Enterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huid

Enterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huid Een enterocutane fistel is een abnormale verbinding tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wonde. Hierdoor lekt de inhoud van de maag of darmen naar de huid, wat kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, ondervoeding, en tekenen van infectie zoals koorts en een snelle hartslag. In sommige gevallen kan een enterocutane fistel vanzelf genezen, maar vaak is een operatie nodig om de fistel te sluiten en het maagdarmkanaal opnieuw te verbinden. De prognose varieert en kan ernstige complicaties met zich meebrengen.

Oorzaken van enterocutane fistels

Chirurgische ingrepen

Enterocutane fistels ontstaan vaak na operaties, met name bij:

Spontane oorzaak

In ongeveer 15-25% van de gevallen ontstaat een enterocutane fistel spontaan. Spontane fistels kunnen optreden bij:

Risicofactoren

Patiënten met ondervoeding of die eerder radiotherapie hebben ondergaan, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een enterocutane fistel. Ook patiënten met eerdere buikoperaties of langdurige ontstekingsaandoeningen hebben een hoger risico.

Symptomen

De symptomen van een enterocutane fistel omvatten:

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een enterocutane fistel begint met een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek door de arts. Verdere diagnostische onderzoeken kunnen omvatten:

Behandeling van enterocutane fistels

Spontaan herstel

Soms geneest een enterocutane fistel spontaan binnen twee tot acht weken. Gedurende deze periode krijgt de patiënt mogelijk advies van een voedingsdeskundige en kan voeding via een maag- of darmsonde nodig zijn. In sommige gevallen is intraveneuze voeding noodzakelijk om de darmen te laten rusten.

Chirurgische interventie

Als de fistel niet spontaan geneest, kan een complexe buikoperatie vereist zijn om de fistel te sluiten en het maagdarmkanaal te herstellen. Na de operatie zijn vaak gespecialiseerde wondverzorging, voedingsrevalidatie en fysiotherapie noodzakelijk. Patiënten kunnen ook antibiotica krijgen om infecties te voorkomen of te behandelen.

Ondersteuning

Goede psychische en emotionele ondersteuning voor zowel de patiënt als diens familie is essentieel voor het herstelproces.

Nieuwe ontwikkelingen en onderzoek

De wetenschap en medische technieken rondom enterocutane fistels blijven zich ontwikkelen. Recent onderzoek richt zich op betere preventie- en behandelingsmethoden, waaronder:
  • Verbeterde chirurgische technieken en materialen om de kans op fistelvorming te verkleinen
  • Nieuwe benaderingen voor voedingsondersteuning en wondverzorging
  • Innovatieve diagnostische tools voor een vroegere en nauwkeurigere detectie van fistels

Prognose

De prognose bij enterocutane fistels is variabel. In sommige gevallen kan de toestand leiden tot ernstige complicaties zoals sepsis (bloedvergiftiging), ondervoeding en elektrolytenstoornissen. De uitkomst hangt af van factoren zoals de oorzaak van de fistel, de algemene gezondheid van de patiënt en de effectiviteit van de behandeling.

Complicaties van enterocutane fistels

  • Sepsis: Dit is een ernstige infectie die zich door het lichaam verspreidt en leidt tot een levensbedreigende ontstekingsreactie. Het risico op sepsis kan toenemen door een langdurige of geïnfecteerde fistel.
  • Ondervoeding: Door het verlies van maagdarminhoud via de fistel kan er ernstige ondervoeding optreden. Dit kan leiden tot gewichtverlies, spierafbraak en een verzwakt immuunsysteem.
  • Elektrolytenstoornissen: Verlies van belangrijke elektrolyten zoals natrium, kalium en chloride kan optreden door de constante afvoer van darminhoud. Dit kan leiden tot dehydratie en andere ernstige gezondheidsproblemen.
  • Vochtverlies: Aanhoudend vochtverlies via de fistel kan leiden tot uitdroging. Dit kan de nierfunctie en andere lichaamsprocessen beïnvloeden.
  • Wondinfecties: De huid rond de fistel kan geïnfecteerd raken door bacteriën. Dit kan de genezing van de fistel vertragen en extra behandelingen vereisen.
  • Abcessen: Abcessen kunnen zich vormen rond de fistel of in nabijgelegen weefsels als gevolg van een infectie. Deze kunnen pijnlijk zijn en verdere medische interventie vereisen.
  • Fistelrecidief: Na behandeling kan de fistel terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaak niet volledig wordt aangepakt of als de genezing niet optimaal verloopt.

Preventie van fistelvorming

Anno augustus 2024 zijn er geen specifieke preventieve maatregelen bekend om enterocutane fistels te voorkomen. Het vermijden van risicovolle chirurgische procedures en het adequaat behandelen van aandoeningen die fistelvorming kunnen veroorzaken, kan het risico verlagen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasfistel: Abnormale opening tussen blaas & darm of vaginaBlaasfistel: Abnormale opening tussen blaas & darm of vaginaDe blaas is een ballonvormig orgaan dat urine opslaat, geproduceerd door de nieren. Het orgaan blijft op zijn plaats doo…
Anale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusAnale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusEen fistel is een abnormale tunnel of verbinding tussen twee lichaamsstructuren. Een anale fistel ontstaat wanneer zich…
Anale fistel: symptomen, soorten, oorzaken en behandelingAnale fistel: symptomen, soorten, oorzaken en behandelingEen anale fistel is een fistel bij de anus, ook vaak 'peri-anale fistel' genoemd. Net binnen de anus bevinden zich een a…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken, ook bekend als fecale regurgitatie, duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij…

Steakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarmSteakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarmDe slokdarm is een buis die voedsel en vloeistoffen van de mond naar de maag vervoert. Het Steakhouse-syndroom is een aa…
Pus uit het oor: oorzaken en behandeling van pus in de orenPus uit het oor: oorzaken en behandeling van pus in de orenPus uit het oor is een proces dat veroorzaakt wordt door bacteriële ziekteverwekkers. Pus of etter bestaat vooral uit do…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Enterocutaneous Fistula Diagnosis, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula/diagnosis
  • Enterocutaneous Fistula Signs and Symptoms, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula/symptoms
  • Enterocutaneous Fistula Treatments, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula/treatment
  • Enterocutaneous Fistula, https://www.ucsfhealth.org/conditions/enterocutaneous-fistula
  • Enterocutaneous Fistula, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=577660
  • Enterocutaneous Fistula: Proven Strategies and Updates, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882173/
  • Postoperative enterocutaneous fistula, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6914/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.