Steakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarm

Steakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarm De slokdarm is een buis die voedsel en vloeistoffen van de mond naar de maag vervoert. Het Steakhouse-syndroom is een aandoening waarbij een brok voedsel (bolus) vast komt te zitten in het onderste deel van de slokdarm. Slikproblemen, kwijlen en kokhalzen zijn enkele veel voorkomende symptomen van een voedselbrok die vast komt te zitten in de slokdarm. Hoewel sommige voedselbrokken die zich in de slokdarm bevinden kunnen passeren naar de maag (spontaan of met behulp van medicijnen), is bij sommige patiënten een endoscopie vereist om het belemmerende voedsel in de maag te duwen of te verwijderen uit de slokdarm.

Oorzaken van vastzittende voedselbrok in slokdarm

Het Steakhouse-syndroom ontstaat wanneer een patiënt een brok voedsel (meestal vlees zoals biefstuk, gevogelte of varkensvlees) eet, maar de voedselbrok de doorgang van de slokdarm blokkeert.

Risicofactoren van het Steakhouse-syndroom

Aandoeningen

Sommige aandoeningen verhogen de kansen op het Steakhouse-syndroom.
 • een fysiek probleem hebben dat de manier wijzigt waarop voedsel zich in de slokdarm verplaatst
 • een maagbreuk: het bovenste deel van de maag beweegt omhoog door een kleine opening in de borstkas.
 • een slokdarmaandoening of een aandoening die de slokdarm treft zoals:
  • een Schatzki-ring: Bij patiënten met een Schatzki-ring vormt zich een weefselring in het onderste deel van de slokdarm.
  • een slokdarmmotiliteitsstoornis zoals achalasie
  • een slokdarmvernauwing: Dit is een versmalling van de slokdarm veroorzaakt door littekenweefsel.
  • eosinofiele oesofagitis: Dit is een chronische ontstekingsziekte van het slijmvlies van de slokdarm met een onbekende oorzaak.
  • slokdarmkanker of andere tumoren die de slokdarm treffen
 • gastro-oesofageale refluxziekte (symptomen van brandend maagzuur)

Omgevingsfactoren

Ook enkele omgevingsfactoren zijn in verband gebracht met het Steakhouse-syndroom zoals:

Pijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is één van de mogelijke tekenen / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

Patiënten met een voedselbrok in de slokdarm vertonen meestal acute slikproblemen, vaak waarbij ze vaak hun speeksel niet kunnen doorslikken, wat leidt tot kwijlen. Ze vertonen ook andere symptomen, zoals hoesten, pijn op de borst, nekpijn, oprispingen van voedsel / kokhalzen, een stikkend gevoel of slikpijn. In tegenstelling tot verstikking, heeft het syndroom geen invloed op het ademhalingsvermogen en is de patiënt nog steeds in staat om te spreken.

Diagnose en onderzoeken

Nadat de patiënt de symptomen en de medische geschiedenis gemeld heeft, volgt een lichamelijk onderzoek door de arts. De arts zet beeldvormende onderzoeken in om de slokdarm te bekijken zoals een endoscopie (inwendig kijkonderzoek) en een röntgenfoto met of zonder barium. Vaak zal de arts ook zoeken naar onderliggende aandoeningen die een mogelijke risicofactor zijn voor deze aandoening.

Behandeling

Als de bolus (brok) niet vanzelf in de maag terechtkomt, mag de patiënt een koolzuurhoudende drank drinken zodat de brok in de maag terecht kan komen. Helpt dit niet, dan moet de patiënt onmiddellijk naar een spoedafdeling van het ziekenhuis gaan. De arts injecteert soms het medicijn glucagon. Dit verlaagt de druk in de slokdarm, waardoor de bolus zich naar de maag kan verplaatsen. Als de voedselbrok nog steeds niet passeert of als het voor de patiënt niet mogelijk is om het speeksel door te slikken, moet de arts de brok mogelijk uit de slokdarm verwijderen. Een endoscoop lokaliseert de voedselbrok. Wanneer de bolus is gevonden, leidt de arts kleine chirurgische instrumenten door de endoscoop om de bolus te verwijderen. In sommige gevallen komt de voedselbrok tijdens de procedure in de maag terecht.

Complicaties

Patiënten met slokdarmkanker die een voedselbrok in de slokdarm hebben, lopen sneller het risico op complicaties, zoals een slokdarmperforatie en de inademing in de longen (aspiratiepneumonie).

Preventie van bolus in slokdarm

Om de kans op het Steakhouse-syndroom te verkleinen, kauwen mensen best langzaam totdat het voedsel klein genoeg is om veilig door te slikken. Verder moeten patiënten met een aandoening die de slokdarm treft, het behandelplan van de arts opvolgen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmstrictuur: Vernauwing in slokdarm met slikproblemenSlokdarmstrictuur: Vernauwing in slokdarm met slikproblemenVoedsel gaat van de mond naar de maag via de slokdarm (oesophagus), de slokdarm. Bij een slokdarmvernauwing (slokdarmstr…
Paterson-Kelly-syndroom: Slikproblemen en ijzergebrekPaterson-Kelly-syndroom: Slikproblemen en ijzergebrekPatiënten die lijden aan langdurige bloedarmoede door ijzertekort, lijden mogelijk aan het Paterson-Kelly-syndroom. Slik…
Spijsvertering in de maagSpijsvertering in de maagWe eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Maar…
De oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingDe oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingSlokdarmafsluiting is een aangeboren ziekte bij pasgeboren kinderen waarbij de slokdarm niet functioneert. Lees hieronde…

Hypoplastisch linkerhartsyndroom: Aangeboren hartafwijkingHypoplastisch linkerhartsyndroom: Aangeboren hartafwijkingHet hypoplastisch linkerhartsyndroom is een zeldzame aangeboren hartafwijking waarbij de linkerkant van het hart ernstig…
Enterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huidEnterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huidEen enterocutane fistel is een abnormale verbinding die ontstaat tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wond…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 20 december 2019:
 • A Dangerous Health Problem No One Talks About, https://www.nextavenue.org/dangerous-syndrome-no-one-talks/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Don't Try to Treat 'Steakhouse Syndrome' By Yourself, https://www.nextavenue.org/dangerous-syndrome-no-one-talks/
 • STEAKHOUSE SYNDROME, https://www.shmabstracts.com/abstract/steakhouse-syndrome/
 • Steakhouse Syndrome, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=629513
 • What Is Steakhouse Syndrome?, https://www.healthcentral.com/article/what-is-steakhouse-syndrome
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.