Menstruatiebloed

Menstruatiebloed Menstruatiebloed is afkomstig van een onttrekkingsbloeding of van een menstruatie. Een menstruatie vindt plaats wanneer een eicel niet bevrucht is. De onbevruchte eicel en opgebouwd baarmoederslijmvlies wordt verwijderd, dit heeft een bloeding als gevolg. Menstruatiebloed kan soms een vreemde geur hebben of zelfs stinken. Ook de kleur kan nogal eens veranderen.

Wat is een onttrekkingsbloeding?

Bij een onttrekkingsbloeding is er sprake van bloedverlies buiten de normale menstruatie om. Vrouwen die de pil slikken kennen de onttrekkingsbloedingen goed: ze worden maandelijks ongesteld zonder dat er sprake is van een echte menstruatie. Wanneer er geen hormonaal voorbehoedsmiddel wordt gebruikt, vindt er iedere cyclus een eisprong plaats. Het baarmoederslijmvlies bouwt zich op. Wanneer de eicel niet bevrucht is, wordt de eicel verwijderd inclusief het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Dit gaat met bloedverlies gepaard: de menstruatie. Bij hormonale anticonceptiemiddelen vindt er geen eisprong plaats en is de opbouw van het baarmoederslijmvlies geremd. Na 21 dagen de anticonceptiepil te hebben gebruikt, wordt er een stopweek ingelast waarbij gedurende 7 dagen geen pil wordt geslikt. Door de daling van de hormonen reageert het baarmoederslijmvlies met een bloeding: de onttrekkingsbloeding. Beiden bloedingen worden veroorzaakt door afgescheurde bloedvaatjes die mee afgestoten worden. Hier komt het bloed dan ook vandaan.

Menstruatiebloed: de kleur

Menstruatiebloed heeft meestal een helderrode kleur: dit is vers bloed. Toch kan het ook roze, donkerrood of bruin zijn. De kleur zegt vaak iets over de hoeveelheid en de ouderdom van het bloed. Vers bloed dat nog zeer weinig is zoals in het begin van de menstruatie, vermengd zich met de witte afscheiding die vrouwen normaal gesproken hebben. Het gevolg: roze bloedverlies. Later kleurt dit bloedverlies naar helderrood. Dit is vers bloed. Bloed dat langer in de baarmoeder achterblijft en daar indikt, wordt donkerder van kleur, soms wel zeer donkerrood tot bijna zwart. Ook kan het klonters gaan vormen. Bruin bloed is een teken van zeer oud bloed: het zit al enige tijd in de baarmoeder. Bruin bloed is vaak ook een teken dat de menstruatie op zijn einde loopt. Er is nog maar weinig bloedverlies dat niet direct wordt afgevoerd.

Overigens wordt de kleur ook mede bepaald door onze lichaamshouding. Wie na een nacht op de wc gaat zitten zal zien dat er donkerrood bloed wegvloeit. Dit bloed heeft door de liggende houding een tijd in de baarmoeder gezeten. Overdag is het bloed meer helderrood van kleur door de verticale houding van het lichaam. Het bloed kan makkelijker afvloeien.

Het bloed ruikt vies

Het bloedverlies kan soms een nare geur aannemen. Een aantal factoren zijn hier verantwoordelijk voor. Allereerst is het belangrijk om te weten dat menstruatiebloed volkomen steriel is. Er bevinden zich geen bacteriën in dit bloed. Pas later kunnen er bacteriën bijkomen. Ook wanneer het bloed in aanraking komt met zuurstof, kan er een geur ontstaan. Hoewel deze geur niet fris ruikt, is het in de meeste gevallen volkomen onschuldig. Het is wel belangrijk om tijdig een tampon te vervangen. Een tampon biedt geen bescherming tegen bacteriën die binnen dringen. Maandverband moet ook tijdig vervangen worden. Zowel tampons als maandverband raken verzadigd en nemen dan geen bloed meer op. Bovendien gaat een maandverband of tampon vol met menstruatiebloed al snel stinken.

Voel je je vies door de geur? Dat kan, maar bedenk dat je het vaak zelf het beste ruikt. Een ander lijkt weinig te merken van de lucht die je met je meedraagt, mits je je tampon of maandverband regelmatig verschoont. Spoel na ieder toiletbezoek de vagina met wat lauw water, gebruik hier bijvoorbeeld een kannetje of litermaat voor. Wassen met een washandje met lauw water is ook prima. Gebruik liever geen zeep of doekjes met alcohol: deze tasten alleen maar de goede bacteriën aan die nodig zijn voor een goede balans.

Een bacterieel of schimmelinfectie is niet alleen te herkennen aan een stinkende menstruatie, maar vooral aan een gele tot groene afscheiding, die soms klonterig is, jeuk, een brandend gevoel en/of pijn. Ga met deze klachten altijd langs de huisarts.

Menstruatiebloed verwijderen

Bij doorlekken kunnen er lelijke bloedvlekken ontstaan op kleding, lakens of op een zitting. Bloed is som moeilijk te verwijderen uit textiel. Gebruik in ieder geval geen warm of heet water om bloedvlekken te verwijderen. Bij gebruik met warm water gaat de vlek zich meer hechten aan het textiel. Een ander gebruik is melk: hierdoor lost het bloed sneller op. De lakens in de Biotex zetten kan ook, gebruik wel weer koud water en laat dit enkele uren weken. Een matras stop je wat minder makkelijk in een emmer water: gebruik hiervoor een doekje om te deppen. Ook zout wil wel eens helpen. Voeg flink wat zout toe aan een meer koud water en dep hiermee het textiel of stop hierin het textiel.

Lek je vaak door in de nacht, gebruik dan maandverband speciaal voor de nacht: dit is veel groter en vangt meer op. Leg ook een zeiltje onder je billen. Dit voorkomt doorlekken op het matras.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MenstruatiecupsMenstruatiecupsMenstruatiecups zijn kunststof bekervormige cups, die in de vagina worden geplaatst om het menstruatiebloed op te vangen…
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieMaandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieBen je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons.…
Menstruatiebloed: Betekenis van kleur menstruatiebloedingMenstruatiebloed: Betekenis van kleur menstruatiebloedingTijdens de menstruatie van een vrouw stoot het lichaam weefsel en bloed uit de baarmoeder af via de vagina. De kleur (en…
OnttrekkingsbloedingOnttrekkingsbloedingEen onttrekkingsbloeding is bloedverlies dat lijkt op de gewone menstruatie, en voorkomt bij vrouwen die de pil gebruike…

Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?Er zijn veel vrouwen die last hebben van ongewild urineverlies. Er rust ook nog een taboe op waardoor sommigen er jarenl…
Een ongewone lichaamsholte-verbinding: de fistelEen ongewone lichaamsholte-verbinding: de fistelEen goed functionerend lichaam dat willen we allemaal. Iedere dag komen we in aanraking met bacteriën of virussen en som…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.