Gastroparese: een vertraagde maaglediging

De werking van de maag
Via de mond komt het voedsel de maag binnen via de slokdarm. Eenmaal in de maag, begint er een verteringsproces waarbij de maagwand begint te kneden zodat de spijsverteringssappen goed worden vermengd met het voedsel. Gemiddeld blijft het voedsel ongeveer drie uur in de maag voordat het de maag verlaat en in de twaalfvingerige darm komt. Hoe meer vet er gegeten wordt, hoe langer het duurt voordat het voedsel de maag verlaat. Hoe kleiner de stukjes voedsel zijn, hoe sneller het wordt opgenomen in het lichaam. Daarom is het belangrijk het voedsel goed te kauwen.Vertraagde maaglediging
Een vertraagde maaglediging heeft de medische benaming gastroparese. Als de maagspieren niet meer goed kunnen kneden, onregelmatig kneden, of in sommige gevallen helemaal niet meer functioneren, blijft het voedsel te lang in de maag. In een gezonde maag trekken de spieren krachtig samen. Soms laat de maag na enige tijd stukjes voedsel door naar de darmen, maar zijn deze onvoldoende fijngemalen. Hierdoor kan het niet worden verteerd. Deze aandoening wordt ook wel een luie maag genoemd. Meestal is er geen duidelijke oorzaak te achterhalen. Het kan ook voortkomen uit suikerziekte of als gevolg van een operatie.Symptomen
Deze aandoening kan een vervelende invloed hebben op het dagelijkse leven omdat het kan leiden tot chronische misselijkheid en overgeven. Hierdoor kunnen je werk, sociale leven en andere dagelijkse activiteiten er behoorlijk onder lijden. De meest voorkomende symptomen die horen bij een gastroparese zijn:- Misselijk gevoel
- Overgeven
- Opgezet en drukkend gevoel in de maag
- Boeren en oprispingen
- Snel vol zitten na het eten
- Pijn in de buik
- Niet veel kunnen eten
- Brandend maagzuur
- Geen eetlust
- Gewichtsverlies
- Ondervoeding
- Verstoorde bloedsuikerspiegel