Steakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarm

Steakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarm De slokdarm is een buis die voedsel en vloeistoffen van de mond naar de maag vervoert. Het Steakhouse-syndroom is een aandoening waarbij een brok voedsel (bolus) vast komt te zitten in het onderste deel van de slokdarm. Veelvoorkomende symptomen van een voedselbrok die vastzit in de slokdarm zijn slikproblemen, kwijlen en kokhalzen. Hoewel sommige voedselbrokken die in de slokdarm vastzitten vanzelf kunnen passeren naar de maag (spontaan of met behulp van medicijnen), kan bij sommige patiënten een endoscopie noodzakelijk zijn om het belemmerende voedsel naar de maag te duwen of uit de slokdarm te verwijderen.

Oorzaken van een vastzittende voedselbrok in de slokdarm

Het Steakhouse-syndroom ontstaat wanneer een patiënt een brok voedsel (meestal vlees zoals biefstuk, gevogelte of varkensvlees) eet, maar de voedselbrok de doorgang in de slokdarm blokkeert. Dit kan gebeuren als de voedselbrok te groot is om door de slokdarm te bewegen of als de slokdarm beschadigd of vernauwd is.

Risicofactoren voor het Steakhouse-syndroom

Aandoeningen

Sommige aandoeningen verhogen het risico op het ontwikkelen van het Steakhouse-syndroom:
  • Een fysiek probleem dat de manier waarop voedsel zich door de slokdarm beweegt beïnvloedt.
  • Maagbreuk: Het bovenste deel van de maag beweegt omhoog door een opening in de borstkas.
  • Slokdarmaandoeningen of aandoeningen die de slokdarm treffen, zoals:
    • Schatzki-ring: Bij patiënten met een Schatzki-ring vormt zich een ring van weefsel in het onderste deel van de slokdarm.
    • Een slokdarmmotiliteitsstoornis zoals achalasie.
    • Slokdarmvernauwing: Dit is een versmalling van de slokdarm veroorzaakt door littekenweefsel.
    • Eosinofiele oesofagitis: Een chronische ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm met een onbekende oorzaak.
    • Slokdarmkanker of andere tumoren die de slokdarm aantasten.
  • Gastro-oesofageale refluxziekte (symptomen van brandend maagzuur)

Omgevingsfactoren

Enkele omgevingsfactoren kunnen ook bijdragen aan het Steakhouse-syndroom, zoals:

Pijn op de borst is een mogelijk symptoom van het Steakhouse-syndroom / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een mogelijk symptoom van het Steakhouse-syndroom / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen van een voedselbrok in de slokdarm

Patiënten met een voedselbrok in de slokdarm vertonen doorgaans acute slikproblemen. Ze hebben vaak moeite met het doorslikken van hun speeksel, wat leidt tot kwijlen. Andere symptomen kunnen zijn: hoesten, pijn op de borst, nekpijn, oprispingen van voedsel of kokhalzen, een stikkend gevoel of slikpijn. In tegenstelling tot verstikking, heeft het syndroom geen invloed op het ademhalingsvermogen en blijft de patiënt doorgaans in staat om te spreken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Raadpleeg onmiddellijk een arts als u:
  • Ernstige pijn op de borst ervaart
  • Moeite heeft met ademhalen
  • Aanhoudend niet kunt slikken
  • Lijdt aan ernstige speekselvloed of kokhalzen
  • Voedsel of drank niet kunt doorlaten
  • Symptomen ervaart die niet verbeteren of verergeren

Diagnose en onderzoeken

Nadat de patiënt de symptomen en de medische geschiedenis heeft gerapporteerd, volgt een lichamelijk onderzoek door de arts. De arts zal beeldvormende onderzoeken inzetten om de slokdarm te bekijken, zoals een endoscopie (inwendig kijkonderzoek) en een röntgenfoto met of zonder barium. Vaak zal de arts ook zoeken naar onderliggende aandoeningen die een mogelijke risicofactor voor het Steakhouse-syndroom kunnen zijn.

Behandeling van een vastzittende voedselbrok

Als de bolus (brok) niet vanzelf in de maag terechtkomt, kan het nuttig zijn om een koolzuurhoudende drank te drinken om te helpen bij het verplaatsen van de brok naar de maag. Indien dit niet helpt, dient de patiënt onmiddellijk naar een spoedafdeling van het ziekenhuis te gaan. De arts kan in sommige gevallen het medicijn glucagon injecteren. Dit verlaagt de druk in de slokdarm, waardoor de bolus zich naar de maag kan verplaatsen. Als de voedselbrok nog steeds niet passeert of als het voor de patiënt niet mogelijk is om het speeksel door te slikken, kan de arts de brok mogelijk uit de slokdarm verwijderen. Dit gebeurt vaak met behulp van een endoscoop, waarbij de arts kleine chirurgische instrumenten door de endoscoop leidt om de bolus te verwijderen. In sommige gevallen kan de voedselbrok tijdens de procedure al in de maag terechtkomen.

Prognose

De prognose van het Steakhouse-syndroom varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorzaak van de voedselbrok, de snelheid van behandeling, en eventuele onderliggende aandoeningen. Over het algemeen is de prognose gunstig als de aandoening tijdig wordt gediagnosticeerd en behandeld. Hier volgt een overzicht van de factoren die de prognose kunnen beïnvloeden:

Tijdige behandeling

Als de voedselbrok snel wordt behandeld, bijvoorbeeld door middel van endoscopie of andere medische interventies, hebben de meeste patiënten een goede kans op herstel zonder langdurige complicaties. Snelle medische hulp vermindert het risico op schade aan de slokdarm of andere complicaties zoals perforatie of aspiratiepneumonie.

Onderliggende aandoeningen

Patiënten met onderliggende aandoeningen zoals slokdarmkanker, ernstige slokdarmvernauwingen of motiliteitsstoornissen kunnen een minder gunstige prognose hebben. De aanwezigheid van deze aandoeningen kan de behandeling bemoeilijken en de kans op complicaties vergroten. Het is cruciaal dat deze aandoeningen goed worden beheerd om de prognose te verbeteren.

Herhaling en preventie

Bij sommige patiënten kan het Steakhouse-syndroom terugkeren, vooral als er geen onderliggende oorzaak wordt aangepakt. Het volgen van preventieve maatregelen, zoals het goed kauwen van voedsel en het opvolgen van medische aanbevelingen, kan helpen om herhaling te voorkomen en de algehele prognose te verbeteren.

Leeftijd en algemene gezondheid

De leeftijd en algemene gezondheidstoestand van de patiënt spelen ook een rol in de prognose. Oudere patiënten of die met verminderde gezondheid kunnen een langere hersteltijd nodig hebben en kunnen vatbaarder zijn voor complicaties.

In de meeste gevallen herstellen patiënten volledig van het Steakhouse-syndroom, vooral als de behandeling tijdig wordt gestart en eventuele onderliggende aandoeningen adequaat worden beheerd. Regelmatige opvolging en aandacht voor preventieve maatregelen dragen bij aan een positieve prognose en helpen complicaties te voorkomen.

Complicaties van het Steakhouse-syndroom

Patiënten met slokdarmkanker die een voedselbrok in de slokdarm hebben, lopen een verhoogd risico op complicaties zoals een slokdarmperforatie en inademing van voedsel in de longen (aspiratiepneumonie).

Preventie van het Steakhouse-syndroom

Om de kans op het Steakhouse-syndroom te verkleinen, is het belangrijk om voedsel goed te kauwen totdat het klein genoeg is om veilig door te slikken. Personen met een aandoening die de slokdarm aantast, moeten bovendien het behandelplan van hun arts strikt opvolgen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slokdarmstrictuur: Vernauwing in slokdarm met slikproblemenSlokdarmstrictuur: Vernauwing in slokdarm met slikproblemenVoedsel gaat van de mond naar de maag via de slokdarm (oesophagus). Bij een slokdarmvernauwing (slokdarmstrictuur) is de…
Paterson-Kelly-syndroom: Slikproblemen en ijzergebrekPaterson-Kelly-syndroom: Slikproblemen en ijzergebrekPatiënten die lijden aan langdurige bloedarmoede door ijzertekort, lijden mogelijk aan het Paterson-Kelly-syndroom. Slik…
Spijsvertering in de maagSpijsvertering in de maagWe eten en drinken ons hele leven door, want we hebben energie nodig om normaal te kunnen functioneren en bewegen. Maar…
De oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingDe oorzaken, symptomen en behandeling van slokdarmafsluitingSlokdarmafsluiting is een aangeboren ziekte bij pasgeboren kinderen waarbij de slokdarm niet functioneert. Lees hieronde…

Hypoplastisch linkerhartsyndroom: Aangeboren hartafwijkingHypoplastisch linkerhartsyndroom: Aangeboren hartafwijkingHet hypoplastisch linkerhartsyndroom is een zeldzame aangeboren hartafwijking waarbij de linkerkant van het hart ernstig…
Enterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huidEnterocutane fistel: Verbinding tussen maag of darm en huidEen enterocutane fistel is een abnormale verbinding tussen het darmkanaal of de maag en de huid of een wonde. Hierdoor l…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 20 december 2019:
  • A Dangerous Health Problem No One Talks About, https://www.nextavenue.org/dangerous-syndrome-no-one-talks/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Don't Try to Treat 'Steakhouse Syndrome' By Yourself, https://www.nextavenue.org/dangerous-syndrome-no-one-talks/
  • STEAKHOUSE SYNDROME, https://www.shmabstracts.com/abstract/steakhouse-syndrome/
  • Steakhouse Syndrome, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=629513
  • What Is Steakhouse Syndrome?, https://www.healthcentral.com/article/what-is-steakhouse-syndrome
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.