Gaatjes boren: Hoe doen ze het en doet het pijn?

Heeft de tandarts bij de controle een gaatje ontdekt? Dat wordt boren en vullen! Doet het pijn en hoe doen ze het?

Hoe ontstaan gaatjes?

Doordat je de hele dag door eet en drink je komen er allerlei stoffen in je speeksel. Het speeksel zit vol met bacteriën en met het voedsel erbij ontstaat er tandplak. De bacteriën zorgen ervoor dat de voedselresten in zuur veranderen. Dit zuur kan door je glazuur heen "bijten". Als je het tandplak niet op tijd weghaalt kunnen er gaatjes in je tanden ontstaan. Nadat er eenmaal een gaatje in je glazuur zit kan het zuur verder met het tandbeen aan te tasten. Meestal heb je ook maar een klein gaatje in je glazuur, maar is er wel veel tandbeen aangetast.

Het boren

Meestal krijg je een klemmetje om je tand met daar omheen een plastic doekje om het speeksel(met bacteriën) uit de tand te houden tijdens het boren.De tandarts gebruikt een boor met een klein diamantsteentje (welke zeer sterk is) om een deel van je glazuur weg te boren, zodat hij beter bij het aangetaste tandbeen kan. De boor maakt een hoog fluitend geluid en trilt een beetje. Daarna verwijdert hij al het aangetaste tandbeen. Hij kijkt dan of al het aangetaste is verwijderd en gaat dan door met vullen.

Het vullen

Nadat het aangetaste is verwijderd zit er nog een gat in je tand die moet worden opgevuld. Voor kleine gaatjes gebruikt de tandarts een witte kunststof als vulling. Als het een groter gat is kan hij een zilveren vulling gebruiken. Deze wordt minder vaak gebruikt omdat het minder mooi is en sommige mensen ziek worden van de metaaldeeltjes die in de amalgaamvulling verwerkt zitten. Met een speciale lijm wordt de vulling aan de tand vastgeplakt.

Pijn

Het boren kan verschillend van mens en diepte van het gat pijn doen. De ene persoon voelt er niets van, terwijl de ander kreunend van de pijn op de stoel ligt. Als je wilt kun je om een verdoving vragen, wat heel even een steek geeft, maar dan heb je helemaal geen pijn tijdens het boren. Alleen een paar uur na de verdoving kan het een beetje opzetten en een zeurende pijn opleveren.

Hoe verkom je gaatjes?

  • Goed je tanden poetsen! Twee keer per dag grondig en rond de twee minuten lang poetsen. Gebruik tandpasta met fluoride.
  • Flossen! Flos de tandplak tussen je tanden weg, met een tandenborstel lukt dit niet.
  • Gebruik tandenstoker om voedselresten tussen je tanden te halen.
  • Eet niet te veel snoep met veel suiker.
  • Eet niet de hele dag door, dan krijgen je tanden tussendoor tijd zichzelf te herstellen.
  • Als je aanhoudende pijn aan een tand hebt is het verstandig naar de tandarts te gaan. Je hebt dan grote kans op een gaatje en als je wacht tot de pijn weg is heb je kans dat je tandzenuw dood is.
© 2008 - 2024 Sanpaulo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…
Tanden en kiezen laten vullen zonder boren d.m.v. ozonTanden en kiezen laten vullen zonder boren d.m.v. ozonTanden en kiezen vullen gebeurt door ze eerst uit te boren en vervolgens op te vullen met een hard wordend materiaal. Zo…
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
Kun je gaatjes wegpoetsen?Kun je gaatjes wegpoetsen?Als je een gaatje in een van je tanden of kiezen krijgt, kan dat ontzettend vervelend zijn. Soms voel je er helemaal nik…

Fysiologische meetmethodenFysiologische meetmethodenSoms wil men een bepaald lichaamsdeel onderzoeken wat niet direct zichtbaar is met het blote oog of zelfs onzichtbaar is…
Slaapfasen en de biologische klokSlaapfasen en de biologische klokAls we slapen komen we in verschillende fasen terecht. Maar hoe weet ons lichaam wanneer welke slaapfase is? En hoe weet…
Sanpaulo (29 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.