Kaasmolaren: glazuurzwakte bij kinderen en tandbederf

Kaasmolaren: glazuurzwakte bij kinderen en tandbederf Een toenemend probleem onder kinderen is de invloed van kaasmolaren. De melk- en gewone tanden hebben, daarbij te weinig glazuur of vertonen een ongewone glazuurzwakte. De tanden worden dus snel aangetast. Oftewel het kind krijgt reeds vroeg te maken met verweerde gele of bruine tanden. Daarnaast neemt de kans toe dat het kind vaker ziek is. Waardoor wordt kaasmolaren veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?

Kaasmolaren


Afbraak van glazuur

Zodra de tanden zijn gewisseld krijgen we de definitieve set tanden, waar we een leven lang mee moeten doen. Bij kaasmolaren is er sprake van een zeer dunne glazuurlaag, waardoor de tanden snel verweren. Het is goed herkenbaar, omdat de tanden niet glanzend wit eruitzien. Het lijkt eerder een gele tand, waarbij de tanden er witgeel gevlekt kunnen uitzien. Dit is een duidelijk teken dat de tanden weinig sterkte hebben en dus broos zijn.

Versneld ontstaan van cariës

Omdat de melk- en vaste tanden een te dunne beschermlaag hebben, neemt de kans op gaatjes snel toe. Snoepen betekent dat er veel suikers via de mond gaan. Door toedoen van mondbacteriën worden die suikers omgezet in zuren, welke geleidelijk aan het glazuur oplossen. Normaal kunnen we onze tanden vele decennia gebruiken mits er ook een geregelde check via de tandarts wordt gedaan. Bij onvoldoende krachtig glazuur zal de tand eerder zijn aangetast, waarbij cariës een veel grotere impact op de tanden heeft.

Tekort ameloblasten

Ameloblasten zijn verantwoordelijk voor de vorming van glazuur. Het scheidt eiwitten af, welke op de dentine (binnenste van de tand) een laag maken. Die laag verhardt tot emaille, waarmee het sterktste materiaal in het lichaam is aangemaakt. Indien men onvoldoende ameloblasten heeft danwel de werking traag is, wordt tijdens de tandopbouwfase onvoldoende glazuur aangemaakt. Oftewel er ontstaan tanden met een te dunne beschermende laag of van minderwaardige kwaliteit zijn. Waardoor de werking van ameloblasten wordt verstoord is nog niet bekend, echter het heeft zeker grote gevolgen.

Gevolgen van kaasmolaren

Treft de aandoening alle tanden, dan kan de persoon reeds vanaf jonge leeftijd ernstige problemen ondervinden. Het gebit verweert snel, waarbij gaatjes en tandklachten eerder en versneld voordoen. Dit wordt uiteraard in de kaart gespeeld als het kind daarbij veel snoept en er weinig aandacht is voor tandonderhoud. Het is logisch om suikers te vermijden, niet hard te poetsen en tandpasta met een hoog fluoridegehalte te gebruiken. Ondanks dat men erop let, zal men eerder tandaandoeningen en –bederf ondervinden. Cariës kan in een half jaar reeds de complete tand bedekken. Het kan leiden tot het versneld moeten trekken van enkele of meerdere tanden. Betreft het voornamelijk de snijtanden dan kan worden overwogen om bepaalde tanden op latere leeftijd te transplanteren of kunsttanden aan te leggen.

Vaker ziek zijn

Statistisch onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen met kaasmolaren relatief vaker ziek zijn dan kinderen met gezonde tanden. Oftewel een slecht gebit kan de gezondheid aantasten, maar ook visa versa. De weerstand kan beneden peil zijn. Daardoor zijn in eerste instantie onvoldoende ameloblasten aangemaakt en kan daarnaast leiden tot meer aandoeningen. De precieze relatie daarbij is nog niet bekend, echter er lijkt een causaal verband aanwezig te zijn. Er is geconstateerd dat longontsteking, middenoorontsteking en hoge koorts vaker bij kinderen met kaasmolaren voorkomt.

Laat u door de tandarts informeren hoe u het beste met de aandoening om moet gaan. Pas het dieet van het kind eveneens aan, zodat veel zoetigheid wordt vermeden. Let op de methode van poetsen, zodat de tanden minder snel eroderen. Overleg eveneens met de huisarts aangezien uw kind kans heeft om vaker ziek te zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasmolaren, een veelvoorkomend tandprobleem bij kinderenKaasmolaren, een veelvoorkomend tandprobleem bij kinderenAan het begin van de 21ste eeuw kwamen kaasmolaren weinig voor. Anno 2017 wordt bij ongeveer 15% van de kinderen dit pro…
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…
Verkleuring op tanden en kiezenVerkleuring op tanden en kiezenVerkleuringen op tanden of kiezen hebben vaak verschillende oorzaken. Voedsel, drank, roken, een val, gaatjes en nog vee…
Gaatjes (cariës) voorkomenCariës, ook wel “gaatjes” of “tandbederf” genoemd, is een proces waarbij het tandglazuur oplost. Hoe kun je voorkomen da…

Botulisme bij de mens: symptomen, diagnose en behandelingBotulisme bij de mens: symptomen, diagnose en behandelingBotulisme is een ernstige aandoening die zowel mens als dier kan treffen. Aanraking met een hoeveelheid van slechts 15 n…
Ziekte van Bechterew: inflammatoire rugpijn bij het ontwakenZiekte van Bechterew: inflammatoire rugpijn bij het ontwakenWakker worden met een stijve onderrug en pijn kan een teken zijn van de Ziekte van Bechterew. Naarmate men meer beweegt,…
Bronnen en referenties
  • http://www.ntvt.nl/artikel/109/10/factoren-die-een-rol-kunnen-spelen-bij-het-ontstaan-van-kaasmolaren?download=1
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ameloblast
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ameloblast
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Glazuur_(biologie)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaasmolaar
Reactie

Carine Simons, 01-06-2014
Beste,

Onze zoon van bijna 7 jaar heeft reeds 6 kaasmolaren.
Tijdens het wisselen, heeft hij nog geen enkele gezonde tand gekregen.
Ik vrees dat er nog gaan volgen.

Onze tandarts gaf me weinig informatie en deed er niets aan, toen ik hem vroeg wat die vlekjes op de tanden waren.
Enkel dat 2 snijtanden, samen met 2 kiezen aangetast kunnen zijn. Dus wij dachten enkel 4 nu dus al 6 tanden!
Na een bezoek bij professor Declerck in Leuven, zijn we de ernst van de zaak gaan inzien.
We hebben onze tandarts gevraagd, om over te gaan tot behandeling van de kaasmolaren.
2 kiezen (kaasmolaren) zijn reeds getrokken, maar van kronen of verdere behandeling is voorlopig geen sprake.
Volgende controle/afspraak bij de tandarts is pas in december, maar dan vrees ik dat er nog meer afgebrokkeld is!

Kan iemand me zeggen waar ik naartoe kan voor verdere behandeling of moeten we blijven wachten tot eind december?

Mvg, Carine Simons Reactie infoteur, 02-06-2014
Het zal lastig zijn om de tanden te kunnen behouden. Goed onderhoud is dus tijdig en snel nodig. Op termijn zal men mogelijk moeten denken aan kunsttanden. Laat u verder door uw tandarts informeren of neem een second opinion. Neem daarnaast de mening van professor Declerck serieus aangezien kaasmolaren veel schade kunnen toerichten. Let wel ook de verdere gezondheid kan minder zijn omdat de weerstand veelal ook lager zal zijn.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.