed verdragen. Hoewel er diverse geluiden zijn dat gluten voor niemand goed zouden zijn, is dit alleen het geval voor mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Om degenen die geen gluten willen of kunnen eten toch tegemoet te komen zijn er ook op dit gebied diverse alternatieven verkrijgbaar, in de vorm van glutenvrij brood. Speltbrood, waarvan vaak gedacht wordt dat het glutenvrij is, is dit niet het geval.
Uiteraard is het ook van belang om het overmatig gebruik van brood te minderen, naast het eten van de juiste soorten brood indien er brood genuttigd wordt. Uiteraard is het van belang om het eten van witbrood zoveel mogelijk te vermijden, aangezien deze broodsoort niets toevoegt aan een gezonde levensstijl en zelfs al snel na het eten van dit brood weer een hongergevoel optreedt.
Eieren als alternatief voor brood
Een van de gezonde alternatieven voor brood is het eten van eieren. Eieren worden vaak geassocieerd met een slechte invloed op het cholesterolgehalte, maar het eten van 2 tot 3 eieren per week is goed mogelijk zonder negatieve invloed op het cholesterolgehalte. Mocht het ei gebruikt worden als alternatief voor een broodmaaltijd is het daarom raadzaam om het ei te vullen met gezonde groente of champignons. Een roerei met champignons, paprika en tomaten bijvoorbeeld kan zeker een goed alternatief voor brood vormen.
Groente als gezond alternatief voor brood
Groente kan ook een gezond alternatief voor brood vormen. Zo kan een heel blad sla gebruikt worden om te vullen met overige producten, zoals komkommers met paprika en gebakken champignons, of kan er gekozen worden voor een maaltijdsalade met bijvoorbeeld tonijn, augurken, sla, komkommers, paprika en een scheutje olijfolie. Ook het eten van knolgroente of wortelen wordt geassocieerd met een goede gezondheid. Deze producten integreren in een alternatief voor de broodmaaltijd geeft daarom een extra gezonde boost aan de maaltijd.
Pap als alternatief voor de broodmaaltijd
Een gezonde rijstepap op zijn tijd of een havermoutpap kan zeker een goed alternatief vormen voor brood. Het gaat hierbij wel om afwisseling; dagelijks pap in plaats van brood zorgt nog niet voor het gewenste resultaat. Juist het eten van meer diverse voedingsstoffen in plaats van de broodmaaltijd is van belang.
Aandachtspunten bij alternatieven voor brood
Indien een van beide broodmaaltijden per dag vervangen wordt door een gezond alternatief is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen tekort ontstaat aan binnengekregen zuivelproducten. Aangezien er steeds minder melk gedronken wordt, is het van belang om op andere manieren voldoende zuivel binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het nuttigen van kaas. Indien er geminderd wordt in het brood, zou het kunnen zijn dat ook de hoeveelheid genuttigde kaas omlaag gaat. Om dit te voorkomen kan kaas ook in stukjes gesneden worden om als blokjes tussen een maaltijdsalade te doen. Overigens wordt vaak gedacht dat kaas ongezonder is indien deze gesmolten wordt, maar dit is niet het geval. Kaas verandert niet van structuur en blijft dezelfde stoffen bevatten. Bij het smelten wordt het vet uit de kaas wel beter zichtbaar.