Verbeter je gezondheid in slechts 10 minuten per dag!

Je gezondheid verbeteren in slechts 10 minuten per dag? Het kan echt! In het fantastische boek "Meridiaanoefeningen" van Shizuto Masunaga staan onder andere 8 basis oefeningen, die het hele lichaam beter in balans brengen in slechts 10 minuten per dag. Het dagelijks uitvoeren van deze eenvoudige oefeningen heeft een opbouwend genezend effect op het hele lichaam en de gezondheid. Als je de oefeningen tot je dagelijkse routine maakt, gaan deze je zó ontspannen dat je niet meer zonder zult willen!

Hoe ontstaat ziekte?

Ziekte kan ontstaan als ons lichaam langere tijd uit balans is. Balans verstoringen kunnen op vele manieren worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door ongezonde voeding, stress, milieu belasting, zwaar lichamelijk werk, overlijden van een dierbare, overmatig alcohol gebruik enz. enz.

Voorafgaand aan ziekte krijgen wij van ons lichaam vele waarschuwingssignalen, die wij meestal ervaren als ongemak; bijvoorbeeld: hoofdpijn, spierpijn, migraine, lage rugpijn, spit, rsi, pijn, nek en schouderklachten, verkoudheid, ontstekingen, slapeloosheid, prikkelbare darm, verstopping of obstipatie enz. Door ons vaak drukke leven nemen wij te weinig tijd om bij onszelf stil te staan. Hierdoor raken wij verwijderd van ons gevoel en verleren wij het de waarschuwingssignalen tijdig te herkennen en er op te reageren. Zo kunnen sluimerende klachten over langere tijd voortduren en uiteindelijk ontaarden in ziekte.

Op weg naar een betere gezondheid

Het boek "Meridiaanoefeningen" is gebaseerd op principes uit de Oosterse geneeswijze en heeft als uitgangspunt het in balans brengen van ons lichaam en geest door het strekken van de meridianen of energiebanen in ons lichaam. Hierdoor krijgen lichaam en geest iedere dag de kans om te ontspannen, de doorstroming te bevorderen en de balans te herstellen. Indien deze oefeningen voor het slapen gaan worden gedaan, zullen de stress en belasting die tijdens de dag worden opgedaan, worden afgevoerd. Hierdoor zal men een betere nachtrust hebben, waardoor het lichaam alle regenererende en herstelwerkzaamheden beter kan uitvoeren. Men zal uitgeruster opstaan en beter bestand zijn tegen de drukte en stress van alledag.

8 basis oefeningen voor een betere gezondheid.

In het boek staan op blz. 97 t/m 108 6 basis oefeningen beschreven (oefening A T/m F). Deze oefeningen + de aanvangshouding "I" op blz. 94 en de afsluitende houding "Z" op blz.93 vormen met elkaar 8 oefeningen. Door het doen van deze 8 oefeningen wordt het hele lichaam van top tot teen "aangeraakt". De meridianen van longen en dikke darm, maag en milt, hart en dunne darm, nieren en blaas, hartbeschermer en drievoudige verwarmer. Het lichaam wordt van binnenuit aangemoedigd om blokkades die ziekte kunnen veroorzaken op te ruimen.

Oorzaken en behandeling van ziekte / Oosterse Geneeskunde versus Westerse Geneeskunde

Ziekte wordt volgens de Oosterse geneeskunde uitgelegd als een verstoring in de balans in lichaam en/of geest. Een gedeelte is "Kyo" of leeg, daar bevindt zich een tekort. Een ander gebied is hierdoor "jitsu" of vol, daar bevindt zich een overschot. Behandeling is gericht op het aanvullen van het "Kyo" of tekort. Dit kunnen wij ook zien als de oorzaken van de ziekte. Hierdoor wordt automatisch het corresponderende "Jitsu" (overschot) gebied verlaagd tot het juist niveau. In de Westerse geneeskunde is behandeling gericht op het "jitsu" of overschot, wat wij ook kunnen zien als de zichtbare of voelbare uiting van de ziekte, de symptomen.

Over het boek / Gebruikers ervaringen

Het boek "Meridiaanoefeningen" is een uitgebreid boek, waarin oefeningen staan voor bijna alle voorkomende gezondheidsklachten. Zowel de oorzaken van ziekte en klachten, als de psychologische en lichamelijke uiting van de klachten wordt besproken. Als men het basis principe begrijpt, kan men het boek als naslagwerk voor de gezondheid gebruiken. De schrijver van het boek Shizuto Masunaga is een shiatsu meester die uitlegt hoe balansverstoringen kunnen worden herkend en hoe men de eigen gezondheid weer in balans kan brengen.

Het is met name belangrijk de oefeningen rustig, met veel aandacht en deze consequent iedere dag te doen. Men neemt de houding aan die wordt beschreven en probeert vervolgens diep in de buik te ademen en de spieren te ontspannen. Iedere oefening duurt ongeveer 5 ademhalingen of 1 minuut. Het is vooral belangrijk om de houding in de oefening aan te nemen, niet hoe lenig men is of hoe ver men kan strekken! In het begin kost het wat tijd om de oefeningen te leren, maar omdat het er slechts 8 zijn kan men dit relatief snel leren. Als je veel gezondheidsklachten hebt, kunnen de oefeningen in het begin wat pijn en ongemak geven en best confronterend zijn. Geef echter niet op, maak het jezelf makkelijk en probeer ervan te gaan genieten!

Nog meer effect voor je gezondheid kun je bereiken door de oefeningen zowel 's ochtends na het opstaan als 's avonds voor het slapen gaan te doen. Tevens kun je per keer iets langer de tijd nemen door de basis oefeningen aan te vullen met oefeningen die specifiek gericht zijn op jouw gezondheidsklachten.
© 2011 - 2024 Infoteur88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat te doen bij hoofdpijnHoofdpijn kan door heel veel oorzaken komen. Lees hier wat voor soorten hoofdpijn er zijn, waardoor het komt, wat je er…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…

Proctitis/endeldarmontsteking: symptomen ontstoken endeldarmProctitis/endeldarmontsteking: symptomen ontstoken endeldarmEen ontstoken endeldarm wordt proctitis of endeldarmontsteking genoemd. Proctitis ulcerosa ofwel endeldarmontsteking is…
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…
Bronnen en referenties
  • Meridiaanoefeningen van Shizuto Masunaga
Infoteur88 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.