Enterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huid

Enterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huid Een enterocutane fistel is een abnormale verbinding die ontstaat tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wonde. Hierdoor lekt de inhoud van de maag of darmen door naar de huid. Dit resulteert in onder andere buikpijn of ondervoeding, en ook tekenen van een infectie zoals koorts en een snelle hartslag. Soms genezen enterocutane fistels vanzelf, maar soms is ook een operatie nodig om de fistel te sluiten en het maagdarmkanaal opnieuw te verbinden. De prognose is variabel, maar soms komen wel ernstige complicaties tot stand.

Oorzaken van vorming enterocutane fistels: Vaak door operatie

Chirurgie

Fistelvorming komt het meest voor na operaties voor de behandeling van kanker, operaties van inflammatoire darmziekten of het repareren van verklevingen.

Spontaan

In circa 15-25% van de gevallen treedt de enterocutane fistel spontaan op. Spontane fistels komen voor bij:

Risicofactoren

Patiënten met ondervoeding of patiënten die reeds radiotherapie ondergaan hebben, hebben een verhoogd risico op het krijgen van en enterocutane fistel.

Symptomen

Door de enterocutane fistels lekt inhoud van de darmen of maag door een wonde of opening in de huid. De inhoud komt hierdoor in een ander lichaamsdeel of buiten het lichaam terecht. Andere symptomen waarmee een patiënt mogelijk te maken krijgt, omvatten uitdroging, buikpijn, diarree en ondervoeding. Verder ontstaan ook tekenen van een infectie, zoals koorts, koude rillingen en een snelle hartslag (tachycardie).

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt eerst de patiënt over zijn symptomen en medische geschiedenis. De arts voert daarna een grondig lichamelijk onderzoek uit. Vervolgens bestelt hij verdere onderzoeken voor het bevestigen van de diagnose met na een echografie van de buik, een CT-scan van de buik, een bariumklysma (röntgenfoto van de dikke darm), een bariumsliktest (serie röntgenfoto’s van de slokdarm) en een fistulografie (injecteren van contrastkleurstof in de opening van de huid van een enterocutane fistel en dan röntgenfoto’s maken).

Behandeling van abnormale verbinding tussen darm of maag en huid of wonde

Spontaan herstel

Soms geneest de enterocutane fistel vanzelf na een twee tot acht weken en dan is een chirurgische behandeling niet nodig. Wel krijgt de patiënt advies van een voedingsdeskundige tijdens het herstelproces van de fistel. Andere patiënten krijgen voeding via een buisje dat verbonden is met de maag of darm. Soms is intraveneuze (via een ader) voeding nodig en dan vooral wanneer de darmen moeten rusten.

Chirurgie

Geneest de fistel echter niet spontaan, dan is een complexe buikoperatie vereist om de fistel te sluiten en het maagdarmkanaal opnieuw te verbinden. Na de operatie is vaak gespecialiseerde wondverzorging, voedingsrevalidatie en fysiotherapie nodig. Verder krijgen patiënten antibiotica voorgeschreven om infecties te voorkomen of onder controle te krijgen.

Ondersteuning

Tot slot is een goede psychische en emotionele ondersteuning van zowel de patiënt als de familie vereist.

Prognose

De prognose is variabel. Af en toe komen patiënten te overlijden als gevolg van sepsis (bloedvergiftiging), ondervoeding en vocht- of elektrolytenstoornissen.

Preventie van fistelvorming

Anno december 2019 zijn er geen preventieve maatregelen bekend om fistelvorming te voorkomen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasfistel: Abnormale opening tussen blaas & darm of vaginaBlaasfistel: Abnormale opening tussen blaas & darm of vaginaDe blaas is een ballonvormig orgaan dat urine opslaat, die in de nieren wordt geproduceerd. De blaas blijft op zijn plaa…
Anale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusAnale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusEen fistel is een abnormale tunnel (verbinding) tussen twee lichaamsstructuren. Af en toe kampen patiënten met een anale…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…
Anale fistel: symptomen, soorten, oorzaken en behandelingAnale fistel: symptomen, soorten, oorzaken en behandelingEen anale fistel is een fistel bij de anus, ook vaak 'peri-anale fistel' genoemd. Net binnen de anus bevinden zich een a…

Steakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarmSteakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarmDe slokdarm is een buis die voedsel en vloeistoffen van de mond naar de maag vervoert. Het Steakhouse-syndroom is een aa…
Pus uit het oor: oorzaken en behandeling van pus in de orenPus uit het oor: oorzaken en behandeling van pus in de orenPus uit het oor is een proces dat veroorzaakt wordt door bacteriële ziekteverwekkers. Pus of etter bestaat vooral uit do…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Enterocutaneous Fistula Diagnosis, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula/diagnosis
  • Enterocutaneous Fistula Signs and Symptoms, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula/symptoms
  • Enterocutaneous Fistula Treatments, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula/treatment
  • Enterocutaneous Fistula, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula
  • Enterocutaneous Fistula, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=577660
  • Enterocutaneous Fistula: Proven Strategies and Updates, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882173/
  • Postoperative enterocutaneous fistula, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6914/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.