Tandproblemen: cariës
Cariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer over tandcariës.
Cariës
Tandcariës
Er zitten heel veel bacteriën in je mond. De bacteriën zetten koolhydraten in het tandplak (tandplak ontstaat door voedselresten, speeksel en bacteriën in de mond) om in zuren. Hierdoor wordt de pH in de mond lager dan 5,5. Dit proces heet 'demineralisatie'. Bij dit proces lost het zuur in je mond de kalk op waardoor het glazuur op de tanden verdwijnt. De bacteriën veroorzaken uiteindelijk de gaatjes in het tandglazuur. Hier merk je helemaal niks van. Ze gaan helaas niet vanzelf dicht. Je moet wel snel
Hoe voorkom je tandcariës?
- Door ongeveer 2x per dag je tanden te poetsen
- Door dagelijks te flossen
- Ieder half jaar naar de tandarts gaan
- Eet niet te veel suiker en zetmeel
- Producten met suiker zo veel mogelijk tijdens de maaltijd te eten om een zuuraanval op je tanden te voorkomen
- Tandpasta met fluoride gebruiken
Gaatje boren en vullen
Als er een gaatje is ontstaan in de tand, gaat de tandarts deze boren en weer vullen. Veel mensen kiezen er voor om een verdoving te nemen. Door de verdoving voel je helemaal niks als ze de tand gaan boren en vullen. De tandarts boort eerst een gaatje in je tand. De boor maakt hierdoor een hoog fluitend geluid en het trilt een beetje. Dan gaat de tandarts het gaatje vullen met een witte vulling vullen. Om de vulling in de tand te drogen gebruiken ze een soort blauwe laser-pen. Na dit gedaan te hebben moet op een blauw stukje papier bijten zodat de tandarts kan zien waar er gepolijst moet worden (polijsten is het glad maken van de tand).
PH van dranken
Dranken | pH | Dranken | pH |
Thee | 7,1 pH | Maagsap | 2,0 pH |
Halfvolle melk | 6,8 pH | Zuiver water | 7,0 pH |
Karnemelk | 4,4 pH | Kruidenthee | |
Yoghurt (drank) | 3,8 pH | Bier | 4,3 pH |
Rode/witte wijn | 3,4 pH | Sportdrank | 3,4 pH |
Energydrank | 3,2 pH | Kinder cola | 3,3 pH |
Limonadesiroop | 3,0 pH | Sinaasappelsap | 3,2 pH |
Cola light | 2,9 pH | Cassis | 3,0 pH |
Appelsap | 2,8 pH | | |
* Een pH van lager dan 4, kan eroderend werken op het tandglazuur.
Lees verder