Hoofdpijn en overgeven of braken
Hoofdpijn en overgeven zijn twee klachten die los van elkaar voorkomen, maar soms ook gelijktijdig. In dit geval is de diagnose vaker dichterbij, omdat er meerdere klachten aanwezig zijn. Niet altijd zijn deze klachten even ernstig. Zo kan dit ontstaan tijdens de zwangerschap of bij stress. Ook migraine en een hersenschudding veroorzaken hoofdpijn met misselijkheid en overgeven of braken. In ernstige gevallen is er sprake van een hersenvliesontsteking. Vooral de bacteriële versie hiervan kan ernstig verlopen.
Hoofdpijn en overgeven of braken
Los van elkaar kan het ontstaan: hoofdpijn of overgeven (braken). Maar soms komen deze twee symptomen tegelijkertijd voor. Vaak is er sprake van hoofdpijn maar ook van misselijkheid of duizeligheid. Hierdoor ontstaat er braken. Door het overgeven kan de hoofdpijn weer verergeren.
Oorzaken
Er zijn zeer veel oorzaken te vinden voor deze twee klachten tegelijkertijd. In de meeste gevallen is het niet ernstig en verdwijnt de klachten vanzelf weer. Maar om kan een onderliggende aandoening of ziekte voor meer klachten zorgen. Belangrijk is om bij aanhoudende problemen in ieder geval langs de arts te gaan. Deze kan bekijken of een behandeling noodzakelijk is. Vooral bij veel overgeven kan het gevaar van uitdroging ontstaan.
Migraine
De meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn in combinatie met misselijkheid en overgeven: migraine. Er ontstaat een heftig stekende of bonzende hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Er is sprake van overgevoeligheid voor licht en geluid. Bij inspanning verergeren de klachten. Vaak ontstaat er misselijkheid en overgeven. Een aanval van migraine kan 3 uur tot wel 3 dagen duren. De oorzaak van migraine is te vinden in de hersenen: de samenwerking tussen de bloedvaten verloopt tijdelijk niet optimaal. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen, vooral rond de menstruatie. De meeste patiënten liggen tijdens een aanval het liefst in bed, in een donkere kamer.
Behandeling
Migraine is goed te behandelen met pijnstillers. Het beste is om t beginnen met lichte pijnstillers zoals paracetamol. Wanneer dit niet voldoende helpt kan begonnen worden met ibuprofen. In ernstige gevallen wordt een medicijn met triptaan voorgeschreven. Bij minstens twee aanvallen per maand kan dagelijks gebruik gemaakt worden van een bètablokker. Tegen de misselijkheid kunnen ook medicijnen ingenomen worden, vaak inde vorm van een zetpil omdat inname via de mond niet mogelijk is (overgeven).
Zwanger
Al vroeg in de zwangerschap komen een aantal zwangerschapsverschijnselen voor. Dit zijn klachten of symptomen die kunnen duiden op de aanwezigheid van een zwangerschap. Sommige vrouwen voelen al heel vroeg aan dat ze zwanger zijn, vaak nog voordat er een zwangerschapstest is gedaan. Vaker moeten plassen een opgeblazen gevoel en lichte buikkrampen zijn een aantal van deze verschijnselen. Soms is er sprake van een roze afscheiding, de innestelingbloeding. Maar ook klachten als hoofdpijn en misselijkheid met overgeven komen veel voor. Veel vrouwen zijn gedurende de eerste 12 weken misselijk en moeten soms overgeven. Hoofdpijn wordt vooral veroorzaakt door de zwangerschapshormonen, waardoor de doorbloeding verandert.
Behandeling
Hoewel de klachten vervelend zijn, verdwijnen ze vaak weer na de eerste 12 weken. Aanhoudende misselijkheid met overgeven kan ernstige gevolgen hebben. De kans op uitdroging en sterke vermagering is bij sommige vrouwen hoog. Wanneer dit zich voordoet dan is soms opname in het ziekenhuis nodig. Tegen hoofdpijn is vrij weinig te doen, beter is om niet teveel inspanning te verrichten (druk op het hoofd) en niet teveel zorgen maken (stress veroorzaakt ook hoofdpijn). Met pijnstilling moet tijdens de zwangerschap voorzichtig worden omgegaan, hoewel paracetamol een redelijk veilige pijnstiller is.
Stress
Een kleine dosis stress is goed voor het lichaam: het verhoogt de concentratie en maakt ons alert. Maar dagelijks veel stress is ongezind. Het lichaam raakt de stresshormonen niet kwijt en hierdoor ontstaan er diverse lichamelijke en psychische klachten. Dit zijn onder andere een opgejaagd gevoel, slaapproblemen, aankomen of afvallen in gewicht, niet kunnen concerteren en vage lichamelijke klachten. Bij acute stress ontstaat er vaak overgeven. Hoofdpijn is een klacht die vaak wordt gezien bij langdurige stress.
Behandeling
In dit geval is het belangrijk dat de periode van stress ingekort wordt. Dit kan door middel van therapie, gesprekken en het opzoeken van ontspanning. Maar ook sport kan ontstressen. Tegen misselijkheid kunnen medicijnen ingenomen worden en hoofdpijn is vaak goed te behandelen met pijnstillers. Stress kan uiteindelijk tot een burn-out leiden.
Hersenschudding
Een harde klap op het hoofd of een val op het hoofd kan een hersenschudding veroorzaken. Daarbij worden de hersenen als het ware even door elkaar geschud. Klachten zijn vaak hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid met overgeven. Niet altijd zijn de klachten even sterk aanwezig. Ook kan er verwardheid, geheugenverlies, concentratiestoornis en slapeloosheid optreden.
Behandeling
Een hersenschudding geneest vanzelf. Bij een zware hersenschudding kan dit wel enige tijd duren. De kans op een hersenbloeding is groter bij een zware hersenschudding. Patiënten worden gedurende de eerste 24 uur altijd extra in de gaten gehouden. Zo worden ze ieder uur/ iedere twee uur gewekt om te bekijken of ze alert reageren. Wanneer dit niet het geval is, is het noodzakelijk om direct een arts te waarschuwen.
Hersenvliesontsteking
Een hersenvliesontsteking (nekkramp) komt vooral bij kinderen voor. Het vlies dat om de hersenen heen zit raakt ontstoken als gevolg van een infectie met een bacterie of virus. Soms is hersenvliesontsteking het gevolg van bijvoorbeeld een longontsteking of de mazelen. Er ontstaan klachten als hoge koorts, de kin kan niet op de borst gelegd worden (nekkramp), sufheid, hoofdpijn en overgeven. Jongere kinderen (baby's) kunnen andere klachten laten zien, waardoor het meer lijkt op een (zware) griep.
Behandeling
Vanaf 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen Influenza type B, een virus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De bacteriële versie is gevaarlijk en moet worden behandeld met behulp van antibiotica. Dit wordt via een infuus toegediend. Gemiddeld wordt gedurende 10 tot 20 dagen antibiotica toegediend. De virale versie gaat vanzelf over en kan met behulp van pijnstilling onderdrukt worden. Sommige medicijnen werken goed tegen het virus.