InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Plotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijn

Plotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijn

Plotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijn Het zal je maar gebeuren dat je plotseling je geheugen verliest. Dit overkomt ieder jaar enkele mensen van middelbare leeftijd en ouder. Het is een relatief onbekend verschijnsel waar mensen en hun omgeving behoorlijk van gealarmeerd geraken. Gelukkig is dit geheugenverlies maar van korte duur. Over het algemeen heeft men binnen 24 uur het geheugen weer terug zonder dat er restverschijnselen ontstaan. Men noemt deze aandoening Transient Global Amnesia (TGA).

Transient Global Amnesie

Amnesie betekent geheugenverlies.Bij Transient Global Amnesie is sprake als er acuut voorbijgaand geheugenverlies optreedt. Deze aandoening werd voor het eerst omschreven in 1956 door Dr. Bender in de Ver. Staten. De artsen Fisher en Adams beschreven dit syndroom in 1964. Het komt jaarlijks voor bij 5,2 personen per 100.000 mensen. Een huisarts zal het daarom in zijn praktijk niet eens zo vaak tegenkomen. Maar voor de persoon die het treft is het een angstig gebeuren. Over het algemeen komt deze aandoening vaker voor bij vrouwen dan bij mannen voor en de gemiddelde leeftijd van deze patiënten is 61 jaar. De oorzaak van dit syndroom is nog steeds niet duidelijk. Deze aandoening is niet te verwarren met geheugenverlies wat optreedt na hersenletsel. Soms kan ook geheugenverlies optreden na een operatie of als er sprake is van een traumatische ervaring. Echter in de situatie van TGA is geen directe aanleiding te vinden. Van retrograde amnesie is sprake als men geen besef heeft van de tijd vóór het voorval en dit zien we bij mensen die TGA krijgen. Men weet totaal niet meer waar men is geweest of wie men gesproken heeft op de dag voorafgaand aan de aanval. Er is vastgesteld dat de patiënten wel in staat zijn om bezig te blijven met datgene wat men aan het doen is. Zo kan iemand bijv. aan het koken zijn terwijl het plotselinge geheugenverlies optreedt. Men zal dan doorgaan en het koken afmaken. Soms gaat deze aandoening gepaard met ernstig braken, maar dit is niet altijd het geval. In enkele gevallen kan er voor de aanval sprake zijn geweest van bijzonder inspanning bij het sporten of een stress volle gebeurtenis.

De verschijnselen van geheugenverlies

Er is sprake bij de patiënt van een plotseling geheel geheugenverlies. Als voorbeeld kan worden genoemd dat een echtpaar aan tafel zit en plotseling weet de vrouw niet meer met wie ze samen is en wat ze aan het doen is. Vragen als: wat is eraan de hand? zijn bekende vragen bij deze patiënten. De partner probeert uitleg te geven maar de vraag wordt weer herhaald. Het zich herinneren van mensen, plaatsen en gebeurtenissen is gedurende korte tijd helemaal verdwenen. Maar ook het inprenten van nieuwe informatie is onmogelijk. Er is een volledige desoriëntatie ontstaan. Toch kan de patiënt wel communiceren met de omgeving. Men is in de war en zich niet bewust van de plaats waar men zich bevindt en dat maakt natuurlijk angstig. Er kan een bizarre situatie ontstaan waarbij de patiënt blijft vragen: "Wat doe ik hier?" Het antwoord zal direct weer vergeten worden zodat na enige seconden de vraag opnieuw gesteld wordt. Over het algemeen weet de patiënt wel de eigen naam en geboortedatum; soms ook die van de partner maar de namen van kinderen en kleinkinderen kunnen al problematisch worden. Soms kan een patiënt ook plotseling heftig braken voorafgaand aan de aanval van plotseling geheugenverlies.

Migraine

Sommige wetenschappers zijn van mening dat dit syndroom wat vaker voorkomt bij personen die lijden aan migraine. In ongeveer 15% van alle gevallen kan de aandoening terugkeren maar over het algemeen hoeft men niet bang te zijn voor herhaling. Mensen zijn soms bang om een hersenbloeding te krijgen na een acuut geheugenverlies maar er zijn geen bewijzen dat er een verhoogd risico is op een hersenbloeding.

Hoe wordt de diagnose gesteld

Er zijn een aantal aspecten bij het bepalen van de diagnose. Deze zijn:
  • Er zijn getuigen van het acuut geheugenverlies aanwezig
  • Tijdens de aanval is er sprake van geheugenverlies
  • De patiënt weet wel wie hij of zij is
  • Het bewustzijn is helder en er zijn geen andere neurologische uitvalverschijnselen
  • Er is géén sprake van een voorafgaande hersenschudding
  • Er is géén sprake van epilepsie

Duur van de aandoening

Deze aandoening is slechts van korte duur en is dan ook binnen 24 uur geheel verdwenen. Wel is het zo dat de man of vrouw in kwestie zich niets zal kunnen herinneren van de periode van het geheugenverlies. Het kan zijn dat men in een ziekenhuis komt en enige uren daar verblijft. Bij thuiskomt zal men zich niets meer hiervan herinneren.

Na de aanval

Na enige uren keert het vermogen om dingen in te prenten langzaam weer terug. De patiënt zal zich niks meer kunnen herinneren van alles wat er gebeurd is. Soms blijft men enige tijd een lichte hoofdpijn houden.

De omgeving

Iemand die deze aandoening meemaakt van de partner of ander gezinslid zal enorm schrikken en zich afvragen wat er gebeurt. Men raakt gealarmeerd en het is dan ook verstandig om onmiddellijk de hulp in te roepen van een arts. Als men de artsenpost bezoekt is het syndroom vrij eenvoudig vast te stellen maar het zal niet eenvoudig zijn om de omgeving gerust te stellen. Men vertrouwt de situatie niet en de huisgenoten zijn over het algemeen bang om met de patiënt alleen gelaten te worden tijdens een zo onbekende aanval. De angst voor een hersenbloeding is groot bij de familie. Het is de taak om deze gerust te stellen. Immers de patiënt blijft gedurende lange tijd iedere paar minuten dezelfde vragen stellen. Ook blijven familieleden soms vragen om verder onderzoek zoals een hersenscan. Daarom is het geven van goede voorlichting en ondersteuning van zowel de patiënt als de omgeving van cruciaal belang.
© 2014 - 2018 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
TIA (transient ischemic attack) symptomenTIA (transient ischemic attack) symptomenEen TIA of voorbijgaande cerebrale ischemie ontstaat als de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen tijdelijk wordt o…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Vestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineVestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineMigraine is een hoofdpijn die in aanvallen optreedt en gepaard kan gaan met heftige hoofdpijn. Bij vestibulaire migraine…
Menstruele migraine: symptomen, oorzaak en behandelingMenstruele migraine: symptomen, oorzaak en behandelingMenstruele migraine duidt op migraine rondom en tijdens de menstruatie. Bij menstruele migraine begint de migraineaanval…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Bronnen en referenties
  • Admiraal de Ruyterziekenhuis afdeling neurologie.
  • www.neurologie-zeeland.nl
  • www.henw.org

Reageer op het artikel "Plotseling geheugenverlies kan Transient Global Amnesia zijn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Moens Peter, 10-03-2018 21:49 #5
Afgelopen woensdag leed mijn vrouw aan plotseling geheugenverlies. Totaal in paniek stond ze me op te wachten in de deuropening van de garage. Huilend vroeg ze waar ik was en herhaalde steeds dat ze niets meer wist. Ze had die dag een boom gesnoeid, moet daar toch een paar uur mee bezig geweest zijn, maar kon zich daar niets meer van herinneren. Het was een vreselijke en onvergetelijke ervaring. Ik heb direct 112 gebeld, werd door de telefoniste gerustgesteld en korte tijd later stond de ambulance voor de deur.
Ondanks dat mijn vrouw op dat moment alles vergeten leek te zijn herkende ze wel de ambulancebroeder die, tientallen jaren geleden, bij mijn zoon in de klas gezeten had. Heel vreemd. Op de acute hulp van het admiraal de ruyterziekenhuis is ze uitvoerig onderzocht en is er een hersenscan gemaakt. Toen uitgelegd werd dat hier sprake was van tijdelijk geheugenverlies dat zich na ongeveer 24 uur zou herstellen en er geen sprake was van een bloeding, was dit een enorme opluchting. Ze moest een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven en na bezoek de volgende morgen door de neuroloog mocht ze mee naar huis.
Enkele dagen na de TGA heeft ze nog wat last van druk boven de ogen en is sneller moe. Verder gaat het goed. Het feit dat ze de boom heeft gesnoeid kan ze zich niet meer herinneren en die ervaring komt blijkbaar niet meer terug. Neuroloog dr. Ruitenberg wil ik bedanken voor de warme en duidelijke uitleg aan mijn vrouw over de geheugenstoornis waar ze mee werd geconfronteerd. Reactie infoteur, 12-03-2018
Beste Peter,

Hartelijk dank voor je reactie.
Ik kan me voorstellen dat je allebei enorm geschrokken bent want het is een plotselinge aandoening die weinig bekend is. Je hebt wel heel goed gehandeld door meteen 112 te bellen. Je bent dan in paniek en dat is logisch.
Eigen ervaringen van mensen zijn zo belangrijk om te delen, daar kunnen anderen weer hun voordeel mee doen.
Nogmaals dank en sterkte met het herstel.
Celientje 1

Ron, 03-01-2018 14:28 #4
IK heb gisteren T G A meegemaakt(2-1-2018) Ik ben 58 jaar en sport sinds 20 e levensjaar fitness.(zware training, maw telkens mijn maximum opzoeken)
Ik kom na 9 km fietsen op de sportschool en begin met rug training pull down.Zoals altijd 4 x 10 en beginnend met het vierde gewicht van onderen, dan telkens een gewicht meer tot en met 100 kg.
Daarna is geconstateerd (via cameras in de studio) dat ik 45 min heb rondgelopen (normaal doe ik nog 2 oefeningen voor de rug en 3 oefeningen voor bv biceps en nog wat buikoefeningen) daarna gaan douchen en terug naar huis.
Ik ben halverwege de route afgeslagen en ben 4 km omgereden en uiteindelijk wel thuis gekomen.(Vanaf de rug training weet ik niets meer!) De route konden we nakijken via google account en mijn zaktelefoon.
Ik kwam thuis en kwam binnen en vertelde mijn vrouw dat ik de weg kwijt was.Eerst vroeg ze door en na enige vragen begreep ze dat het niet goed was met mij.
Na bellen zijn we naar het ziekenhuis gegaan en hebben ze mij onderzocht.Niets gevonden en omdat ik overal goed op reageerde kon ik weer naar huis. Thuis aangekomen begint het terug komen van mijn aanwezigheid op de wereld.Vaag kan ik de vrouwelijke arts herinneren.(heenreis bv niet)
Van smiddags 1530uur tot savonds 2130uur ben ik de tijd kwijt en weet niet hoe ik thuisgekomen ben.Gelukkig is na 2130uur alles weer bij het oude.
Dit was een rare gebeurtenis, achteraf denk ik dat het niet merkend langzaam is begonnen toen ik wegging naar de sportschool omdat ik de katten niet heb opgesloten in de aanbouw (wat ik zeker anders altijd doe ivm krabben aan de leren stoelen!)
Ook vermoed ik dat het zware training het verergerd heeft.
Mijn omgeving schrikt er erg van en denken allemaal dat het mis is in het begin (ikzelf eigenlijk ook wel eerst…) Maar nadat ik deze info heb gevonden, ben ik er een stuk geruster op geworden.
Ronald Reactie infoteur, 04-01-2018
Beste Ron,

Ik weet dat je een hele nare ervaring hebt gehad. Gelukkig heeft je vrouw goed en snel gereageerd en ben je naar het ziekenhuis gegaan.
Dit geeft echte grote angst voor jezelf en je omgeving. Ik kan me voorstellen dat je hier behoorlijk onzeker over bent. Dan is informatie belangrijk.
Ron, ik wens je het allerbeste en laten we hopen dat het niet meer terug komt.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Ankie, 06-10-2017 15:50 #3
Woensdagavond zat ik gewoon tv te kijken toen ik opeens niet meer wist welke dag het was en wat ik gedaan had, schrok dat ik dacht dat ik mijn vriend die pas verhuisd is die dag niet had gezien en trok mijn jas aan en ging naar hem toe bleek zijn huis leeg en wist niet meer waar hij naar toe was gegaan, ben doorgereden naar zijn dochter en heb gevraagd waar haar vader woonde.
Ze schrok dat ik evengoed auto reed en vertelde waar haar vader naar toe verhuisd was en ik maar gauw naar huis moest om te rusten. 's Morgens was ik bij hem geweest en 's middags met mijn auto naar de garage maar was alles even kwijt later op de avond begon mij alles weer te dagen en kwamen herinneringen weer terug. Het aparte is dat ik problemen heb met mijn hoofd dat als ik teveel informatie krijg of een gebeurtenis niet kan handelen ik absances kreeg wat later kortsluiting werd dat leek op een tia en nu dat plotselinge geheugenverlies ben wel wat gekkigheid met mijn hoofd gewend ga er positief mee om maar schrik wel als er plots iets nieuws gebeurt. Reactie infoteur, 09-10-2017
Beste Ankie,
Dit is een hele nare ervaring voor u.
Ik ben van mening dat u het beste even contact kunt opnemen met de huisarts. Deze kan de ernst van de situatie beoordelen en u indien nodig, doorverwijzen naar de specialist.
Veel sterkte,
met vriendelijke groet,
Celientje1

Sonja, 13-09-2017 22:43 #2
Is het normaal dat ik als 75 jarige vrouw dit verschijnsel al 5 of 6 keer heb gehad? De laatste keer 2 weken geleden (26/7/2017)
Onderweg naar mijn zoon kreeg ik in de auto verhoogde hartslag wat waarschijnlijk de reden was van een TGA aanval in de auto. Ik ben gestopt langs de A9 en ik heb zelf 112 gebeld en de ambulance heeft me naar het MCA in Alkmaar gebracht. Hier heb ik niets van gemerkt en na een uur of 5 kwam ik bij in het Ziekenhuis.
Vanf die tijd (nu al 2,5 week) heb ik heel veel last van m'n hoofd t.w. duizelig, licht in m'n hoofd en hoofdpijn. Is dit bekend bij deze vervelende "ziekte"?
m.vr.gr., Sonja van der Maat Reactie infoteur, 26-09-2017
Beste Sonja,
Sorry voor de late reactie, maar ik was even afwezig.
Dit is wel een erg nare ervaring die u hebt. Ik denk dat u het beste contact kunt opnemen met de behandelend arts en uw vragen daar voorleggen. Iedere situatie is weer specifiek en een goede begeleiding en voorlichting door de arts is noodzakelijk.
Ik wens u veel sterkte,
met vriendelijke groet,
celientje1

Peter Buschgens, 10-11-2016 09:58 #1
Mijn vraag is de volgende. Ik heb een in 2015 een TGA gehad. Is dat een reden om mijn rijbewijs in te nemen.

Met vriendelijke groet,
Peter Buschgens Reactie infoteur, 10-11-2016
Beste Peter,

Dank voor je reactie.
Als het alleen een TGA betreft kan ik me niet voorstellen dat om die reden het rijbewijs wordt ingenomen.
Overleg met je huisarts. Deze kan het beste advies geven omdat hij/zij op de hoogte is van je medische dossier.

Met vriendelijke groet,
Celientje1

Infoteur: Celientje1
Laatste update: 07-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!