Contactpijn door ontregelde neurotransmitters: fibromyalgie

Contactpijn door ontregelde neurotransmitters: fibromyalgie Snel pijn hebben zonder dat er veel gebeurt, kan worden veroorzaakt door weefselreuma. De weke delen van het lichaam doen daarbij snel pijn door toedoen van ontregelde neurotransmitters. Denk aan het aandoen van kleding of een lichte druk op de huid. Vaak wordt het niet als aandoenig benoemd en wordt het onder de noemer onverklaarbaar geschaard. Hoe wordt fibromyalgie veroorzaakt, waarom wordt het niet medisch behandeld en wat zijn de tips om van contactpijn af te komen?

Fibromyalgie, weefselreuma


Mate voorkomen fibromyalgie

De pijnlijke klachten in zachte delen van het lichaam komt bij veel mensen voor. Vermoedelijk heeft ongeveer twee procent van de bevolking in enige mate last van onverklaarbare pijnen in de spieren of de huid. Het treft daarbij voornamelijk vrouwen. De eerste klachten kunnen reeds na het volwassen worden voordoen, echter het kan ook op latere leeftijd van toepassing zijn. Oftewel het treft een breed leeftijdsbereik.

Klachten en contactpijn

De pijn is chronisch van aard en kan qua intensiteit met de tijd variëren. Het hangt dus van de persoonlijk fysieke en geestelijke gesteldheid af hoeveel men er last van heeft. De klachten worden vaak geschaard onder onverklaarbare aandoeningen, omdat de klachten zeer divers zijn. Het gaat daarbij om heftige klachten, welke in verschillende combinaties kunnen voorkomen. Denk aan geregelde migraine, depressiviteit, concentratieproblemen, overmatige moe zijn terwijl men slecht kan slapen of ontlastingsproblemen.

Negatieve spiraal

Een probleem bij dergelijke klachten is dat het hebben van vage maar heftige klachten een negatieve spiraal kan veroorzaken. Heeft men ergens pijn in zekere spieren, dan wil men dat het wordt opgelost. De arts kan echter geen logische verklaring vinden en dus loopt men ermee door. De angst dat er iets ernstig aan de hand is blijft en dus neemt de eigen lichaamstevredenheid af. Spanningen en stress nemen toe, waardoor aanvullende klachten worden veroorzaakt. Oftewel kleine klachten kunnen tot grote lichamelijke problemen uitgroeien.

Neurotransmitter gerelateerde weefselreuma

Meest logische verklaring waarom de klachten voordoen, is het hebben van overactiviteit van de zenuwen. De aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine is iets verhoogd, waardoor receptoren in het lichaam eerder pijnlijke signalen registreren. Ook kan het gaan om een ontsteking aan de zenuwbanen of overmatige opbouw van zuren, waardoor pijnlijke klachten worden veroorzaakt. Omdat spanningen in het lichaam toenemen, heeft men meer stress. Daardoor wordt meer van de neurotransmitter serotonine verbruikt. Deze stof is belangrijk voor de lust, emotie en lichamelijke tevredenheid. Daalt het serotoninegehalte dan kunnen depressieve klachten en pijn de overhand nemen. Bovendien wordt verondersteld dat het aandeel zenuwvezels in de bloedvaten te hoog is, waardoor overgevoeligheid wordt veroorzaakt.

Relatie met reuma

Mensen met reumatische klachten aan de gewrichten hebben eveneens verhoogde kans om reuma aan de weke delen te krijgen. Zuuropbouw is hoog, waardoor spieren, weefsels en zenuwen aanvullend worden aangetast. Daarnaast neemt men tijdens de behandeling van jicht, artritis of gewrichtsreuma medicatie in zoals MTX. Medicatie kan een negatieve invloed uitoefenen op andere lichaamsprocessen, waardoor klachten ontstaan. Soms wordt overwogen om medicatie-inname te stoppen om te zien of contactpijn minder wordt. Toch dient reuma goed te worden behandeld, om minder pijnlijke klachten te hebben. Wat kan men verder doen om de klachten te verminderen?

Wat zijn de tips?

Via de reguliere zorg wordt u met vage klachten vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Oftewel u blijft rondlopen met klachten, zonder dat er goede resultaten worden bereikt. De omstandigheid zal slechts verslechteren. Oftewel u moet zelf stappen ondernemen. Wat zijn zoal de tips?

Ontzuren

Zowel bij gewrichtspijn als weefselreuma spelen zuren een belangrijke rol. De ontsteking in het synovium van de gewrichten als ontsteking aan de zenuwen worden door zuren veroorzaakt. Het is van belang om zuren af te voeren. Daartoe kan men goed bepaalde theeën inzetten, welke een vocht uitdrijvend effect hebben. Gifstoffen en zuren worden dan eveneens afgevoerd. Denk aan berkenblad-, brandnetel- of mariadistelthee.

Tryptofaan supplementen

Om de tevredenheid in het lichaam te stimuleren, dient de aanmaak van serotonine te worden gestimuleerd. Tryptofaan ligt ten grondslag aan de aanmaak van serotonine en dus zal men hier extra van moeten innemen. Meer serotonine in het lichaam zorgt er namelijk voor dat we meer tevreden zijn. Spanningen en stress kunnen beter worden afgevoerd, waardoor minder zuren tot ontwikkeling komen. Een ander alternatief is de inname van Griffonia-extract.

Tuinbonen

Om de afgifte van acetylcholine te verminderen kan men gebruik maken van tuinbonen. Het bevat de stof levodopa en staat gelijk aan de neurotransmitter dopamine. Dit wordt gewoonlijk als medicijn ingezet bij Parkinson of MS. Dopamine is de tegenhanger van acetylcholine zodat de zenuwen minder prikkels afgeven.

Laat u aanvullend informeren door het reformhuis hoe u van voorgaande stoffen kunt gebruik maken. Door afvoer van zuren, het temperen van de zenuwactiviteit en stimuleren van de tevredenheid kunt u veel klachten vermijden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is serotonine?Wat is serotonine?Serotonine is een neurotransmitter. Deze stof heeft verschillende belangrijke functies bij de spijsvertering. Onder ande…
Migraine hoe kom je er van af?Migraine hoe kom je er van af?Als je last hebt van migraine, dan weet je hoe belangrijk het is om snel van de hoofdpijn af te zijn. Een migraine aanva…
Tekort aan serotonine zelf verhogenTekort aan serotonine zelf verhogenSerotonine is een neurotransmitter in de hersenen en zorgt ervoor dat bepaalde processen goed verlopen. Een tekort aan s…
De behandeling van fibromyalgieFibromyalgie is een aandoening van chronische pijn waar nog maar weinig van bekend is. Fibromyalgie gaat gepaard met pij…

Behandeling door middel van osteopathieBehandeling door middel van osteopathieEen osteopaat activeert de zelfgenezende krachten van het lichaam van de patiënt en checkt diens lichaamshouding. Door d…
Plotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijnPlotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijnHet zal je maar gebeuren dat je plotseling je geheugen verliest. Dit overkomt ieder jaar enkele mensen van middelbare le…
Bronnen en referenties
  • http://www.fibromyalgie.nl/
  • http://www.2origin.com/nl/content/oorzaak-van-fibromyalgie-gevonden (7-3-2015)
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.