Wortelpuntontsteking: symptomen en klachten

Wortelpuntontsteking: symptomen en klachten Wortelpuntontsteking: wortelkanaalbehandeling, symptomen, klachten. Een wortelpuntontsteking komt vaak voor na niet behandelde cariës of na een niet goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling. Hoe herken je een wortelpuntontsteking en wat zijn de klachten en behandeling?

Wat is een wortelpuntontsteking?

Bij een wortelpuntontsteking is er sprake van een ontsteking van het weefsel dat rond de wortelpunt van de tand of kies ligt. In veel gevallen zijn er geen directe klachten, waardoor een wortelpuntontsteking zich verder kan uitbreiden. Vaak is er wel een soort puistje op het tandvlees zichtbaar.

Ontstaan van een wortelpuntontsteking

De ontsteking is meestal het gevolg van gaatjes (cariës) die eerst de pulpa heeft aangetast. Wanneer de cariës zich verder uitbreidt, wordt de wortelpunt aangetast en raakt ontstoken. Ook kan een wortelpuntontsteking ontstaan na een niet goed uitgevoerde of mislukte wortelkanaalbehandeling.

Symptomen

De symptomen van een wortelpuntontsteking zijn vaak anders dan de klachten. Een eerste symptoom is vaak het uitbreken van een soort puistje op het tandvlees, ter hoogte van de wortelpunt. Het puistje bevindt zich ter hoogte van het midden van de tand of iets zijwaarts, Maar kan ook tussen twee kiezen inzitten. Dit puistje is een fistel. Een fistel is een niet natuurlijke verbinding tussen de huid en een lichaamsholte. Een fistel is ervoor bedoeld om ontstekingsvocht af te voeren. Een fistel op het tandvlees betekent vrijwel altijd een ontsteking of de aanwezigheid van een abces. Uit de fistel kan ook wat pus komen, wat een vieze smaak in de mond geeft.

Een fistel is niet altijd het eerste symptoom bij een wortelpuntontsteking. Soms is er geen sprake van een fistel, omdat de ontsteking niet naar buiten toe treedt. Een ander symptoom kan een zeurende pijn zijn, die sterker wordt wanneer de tand of kies aangetikt wordt.

Klachten

Echte klachten van een wortelpuntontsteking zijn hevige kiespijn of tandpijn, vaak verergerd wanneer de kies of tand wordt aangetikt. Wanneer de ontsteking naar buiten toe breekt, een fistel, kan deze pus vrij geven. Er ontstaat dan een vieze smaak in de mond. Ook kan er sprake zijn van een slechte adem, vaak ligt de fistel dan wat verborgen waardoor de patiënt niet in de gaten heeft dat er sprake is van een fistel.

Een extra-orale huidfistel is een abces aan de wortelpunt, dat is doorgebroken door de huid. Er kan dan in de huid, vaak aan de wang of aan de kin, een putje of gaatje zichtbaar worden, waaruit ontstekingsvocht komt.

Behandeling

Wanneer er geen klachten zijn, wordt er soms een afwachtende houding aangenomen. Echter, een wortelpuntontsteking gaat nooit uit zichzelf weg. Vaak wordt de ontsteking erger of komen er klachten opzetten wanneer de afweer van de patiënt verminderd is. Een wortelpuntontsteking zal dus altijd behandeld moeten worden om deze weg te nemen.

Wanneer de ontsteking nog niet zo ver is uitgebreid, kan via een wortelkanaalbehandeling de ontsteking worden weggenomen. Vaak wordt hierbij de wortelpunt iets ingekort en daarna gevuld met een materiaal. Wanneer de ontsteking al verder zit, zal de wortelpunt verwijderd worden. Dit heet een apexresectie. Hierbij wordt de punt van de wortel en wat omliggend weefsel weggenomen. Vervolgens wordt het wortelkanaal goed afgesloten. Voorafgaande aan het verwijderen van de wortelpunt, zal er minstens eenmaal een wortelkanaalbehandeling nodig zijn.

Wanneer het wegnemen van de wortelpunt niet helpt of niet mogelijk is, zal de gehele tand of kiezen verwijderd worden. Om het gat op te vullen, kan gekozen worden voor een implantaat met kroon of voor een (ets)brug. Het nadeel van een brug is dat het kaakbot geen steun meer heeft en zal gaan slinken. Een implantaat echter is een kostbaar iets dat veel meer tijd met zich meebrengt voordat alles er fijn uitziet. Wel behoudt het kaakbot bij een implantaat zijn normale dikte en hoogte.

Complicaties na behandeling

Soms kan een niet goed uitgevoerde behandeling een verdere ontsteking met zich meebrengen. Bij pijnklachten die langer dan drie dagen aanhouden, zwellingen, warmte en roodheid, is het raadzaam om de tandarts te raadplegen. De tandarts kan dan bekijken of er sprake is van een verdere ontsteking.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wortelpuntontsteking: oorzaak en behandelingWortelpuntontsteking: oorzaak en behandelingEen wortelpuntontsteking is een ontsteking van de punt van de wortel van een tand of kies. Deze ontstaat niet zomaar: de…
Operatie wortelpuntontstekingWanneer een zenuw in je kies of tand afsterft, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms is het echter…
Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Kaakabces, oorzaak en behandelingKaakabces, oorzaak en behandelingEen kaakabces is een ophoping van etter of pus, dat zich in een niet natuurlijke holte bevindt. Deze holte wordt gevormd…

Bloeddruk zelf metenBloeddruk zelf metenBloeddruk is een van de belangrijkste indicaties voor lichamelijk welzijn: als de bloeddruk te hoog of te laag is, wijst…
Ziekte van Scheuermann (juveniele kyfose)Ziekte van Scheuermann (juveniele kyfose)De normale ruggengraat is op sommige plaatsen wat holler (lordose genaamd) en op andere plaatsen wat krommer. De ziekte…

Reageer op het artikel "Wortelpuntontsteking: symptomen en klachten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Corry, 01-03-2019 18:42 #14
Dag ik heb nu twee wortelkanaalbehandelingen gehad een ging prima weinig pijn maar de tweede keer erg ontstoken en abces op tandvlees ben deze week 4 keer na de tandarts geweest open maken dag later weer dicht maken en medicijnen erin.
veel pijn gehad veel etter eruit dat moest ook en koorts gehad. Vanmorgen is het weer dicht gemaakt noodvulling en medicijnen erin. Nu is mijn vraag in april moet ik weer heen voor het afmaken van de behandeling zou het beter zijn om het te laten trekken of red ik mijn tanden nog ben 70 jaar heb paradonthitus en loop al twintig jaar bij mondhygiëne praktijk vier keer per jaar a 150 euro per uur. wat is wijs in mijn geval?

Bart, 27-03-2017 09:56 #13
Hallo,

Al sinds een paar maanden last van mijn gebit nu is het zelfs zo erg dat zodra ik ga liggen dat ik een drukkende pijn aan mijn tanden voel dat ik wel op moet staan, dus dat betekent dat je niet kunt slapen.Toen het nog erger werd kon je het al voelen aankomen tijdens het zitten dus heb de hele avond lopen ijsberen.De vraag is nu heeft iemand er ook ervaring mee of zou het kunnen zijn dat het niks met wortelkanaal te maken heeft dat ontstoken is, want op de foto van de noodtandarts blijken ze er niks op te kunnen zien en dat het gezond zou moeten zijn maar als je zo googeld lees je toch dat hier en daar dat je op de foto niks kunt zien maar als ze de vulling eruit halen dat er toch ontstoken plekken zitten bij de wortel puntjes.
Nu weet ik eigenlijk niet wie ik zou moeten de geloven misschien dat iemand hier een antwoord kan geven.

Seelman, 10-09-2016 03:19 #12
Ik heb een kies in mijn boven kaak waar al eens een wortelkanaal bij is geweest. Daarna brokkelt hij af en toe een stukje af. Maar heb ik 2 jaar geleden een ontsteking boven gekregen. Mijn tandarts zei dat de kies er uit moest. Maar gezien hij midden in het zicht zit en ik het een raar verhaal vond zei ik dat ik hem er pas uit liet halen als hij echt pijn deed. In die tussen tijd heeft de kies de vulling los gelaten. Mijn tandarts zegt dat de kies slecht is en de vulling daarom niet blijft zitten. Kortom hij heeft de behandeling/aandacht voor deze kies stop gezet en adviseerde mij om de kies er uit te laten halen. Nu weer een jaar verder krijg ik last van de ontsteking. Antibiotica die ik nu heb, helpt volgens mij niet. En nog ben ik achterdochtig naar het verhaal dat de kies helemaal verwijderd moet worden… is dit de enigste oplossing?

Estella Kostelijk -Linders, 26-06-2016 01:20 #11
Ik heb een kloppende kies. Heel pijnlijk. Tandvlees binnenband rood. Soort pukkel erbij. Kies is wiebelig. Ibrofen 3x pd en 6 paracetamol pd. Vreselijk. Wortel behandelingen gehad. Nu verwezen naar AtacvAdam. 17 aug 2016 eerste afspraak. Maar ik heb zo'n pijn! Is dit spoed? Mag ik eerder komen alsjeblieft?!

Jonathan, 19-03-2016 18:19 #10
Ik had 5maanden terug een kleine zwelling (bobbel op men tandvlees) onder men voortand. Na een korte tijd ging de gat vanzelf leeg en na maanden is het probleem weer terug alleen is de pijn heftiger!

Wat zal dit kunnen zijn toch geen puist of wel?

Ina, 02-12-2015 12:47 #9
Vorige week was ik bij de mondhygieniste en die zij dat er en kies nogal los zat en zei dat de tandarts er maar een foto van moest maken. Gisteren bij de tandarts geweest en hij heeft foto gemaakt, gekeken en duwde toen een klein watje tegen de kies waarop ik moest zeggen of het warm of koud was ik voelde geen kou dus zei warm.

Hij zei ik kan je en wortelkanaal behandeling geven want er zit een ontsteking boven je kies tot de bovenste kaak, ik zei kunt u de kies er niet uittrekken, hij zei nee die valt er vanzelf uit en ik kan een wortelkanaal behandeling doen maar geef je geen garantie dat de kies dan blijft zitten,

Oke ik wil wel wachten tot de kies er vanzelf uitvalt maar hoe zit het met die ontsteking dan gaat dat vanzelf weer weg, ik vond het nogal een raar verhaal vandaar de vraag aan u.

Groeten, Ina

Andre, 25-04-2015 13:47 #8
Hallo Lisa, goed dat ik je verhaal hier lees. ik heb ook een tandarts gehad die flink met mijn gebit geknoeid heeft,
ik kreeg heel veel pijn en ben nu na r een andere tandarts over gestapt die allemaal foto's heeft gemaakt van mijn gebit en zag dat het overal niet goed zat.mijn oude tandarts nam nooit foto's en dat brengt nu een hoop kosten en ellende met zich mee. ik heb inmiddels stappen ondernomen om mijn oude tandarts aan te klagen

Lisa, 01-02-2015 17:56 #7
Sinds een jaar heb ik een nieuwe tandarts. Volgens hem heeft mijn vorige tandarts een puinhoop achter gelaten. Ik ging altijd trouw naar de tandarts en floste iedere dag. Ik heb veel oude vullingen. Mijn leeftijd is 61 jaar. Vorig jaar april moest ik 2 kiezen laten verwijderen die hevig ontstoken waren, een wortelkanaalbehandeling mislukte. Ik had last van een schimmelinfectie in mijn mond en een vieze bittere smaak. verder bleek ik uitgebreide paradontitis te hebben. Voor dat laatste word ik nog steeds behandeld. In juli 2014 kreeg ik ook last van een chronische bijholteontsteking en poliepen in de bijholtes. Volgens de kno arts kwam dat door de ontstoken kies, die dus inmiddels getrokken was. Conservatieve behandeling hielp niet en uiteindelijk ben ik in oktober 2014 geopereerd aan beide neusbijholtes. Na nog een augmetinkuur in november kwamen de ontstekingen in de neusbijholtes toch weer terug. Weer foto's gemaakt en volgens de kno arts komen mijn klachten nu door ontstekingen die boven 2 kronen zitten. Ik ben nu doorgestuurd naar een endodontholoog voor een wortelkanaalbehandeling daaraan. Inmiddels voel ik me al een hele tijd niet fit, heb geen hevige pijn, maar meer een zeurende pijn in mij hele bovenkaak. Bovendien krijg ik hoge kosten omdat die kronen niet behouden kunnen worden. Mijn vertrouwen is eigenlijk weg. Ik vraag mij af of er personen zijn met een soortgelijke ervaring.

Renata, 29-10-2013 16:08 #6
4 weken geleden heb ik 5 gaatjes laten vullen. ik ga al mijn hele leven 2x per jaar naar de tandarts en er is nog nooit iets schokkends gebeurd. door omstandigheden moest mijn tandarts ermee stoppen en moest ik naar een andere tandarts. deze ontdekte een stuk of 14 gaatjes en kwam met een heel saneringsplan. hij is begonnen met 5 gaatjes vullen. normaal heb ik daar geen napijn van, maar van 1 vulling heb ik nu al 4 weken last! ik kan er niet lekker op kauwen. ik ben terug geweest, ondanks mijn angst, en hij heeft wat testjes gedaan (met stikstof o.a.). de test met de stikstof (-40 graden) deed geen pijn, alleen het tikken op de kies was gevoelig. volgens de tandarts was het bijna niet mogelijk dat ik last van die vulling had, omdat dat het kleinste gaatje was van de 5. ik ben naar huis gegaan met het advies het een paar weken aan te kijken. nu, 4 weken later, kan ik nog steeds niet kauwen op die kies aan de rechterkant van mijn mond. sinds gisteravond bonst mijn hele rechterkant, tot achter mijn oor! dan is het ineens weer weg en dan begint het weer heel even…? ik heb echt nog nooit problemen met mijn gebit en nu dit! kan iemand mij vertellen wat er aan de hand is en wat ik eraan kan doen? mijn vertrouwen in mijn 'nieuwe' tandarts is inmiddels wel behoorlijk gekelderd en ik sta niet echt te springen om terug te gaan.

Eva, 10-09-2013 20:54 #5
Vergat er nog bij te vermelden, keek vandaag en er was geen wit puntje te zien en bultje was zeer klein. een half uurtje later was het opeens een wit bultje met vocht erin. uitgeknepen (ging bijna vanzelf) en weg was het weer. nu zie je bijna niets meer.

Eva, 10-09-2013 20:50 #4
Ik bezoek de tandarts om de 9 maanden en ben voor het laatst half juni geweest. sinds anderhalve maand heb ik een klein bultje (wit) boven mijn kies. De ene keer is die wat dik en zit er vocht in en als je er aan komt is deze gelijk open en kan het vocht eruit en vervolgens zie je bijna niets meer. 4 weken geleden heb ik het ook eens op een andere plek gehad (aan zijkant van voortand) en deze is niet meer terug gekomen. Heb gekeken op internet waar mijn bultje op leek en kwam ik uit op afte maar lees vaak dat dat pijn moet doen en bij mij doet het absoluut geen pijn ook niet gevoelig of zo (ook geen last van mijn tanden op kiezen). Wat kan ik doen en wat is het? Poets mijn tanden met paradontax. Ben vreeslijk bang voor huisarts of tandarts dus daar ga ik liever niet heen. Reactie infoteur, 11-09-2013
Ik heb toch het idee dat je continue pus eruit knijpt: dit blijft terug komen zolang er sprake is van een ontsteking. Een ontsteking gaat nooit vanzelf weg. Weel kan deze tijdelijk minder aanwezig zijn, waardoor het lijkt alsof alles weg is. Daarna komt de ontsteking in alle hevigheid terug. Ik kan van hier uit niet beoordelen wat bij jou het geval is, maar een bezoek aan de tandarts is toch wel de moeite waard. ik snap dat je bang bent voor de tandarts maar door nog langer te wachten kan de ontsteking zo groot worden dat je met vreselijke pijnen komt te zitten en behandeling ook pijnlijk zal worden. De tandarts kan voor jou kijken of je een ontsteking hebt of dat het toch iets anders is.

Fran, 07-07-2013 11:53 #3
Toen ik op mijn 25e nog een keer een beugel wilde plaatsen, kwam de orthodontist er achter dat ik een ontsteking in mijn kaak had. De tandarts heeft een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd en de wortelpunt is bij de kaakchirurg verwijderd. Zelf heb ik totaal geen last gehad van de ontsteking. De ontsteking is echter altijd blijven zitten. Pas, drie jaar later, ik denk Door een verminderde weerstand, kwamen enorme klachten opzetten. Ik heb nog nooit zo'n pijn aan mijn kies gehad. Na drie tandartsbezoeken is besloten de kies te trekken. Wat een opluchting! Het mooie is ook dat mijn kin problemen (flinke ontstekingen en puistjes) hiermee ook verdwenen lijken te zijn! Is er meer bekend of je van een langdurige kaakontsteking idd puistjes krijgt?

Diny, 12-01-2013 20:29 #2
1en een half jaar geleden had ik een fistel aan een wortelpunt van mijn voortand. De wortel is er toen uitgehaald omdat hij gebroken was. Dus heb ik nu een brug, maar ik heb nog steeds pijn aan mijn neus en aan de zijkant daarvan.
Kan dit nog steeds met de fistel te maken hebben.
mvg.Diny

Stephan, 02-11-2011 01:35 #1
Hallo ik heb op dit moment een heftige pijn in mijn mond. ik ben de afgelopen week al 3x bij de tandarts geweest hij heeft bij mijn tweede bezoek een kies open geboord waarna er een hele vieze geur vrij kwam (een rottende kies denk ik dan maar) nu denk ik zo wie zo aan een ontsteking maar wat ik heb nu een AB (Amoxicilline) gehad maar waarom helpt hij me niet gewoon van de pijn af de laatste keer dat ik ben geweest keek hij alleen en schreef me antibiotica voor. nou ik ga nog door de grond ik vraag me nu echt af hoeveel pijn kan een mens verdragen ik wens maar 1 ding en dat is HAAL DE PIJN WEG thats all.
maar heb ik nu een wortelpuntontsteking of een tandvlees probleem? Reactie infoteur, 02-11-2011
Vaak wordt er een antobioticum voorgeschreven voordat men tot behandelen overgaat, om het geheel rustiger te krijgen.

Een tandvleesprobleem uit zich door bloedned, rood, gezwollen en pijnlijk tandvlees. Na verloop van tijd gaan tanden en kiezen losstaan en kunnen een vieze geur verspreiden.

Waarschijnlijk gaat het bij jou om een ontsteking aan of onder de kies, maar dat is vanaf het internet heel moeilijk te beoordelen. Vraag ernaar bij je tandarts.

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 03-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 14
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!