Een ongewone lichaamsholte-verbinding: de fistel

Een ongewone lichaamsholte-verbinding: de fistel Een goed functionerend lichaam dat willen we allemaal. Iedere dag komen we in aanraking met bacteriën of virussen en soms kunnen we daar ziek van worden. Normaal zal het lichaam op indringers reageren door anti-stoffen aan te maken, zodat het lichaam weer gezond wordt. Soms kunnen infecties in het lichaam ernstige vormen aannemen, waarbij het inwendig naar binnen slaat. Andere delen van het lichaam kunnen worden geïnfecteerd, doordat een verbinding naar de naastgelegen lichaamsholten wordt veroorzaakt. Waardoor wordt een fistel veroorzaakt?

Fistel


Aangeboren

Bij kleine kinderen kan bij de geboorte worden geconstateerd dat bepaalde lichaamsfuncties niet optimaal werken of dat er een overbodige verbinding is veroorzaakt. Een bekend voorbeeld is een verbinding tussen de luchtpijp en slokdarm. Tussen deze twee noodzakelijke buizen zit weinig ruimte en daar kan snel een vergroeiing of gat ontstaan. Ook onverhoopt voorkomende bacteriën kunnen daartoe aanleiding zijn. Vaak zal een chirurgische ingreep nodig zijn om de aandoening bij de baby te herstellen.

Infectie als oorzaak

Als het lichaam is geïnfecteerd met een virus of bacterie dan kan het dermate ontstoken zijn dat het aangrenzend weefsel wordt aangetast. Omdat in het lichaam alles netjes is geordend en naast elkaar is gelegen is er snel een verbinding gemaakt met een ander deel van het lichaam. Een infectie kan aanleiding zijn voor het ontstaan van de aandoening. Denk aan de volgende aandoeningen.

Ziekte van Crohn

De darmen worden aangetast waarbij de darmwand geïrriteerd raakt. Het kan leiden tot een ontregelde stoelgang en gewichtsafname. Daarnaast kan de wand ontstoken raken en een verbinding maken naar bijvoorbeeld de blaas.

Lymfeklier en huid opening

Een klierontsteking kan meerdere keren in iemands leven voorkomen. Indien dit langdurig aanhoudt of dat de ontsteking dermate ernstig is kan het contact gaan maken met de huid. De afstand tot de huid is relatief klein en dus kan een doorbraak worden geforceerd.

Een heftige geboorte

Zeker in arme of ontwikkelingslanden kan een extreem heftige geboorte tot ernstige complicaties leiden. Het kan een verbinding veroorzaken tussen de darmen en de baarmoeder of vagina. Uiteraard heeft dit dramatische complicaties voor de net bevallen vrouw. Het kan aanleiding zijn voor een bloedinfectie, doordat bacteriën in de bloedbaan komen. Dit kan een snelle verslechtering van de gezondheidstoestand geven. Het kan potentieel tot het overlijden van de vrouw leiden. Tijdig medisch ingrijpen is noodzakelijk. In westerse ziekenhuizen zal deze omstandigheid praktisch niet voorkomen, omdat alternatieve methoden zoals een keizersnede worden uitgevoerd.

Tandproblemen

Een veel voorkomende oorzaak is een ontsteking aan de tanden. De wortelpuntontsteking kan ervoor zorgen dat de ontsteking verder naar binnen slaat. Het kan een opening veroorzaken naar de mond of gehemelte, maar ook naar buiten door de wang. Indien er een doorbraak in het aangezicht van toepassing is, komt het praktisch altijd door een doorbraak wegens wortelpuntontsteking.

Medisch aangebrachte lichaamsholte-verbinding

Ook medische kan het aanleiding zijn om een verbinding aan te brengen in het lichaam. Een kunstmatige verbinding valt eveneens onder de noemer van een fistel. Denk aan de volgende redenen:
  • een shunt wordt toegepast om op een kunstmatige manier de doorbloeding van bepaalde aderen te bevorderen;
  • een stoma wordt aangebracht als alternatieve opening voor de ontlasting. Men heeft bijvoorbeeld darmkanker gehad, waarbij een deel van de darm is verwijderd. Een nieuwe opening is noodzakelijk om de ontlasting op een natuurlijke manier het lichaam te kunnen verlaten.

Genezing bij een fistel

Ondanks dat de huid spontaan kan openbreken kan de ontsteking ook gewoon genezen. Toch zal de opening blijven, waardoor verkeerde stoffen wederom het lichaam kunnen binnentreden. Het is dus van belang dat de opening dichtgroeit na herstel. Vaak herstelt het vanzelf, echter soms kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Ook anti-histamine of anti-bacteriële medicatie kan van belang zijn om het herstel te bevorderen. Sommige doorbraken zullen nooit zonder hulp herstellen, omdat er te weinig doorbloeding is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huidEnterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huidEen enterocutane fistel is een abnormale verbinding die ontstaat tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wond…
Wortelpuntontsteking: symptomen en klachtenWortelpuntontsteking: symptomen en klachtenWortelpuntontsteking: wortelkanaalbehandeling, symptomen, klachten. Een wortelpuntontsteking komt vaak voor na niet beha…
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…

MenstruatiebloedMenstruatiebloedMenstruatiebloed is afkomstig van een onttrekkingsbloeding of van een menstruatie. Een menstruatie vindt plaats wanneer…
Onwillige spraakspierenOnwillige spraakspierenHij houdt het liefst de hele dag zijn mond. Hij spelt het woordje stoel met dubbel s, terwijl hij vast en zeker weet dat…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fistel
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.