Plotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijn

Plotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijn Het zal je maar gebeuren dat je plotseling je geheugen verliest. Dit overkomt ieder jaar enkele mensen van middelbare leeftijd en ouder. Het is een relatief onbekend verschijnsel waar mensen en hun omgeving behoorlijk van gealarmeerd geraken. Gelukkig is dit geheugenverlies maar van korte duur. Over het algemeen heeft men binnen 24 uur het geheugen weer terug zonder dat er restverschijnselen ontstaan. Men noemt deze aandoening Transient Global Amnesia (TGA).

Transient Global Amnesie

Amnesie betekent geheugenverlies.Bij Transient Global Amnesie is sprake als er acuut voorbijgaand geheugenverlies optreedt. Deze aandoening werd voor het eerst omschreven in 1956 door Dr. Bender in de Ver. Staten. De artsen Fisher en Adams beschreven dit syndroom in 1964. Het komt jaarlijks voor bij 5,2 personen per 100.000 mensen. Een huisarts zal het daarom in zijn praktijk niet eens zo vaak tegenkomen. Maar voor de persoon die het treft is het een angstig gebeuren. Over het algemeen komt deze aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen voor en de gemiddelde leeftijd van deze patiënten is 61 jaar. De oorzaak van dit syndroom is nog steeds niet duidelijk. Deze aandoening is niet te verwarren met geheugenverlies wat optreedt na hersenletsel. Soms kan ook geheugenverlies optreden na een operatie of als er sprake is van een traumatische ervaring. Echter in de situatie van TGA is geen directe aanleiding te vinden. Van retrograde amnesie is sprake als men geen besef heeft van de tijd vóór het voorval en dit zien we bij mensen die TGA krijgen. Men weet totaal niet meer waar men is geweest of wie men gesproken heeft op de dag voorafgaand aan de aanval. Er is vastgesteld dat de patiënten wel in staat zijn om bezig te blijven met datgene wat men aan het doen is. Zo kan iemand bijv. aan het koken zijn terwijl het plotselinge geheugenverlies optreedt. Men zal dan doorgaan en het koken afmaken. Soms gaat deze aandoening gepaard met ernstig braken, maar dit is niet altijd het geval. In enkele gevallen kan er voor de aanval sprake zijn geweest van bijzonder inspanning bij het sporten of een stress volle gebeurtenis.

De verschijnselen van geheugenverlies

Er is sprake bij de patiënt van een plotseling geheel geheugenverlies. Als voorbeeld kan worden genoemd dat een echtpaar aan tafel zit en plotseling weet de vrouw niet meer met wie ze samen is en wat ze aan het doen is. Vragen als: wat is eraan de hand? zijn bekende vragen bij deze patiënten. De partner probeert uitleg te geven maar de vraag wordt weer herhaald. Het zich herinneren van mensen, plaatsen en gebeurtenissen is gedurende korte tijd helemaal verdwenen. Maar ook het inprenten van nieuwe informatie is onmogelijk. Er is een volledige desoriëntatie ontstaan. Toch kan de patiënt wel communiceren met de omgeving. Men is in de war en zich niet bewust van de plaats waar men zich bevindt en dat maakt natuurlijk angstig. Er kan een bizarre situatie ontstaan waarbij de patiënt blijft vragen: "Wat doe ik hier?" Het antwoord zal direct weer vergeten worden zodat na enige seconden de vraag opnieuw gesteld wordt. Over het algemeen weet de patiënt wel de eigen naam en geboortedatum; soms ook die van de partner maar de namen van kinderen en kleinkinderen kunnen al problematisch worden. Soms kan een patiënt ook plotseling heftig braken voorafgaand aan de aanval van plotseling geheugenverlies.

Migraine

Sommige wetenschappers zijn van mening dat dit syndroom wat vaker voorkomt bij personen die lijden aan migraine. In ongeveer 15% van alle gevallen kan de aandoening terugkeren maar over het algemeen hoeft men niet bang te zijn voor herhaling. Mensen zijn soms bang om een hersenbloeding te krijgen na een acuut geheugenverlies maar er zijn geen bewijzen dat er een verhoogd risico is op een hersenbloeding.

Hoe wordt de diagnose gesteld

Er zijn een aantal aspecten bij het bepalen van de diagnose. Deze zijn:
  • Er zijn getuigen van het acuut geheugenverlies aanwezig
  • Tijdens de aanval is er sprake van geheugenverlies
  • De patiënt weet wel wie hij of zij is
  • Het bewustzijn is helder en er zijn geen andere neurologische uitvalverschijnselen
  • Er is géén sprake van een voorafgaande hersenschudding
  • Er is géén sprake van epilepsie

Duur van de aandoening

Deze aandoening is slechts van korte duur en is dan ook binnen 24 uur geheel verdwenen. Wel is het zo dat de man of vrouw in kwestie zich niets zal kunnen herinneren van de periode van het geheugenverlies. Het kan zijn dat men in een ziekenhuis komt en enige uren daar verblijft. Bij thuiskomt zal men zich niets meer hiervan herinneren.

Na de aanval kan patiënt zich niks meer hiervan herinneren

Na enige uren keert het vermogen om dingen in te prenten langzaam weer terug. De patiënt zal zich niks meer kunnen herinneren van alles wat er gebeurd is. Soms blijft men enige tijd een lichte hoofdpijn houden.

De omgeving

Iemand die deze aandoening meemaakt van de partner of ander gezinslid zal enorm schrikken en zich afvragen wat er gebeurt. Men raakt gealarmeerd en het is dan ook verstandig om onmiddellijk de hulp in te roepen van een arts. Als men de artsenpost bezoekt is het syndroom vrij eenvoudig vast te stellen maar het zal niet eenvoudig zijn om de omgeving gerust te stellen. Men vertrouwt de situatie niet en de huisgenoten zijn over het algemeen bang om met de patiënt alleen gelaten te worden tijdens een zo onbekende aanval. De angst voor een hersenbloeding is groot bij de familie. Het is de taak van de arts om de patiënt en de omgeving gerust te stellen. Immers de patiënt blijft gedurende lange tijd iedere paar minuten dezelfde vragen stellen. Ook blijven familieleden soms vragen om verder onderzoek zoals een hersenscan. Daarom is het geven van goede voorlichting en ondersteuning van zowel de patiënt als de omgeving van cruciaal belang.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk geheugenverlies: Aanval van desoriëntatie in tijdTijdelijk geheugenverlies: Aanval van desoriëntatie in tijdTijdelijk geheugenverlies (ook bekend als transiënte amnesie of transient global amnesia) is een plotselinge, tijdelijke…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Fasen/ziekteverloop bij AlzheimerDe ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is een ongeneeslijke ziekte. Cellen in bepaalde d…
Geheugenstoornis en geheugenverliesGeheugenstoornis en geheugenverliesEen geheugenstoornis of geheugenverlies ontstaat vaak bij ouderen, na een ongeval of bij ziekte als dementie. Ook het ge…

Contactpijn door ontregelde neurotransmitters: fibromyalgieContactpijn door ontregelde neurotransmitters: fibromyalgieSnel pijn hebben zonder dat er veel gebeurt, kan worden veroorzaakt door weefselreuma. De weke delen van het lichaam doe…
Zo ontstaat bloedarmoede (anemie)Zo ontstaat bloedarmoede (anemie)Elke minuut worden er miljoenen rode bloedlichaampjes (erytrocyten) aangemaakt. In combinatie met de vorming van tromboc…
Bronnen en referenties
  • Admiraal de Ruyterziekenhuis afdeling neurologie.
  • www.neurologie-zeeland.nl
  • www.henw.org
Reacties

Silvia Ouwerkerk, 14-08-2020
Het lijkt erop dat mijn vader dit heeft. Een paar weken geleden totaal onverwacht in de avond herkende hij mijn moeder niet meer en zijn huis ook niet. In paniek belde mijn moeder mij maar toen ik aankwam was het ergste weer achter de rug. Wat opvalt is dat mijn vader steeds mijn moeder niet herkent maar wel veel zaken wel weet. Dat we op vakantie gaan, wie ik ben, wie de mensen op de trouwfoto's zijn, behalve dus mijn moeder. De huisarts wilde verder geen ander onderzoek laten doen dan wat lichamelijk onderzoek. Alles is in orde. Hij geeft aan dat dementie in de familie zit. Maar ik werk zelf met dementerende en dit ken ik echt niet. Mijn vader weet ook gewoon overal de weg naar toe. De periodes van vergeetachtigheid is hij ook weer snel kwijt. Op het moment dat het is dan is mijn vader radeloos en zegt dan niet in een gesticht te willen of dat hij van het balkon springt. Dat vind ik wel moeilijk. Mijn vader is 79 jaar. Reactie infoteur, 14-08-2020
Beste Silvia,
Dit is wel een nare ervaring zowel voor je vader maar ook voor je moeder. In deze situatie kan er sprake zijn van Transient Global Amnesia, maar het kan ook iets anders zijn. De geest is voor ons niet altijd helder te verklaren. Ik denk dat het verstandig is als je toch bij de huisarts aandringt op een verder neurologisch onderzoek. Nu blijft de onzekerheid en dat is voor niemand goed. Juist omdat je zelf werkt met dementerende patiënten weet je hoe belangrijk een goede diagnose is.
Met vriendelijke groet,
Celientje 1

Corrie, 25-01-2019
Ook ik vrouw nu 73 jaar kreeg op 16-8-2017 wat later bleek een TGA. die ochtend had ik een afspraak met mijn dochter. toen zij kwam wist ik niet wat ze kwam doen. Zij merkte meteen dat er iets niet goed met mij was en belde de huisarts. na wat testjes moest ik naar het ziekenhuis. Testjes en in de scan ik weet er bijna niets van. Tga werd vastgesteld. Van dochter hoorde ik wel dat ik overal goede antwoorden op gaf. Ik woon alleen en waar ik nogal eens aan denk, wat als mijn dochter niet langs was gekomen. dan had ik helemaal niet geweten wat er was gebeurd. Dat blijf ik toch akelig vinden.Overigens had ik 's morgens gewoon een broodje en koffie gemaakt. en de hond uit gelaten. Toen ik weer bij de tijd was ben ik er wel een paar dagen angstig van geweest. Maar dat lees ik in meer reacties. Reactie infoteur, 28-01-2019
Beste Corrie,

Dat was een nare ervaring. ik kan me voorstellen dat je hier onzeker van bent geweest. Het was wel een voorbeeld van een TGA die plotseling is opgetreden. Ik hoop dat je inmiddels niet angstig meer bent.
Dank dat je deze ervaring wilt delen.
Met vriendeljke groet,
Celientje1

Kees, 02-01-2019
Mijn echtgenote( nu 71) heeft 4 jaar geleden haar eerste TGA gehad. De verschijnselen kwamen geheel overeen met hetgeen er over geschreven wordt. Het vond plaats heel kort na onze zomer vakantie en een familie reunie en duurde de gehele dag met een onderbreking van ca 3 uur. Inmiddels is het 2 Jan 2019 en heeft zij haar 6de TGA gehad, duur ca 4 uur, ook best intensief.
De tussenliggende TGA gevallen waren (gelukkig) korter van duur en minder heftig. De eerste keer was voor mij best een spannende, emotionele ervaring, omdat het voor mij onbekend was en ik me allerlei dingen in het hoofd haalde. Omdat ik daarna de nodige kennis heb opgedaan, schrik ik er niet meer van en weet wat me te wachten staat. Ik herken nu ook de verschijnselen. Wel is het opmerkelijk dat het bij mijn echtgenote vaker voorkomt. In de literatuur wordt gesteld dat het meestal maar 1 keer voor komt.
Wij hebben de indruk dat het zich bij mijn echtgenote voordoet in drukke en/of soms emotionele periodes. Reactie infoteur, 03-01-2019
Beste Kees,

Dank voor je reactie. Het is inderdaad zo dat de literatuur aangeeft dat een TGA slechts één keer voorkomt. Maar ook hierbij blijkt weer eens dat ieder mens uniek is en er uitzonderingen mogelijk zijn. Gelukkig speelt de ervaring nu een rol en het kan zeker mogelijk zijn dat de TGA ontstaat in drukke of emotionele periodes. Nader onderzoek hierover lijkt zeker noodzakelijk.
Nogmaals dank,
met vriendelijke groet,
Celientje 1

Anoniem, 25-12-2018
Mijn vader heeft regelmatig plotseling geheugenverlies. Hij is neurologisch onderzocht, maar niks te vinden… (artsen zeiden dat het dan waarschijnlijk migraine is… maar hij heeft geen hoofdpijn). Zou dat tga kunnen zijn? Of is het echt eenmalig? En kent u anders de combi van migraine met geheugenverlies? Het advies was om rustig aan te doen… maar mijn moeder vindt het heel angstig en wordt er onzeker van. Soms is het dagelijkse. Reactie infoteur, 31-12-2018
Beste Anoniem,

Regelmatig plotseling geheugenverlies lijkt niet direct op TGA. Ik wil adviseren om eens rustig met de huisarts te overleggen. Een combinatie van migraine met geheugenverlies is mij niet bekend. De huisarts kent uw vader persoonlijk en kan het beste de diagnose stellen. Ook bij een verwijzing naar andere specialist is de huisarts de aangewezen persoon.
Ik wens je sterkte.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Maarten, 14-12-2018
Nu ben ik 76 en gezond. TGA doet me denken aan mijn ervaring toen ik naar de lagere school ging.
Tijdens een rekenles moesten we 20 sommen maken. De eerste had ik opgeschreven en uitgerekend… Toen zei de juf: 'Jullie hebben nog vijf minuten'. Het antwoord was ik vergeten. Zo kreeg ik een van de 20 sommen af. Bleef in de eerste klas zitten.
Vaak kwam ik te laat. Op tijd van huis vertrokken herinner ik me het eerste stukje van de weg en dan sta ik voor het lege schoolplein. Te laat! Een keer stond ik ineens op een heel andere plek die ik kende. Ging naar school en kwam er half elf aan.
Op vragen wat ik gedaan had zei ik dat niet te weten. Dat werd afgedaan met: 'Ach hij wil het niet vertellen'.
Ook toen ik al 12 fietste ik soms op de automatische piloot een dagelijkse route. Reactie infoteur, 15-12-2018
Beste Maarten,

Dank voor je reactie. Als ik je ervaringen lees dan is dat wel bijzonder. Maar TGA lijkt me hierbij toch niet van toepassing. Bij Transent Global Amnesia gaat het om een éénmalige, maar wel langdurige black-out.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Bibi, 21-08-2018
Ik lees elke keer dat het bij mensen van rond de 60 gebeurt. Ik ben nu 44 (vrouw) maar was nog geen 40 toen ik dit ook kreeg (tga). Ik was op vrijdagavond op een verjaardag (geen alcohol gedronken ivm auto rijden), en zondag keek ik een verpleegster in de ogen. Verder een paar flarden maar dat hele weekend ben ik verder kwijt.
Mijn vriend vertelde me dat ik me bij hem niet lekker voelde en later heftig begon te spugen… ik weet niks meer. Ik heb nog wel auto gereden, ik had aangegeven dat ik dat nog kon. Het is ook een keer over gegaan allemaal maar wanneer?
Nu ik dit lees is het wel duidelijk wat het was geweest. Maar toch raar hoe je alles zomaar vergeet. Reactie infoteur, 21-08-2018
Beste Bibi,
Dank voor je reactie. Ja, het is heel heftig om dit mee te maken en het maakt onzeker. Het is zeker niet zo dat het alleen bij mensen van rond de 60 jaar gebeurt maar zo jong als jij dit hebt gekregen is wel uitzonderlijk.
Ik hoop dat je het hebt kunnen verwerken en dat je reactie andere mensen weer kan helpen.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Yasamin, 06-07-2018
2 maanden ben ik onwel geworden tijdens het rug zwemmen. Nadat ik water in de neus had gekregen voelde ik een scherpe pijn in mijn hoofd. Ik ben toen gaan staan. Gelijk daarna raakte ik weg. Een vriendin heeft mij naar de kant getrokken anders was ik verdronken.

Nu heb ik last van geheugenproblemen. Vaak kan mijn spullen niet terug vinden. Maak mijn bezigheden niet af. Vergeet afspraken. Reactie infoteur, 09-07-2018
Ik kan me heel goed voorstellen dat u denkt aan Transient Global Amnesia. Maar mogelijk is er toch wat anders aan de hand. Het is verstandig om contact op te nemen met uw arts. Mogelijk zal deze een doorverwijzing voorstellen voor een neurologisch onderzoek. Wacht niet te lang want dit is erg vervelend voor u.
Ik wens u veel sterkte en succes.
Met vriendelijke groet,
Celientje 1

Moens Peter, 10-03-2018
Afgelopen woensdag leed mijn vrouw aan plotseling geheugenverlies. Totaal in paniek stond ze me op te wachten in de deuropening van de garage. Huilend vroeg ze waar ik was en herhaalde steeds dat ze niets meer wist. Ze had die dag een boom gesnoeid, moet daar toch een paar uur mee bezig geweest zijn, maar kon zich daar niets meer van herinneren. Het was een vreselijke en onvergetelijke ervaring. Ik heb direct 112 gebeld, werd door de telefoniste gerustgesteld en korte tijd later stond de ambulance voor de deur.
Ondanks dat mijn vrouw op dat moment alles vergeten leek te zijn herkende ze wel de ambulancebroeder die, tientallen jaren geleden, bij mijn zoon in de klas gezeten had. Heel vreemd. Op de acute hulp van het admiraal de ruyterziekenhuis is ze uitvoerig onderzocht en is er een hersenscan gemaakt. Toen uitgelegd werd dat hier sprake was van tijdelijk geheugenverlies dat zich na ongeveer 24 uur zou herstellen en er geen sprake was van een bloeding, was dit een enorme opluchting. Ze moest een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven en na bezoek de volgende morgen door de neuroloog mocht ze mee naar huis.
Enkele dagen na de TGA heeft ze nog wat last van druk boven de ogen en is sneller moe. Verder gaat het goed. Het feit dat ze de boom heeft gesnoeid kan ze zich niet meer herinneren en die ervaring komt blijkbaar niet meer terug. Neuroloog dr. Ruitenberg wil ik bedanken voor de warme en duidelijke uitleg aan mijn vrouw over de geheugenstoornis waar ze mee werd geconfronteerd. Reactie infoteur, 12-03-2018
Beste Peter,

Hartelijk dank voor je reactie.
Ik kan me voorstellen dat je allebei enorm geschrokken bent want het is een plotselinge aandoening die weinig bekend is. Je hebt wel heel goed gehandeld door meteen 112 te bellen. Je bent dan in paniek en dat is logisch.
Eigen ervaringen van mensen zijn zo belangrijk om te delen, daar kunnen anderen weer hun voordeel mee doen.
Nogmaals dank en sterkte met het herstel.
Celientje 1

Ron, 03-01-2018
IK heb gisteren T G A meegemaakt(2-1-2018) Ik ben 58 jaar en sport sinds 20 e levensjaar fitness.(zware training, maw telkens mijn maximum opzoeken)
Ik kom na 9 km fietsen op de sportschool en begin met rug training pull down.Zoals altijd 4 x 10 en beginnend met het vierde gewicht van onderen, dan telkens een gewicht meer tot en met 100 kg.
Daarna is geconstateerd (via cameras in de studio) dat ik 45 min heb rondgelopen (normaal doe ik nog 2 oefeningen voor de rug en 3 oefeningen voor bv biceps en nog wat buikoefeningen) daarna gaan douchen en terug naar huis.
Ik ben halverwege de route afgeslagen en ben 4 km omgereden en uiteindelijk wel thuis gekomen.(Vanaf de rug training weet ik niets meer!) De route konden we nakijken via google account en mijn zaktelefoon.
Ik kwam thuis en kwam binnen en vertelde mijn vrouw dat ik de weg kwijt was.Eerst vroeg ze door en na enige vragen begreep ze dat het niet goed was met mij.
Na bellen zijn we naar het ziekenhuis gegaan en hebben ze mij onderzocht.Niets gevonden en omdat ik overal goed op reageerde kon ik weer naar huis. Thuis aangekomen begint het terug komen van mijn aanwezigheid op de wereld.Vaag kan ik de vrouwelijke arts herinneren.(heenreis bv niet)
Van smiddags 1530uur tot savonds 2130uur ben ik de tijd kwijt en weet niet hoe ik thuisgekomen ben.Gelukkig is na 2130uur alles weer bij het oude.
Dit was een rare gebeurtenis, achteraf denk ik dat het niet merkend langzaam is begonnen toen ik wegging naar de sportschool omdat ik de katten niet heb opgesloten in de aanbouw (wat ik zeker anders altijd doe ivm krabben aan de leren stoelen!)
Ook vermoed ik dat het zware training het verergerd heeft.
Mijn omgeving schrikt er erg van en denken allemaal dat het mis is in het begin (ikzelf eigenlijk ook wel eerst…) Maar nadat ik deze info heb gevonden, ben ik er een stuk geruster op geworden.
Ronald Reactie infoteur, 04-01-2018
Beste Ron,

Ik weet dat je een hele nare ervaring hebt gehad. Gelukkig heeft je vrouw goed en snel gereageerd en ben je naar het ziekenhuis gegaan.
Dit geeft echte grote angst voor jezelf en je omgeving. Ik kan me voorstellen dat je hier behoorlijk onzeker over bent. Dan is informatie belangrijk.
Ron, ik wens je het allerbeste en laten we hopen dat het niet meer terug komt.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Ankie, 06-10-2017
Woensdagavond zat ik gewoon tv te kijken toen ik opeens niet meer wist welke dag het was en wat ik gedaan had, schrok dat ik dacht dat ik mijn vriend die pas verhuisd is die dag niet had gezien en trok mijn jas aan en ging naar hem toe bleek zijn huis leeg en wist niet meer waar hij naar toe was gegaan, ben doorgereden naar zijn dochter en heb gevraagd waar haar vader woonde.
Ze schrok dat ik evengoed auto reed en vertelde waar haar vader naar toe verhuisd was en ik maar gauw naar huis moest om te rusten. 's Morgens was ik bij hem geweest en 's middags met mijn auto naar de garage maar was alles even kwijt later op de avond begon mij alles weer te dagen en kwamen herinneringen weer terug. Het aparte is dat ik problemen heb met mijn hoofd dat als ik teveel informatie krijg of een gebeurtenis niet kan handelen ik absances kreeg wat later kortsluiting werd dat leek op een tia en nu dat plotselinge geheugenverlies ben wel wat gekkigheid met mijn hoofd gewend ga er positief mee om maar schrik wel als er plots iets nieuws gebeurt. Reactie infoteur, 09-10-2017
Beste Ankie,
Dit is een hele nare ervaring voor u.
Ik ben van mening dat u het beste even contact kunt opnemen met de huisarts. Deze kan de ernst van de situatie beoordelen en u indien nodig, doorverwijzen naar de specialist.
Veel sterkte,
met vriendelijke groet,
Celientje1

Sonja, 13-09-2017
Is het normaal dat ik als 75 jarige vrouw dit verschijnsel al 5 of 6 keer heb gehad? De laatste keer 2 weken geleden (26/7/2017)
Onderweg naar mijn zoon kreeg ik in de auto verhoogde hartslag wat waarschijnlijk de reden was van een TGA aanval in de auto. Ik ben gestopt langs de A9 en ik heb zelf 112 gebeld en de ambulance heeft me naar het MCA in Alkmaar gebracht. Hier heb ik niets van gemerkt en na een uur of 5 kwam ik bij in het Ziekenhuis.
Vanf die tijd (nu al 2,5 week) heb ik heel veel last van m'n hoofd t.w. duizelig, licht in m'n hoofd en hoofdpijn. Is dit bekend bij deze vervelende "ziekte"?
m.vr.gr., Sonja van der Maat Reactie infoteur, 26-09-2017
Beste Sonja,
Sorry voor de late reactie, maar ik was even afwezig.
Dit is wel een erg nare ervaring die u hebt. Ik denk dat u het beste contact kunt opnemen met de behandelend arts en uw vragen daar voorleggen. Iedere situatie is weer specifiek en een goede begeleiding en voorlichting door de arts is noodzakelijk.
Ik wens u veel sterkte,
met vriendelijke groet,
celientje1

Peter Buschgens, 10-11-2016
Mijn vraag is de volgende. Ik heb een in 2015 een TGA gehad. Is dat een reden om mijn rijbewijs in te nemen.

Met vriendelijke groet,
Peter Buschgens Reactie infoteur, 10-11-2016
Beste Peter,

Dank voor je reactie.
Als het alleen een TGA betreft kan ik me niet voorstellen dat om die reden het rijbewijs wordt ingenomen.
Overleg met je huisarts. Deze kan het beste advies geven omdat hij/zij op de hoogte is van je medische dossier.

Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.