Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijn

Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijn Pijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van deze hoogtechnologische voorwerpen ga je je hoofd lichtjes voorover buigen waardoor de nek meer belast wordt. In dat geval neemt je nek al te vaak eenzelfde, constante houding aan en kan hij niet voldoende ontspannen. Ook bij stress zal nekspanning of een verkrampte nekspier een vaak gehoorde klacht zijn. Een spiergel kan doorgaans soelaas bieden tegen een krampachtig aanvoelen van de nek. Om nekpijn en nekklachten te voorkomen kunnen massage en ontspannende nekoefeningen zinvol zijn. Ook het dragen van een nekbrace of een warmtekussen kan de spieren van de nek wat meer ondersteuning geven waardoor de kans op nekklachten een heel stuk kleiner wordt. Welke tips zijn nog zoal nuttig ter behandeling van nekpijn?

Pijn in de nek

Nekklachten en pijn in de nek kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt een zittend leven achter de pc aan de oorsprong van nekpijn. Ook het overmatig gebruik van voorwerpen als smartphone en tablet kan de nek erg belasten. Nekpijn is vaak heel vervelend doordat het niet alleen pijnlijk is voor je nek, maar ook vermoeiend voor je hoofd. Om de pijn in de nek te compenseren zal je andere spieren onder druk gaan zetten die je anders minder gebruikt, zoals de spieren in schouders en rug. Je hoofd zal zwaar aanvoelen en daardoor zal je sneller moe worden. Pijn in de nek ontstaat soms sneller dan je denkt, vooral omdat je bij stress onbewust je nek meer gaat opspannen.

Behandeling nekpijn

Nekpijn kan hardnekkig zijn als je niet op een juiste manier met het nekprobleem weet om te gaan. Daarom komt het erop aan te weten welke tips nuttig zijn om jouw specifieke nekklachten te voorkomen en te bestrijden. Mogelijk ligt de oorzaak van je nekklachten vooral in een krampachtige houding aan de pc of het opspannen van je nekspieren in een stressvolle situatie. Dergelijke oorzaken wegwerken is een eerste stap bij een succesvolle behandeling van nekpijn.

Stress vermijden

Spanningen en stress zijn nefast voor een ontspannen en relaxte lichaamshouding. Die spanningen zetten bepaalde spieren onbewust onder druk terwijl je het vaak niet eens beseft. Een lichaam dat gespannen is zal krampachtig worden en de spieren onder druk zetten. Spieren die onder druk staan en verkrampen worden sneller moe zodat er nekspanning en later nekpijn kan ontstaan.

Slaaphouding

Het aannemen van een correcte slaaphouding is cruciaal voor het vermijden van nekpijn. Soms heb je 's morgens nekpijn als je wakker wordt en blijf je er de hele verdere dag last van hebben. Dit kan erg vervelend en vermoeiend zijn en leiden tot hoofdpijn, geprikkeldheid, en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om een goed kussen te kiezen waar je hoofd echt perfect comfortabel op ligt tijdens de slaap.

Nekklachten: algemene tips

Massage nek

Ontspannen is belangrijk voor alle spieren van het lichaam, en dus ook voor de nekspieren. Als je last hebt van stress, gebeurt het nogal vaak dat er zich spanning gaat ophopen in de nekspieren. Hierdoor kan er op de lange termijn nekpijn ontstaan. Om een gespannen nek wat meer "ademruimte" te geven kan een massage wonderen verrichten. Door middel van massage worden afvalstoffen in de spieren weggewerkt en kunnen nekspieren weer flexibeler worden. Een optie is dus om even langs te gaan bij een therapeut voor een professionele massage van nek en rug.

Ontspannende nekoefeningen

Oefeningen doen met de nek kan ervoor zorgen dat de nekspieren soepeler worden. Hierdoor vermijd je een verkrampt gevoel en zullen je nek en je hoofd minder zwaar aanvoelen. De volgende oefeningen kunnen efficiënt zijn tegen nekpijn:
  • draai je nek vijf keer in wijzerzin rond en vijf keer tegen wijzerzin: probeer hierbij met je kin je borst te raken
  • span de spieren tussen schouders en nek door je schouders traag op te halen en ontspan daarna meteen
  • beweeg je schouders van voren naar achteren en probeer hierbij zo goed mogelijk je nek te ontspannen
  • doe elk van deze oefeningen in reeksen van tien keer

Spieren van de nek behandelen

Gel of balsem

Een verzachtende gel of balsem voor de spieren kan ervoor zorgen dat de nekspier wat meer ontspannen zal aanvoelen. Je zal ook een minder zwaar hoofd hebben en je houding zal stabieler kunnen zijn. Sommige crèmes tegen nekspanning bevatten een stof zoals menthol, wat maakt dat de nek eerst koud en daarna warm aanvoelt. Een voorbeeld van een erg effectieve spiergel die helpt tegen ontstekingen en spierpijn is Ibuprofengel. Het voordeel van deze gel is dat hij zowel ontstekingsremmend als pijnstillend werkt: je slaat dus twee vliegen in één klap.

Nekbrace

Ook een nekbrace of een ondersteunend warmtekussen voor de nek behoren tot de mogelijkheden om nekpijn te behandelen. Een nekbrace biedt een stabiele ondersteuning aan de nek waardoor de nekspieren ontlast worden. Hierdoor blijven de spieren soepeler en zal je minder snel last krijgen van een krampachtig gevoel in de nek.

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Dr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachtenDr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachtenDr. Ho Electro Stimulator systeem is een systeem dat ontworpen is door arts Dr. Ho, om rugpijn en nekklachten te vermind…
Nekpijn? Laat je hoofd niet hangen!Nekpijn staat op de derde plaats van chronische pijnklachten bij volwassenen. Meestal wordt nekpijn veroorzaakt door ove…
Nekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten ten gevolge van een whiplash zijn bekend, maar er zijn veel meer oorzaken van nekklachten. Vaak realiseren m…

Rugpijn door slappe buikspierenRugpijn door slappe buikspierenRugpijn kent vele oorzaken. Wat de meeste mensen niet weten, is dat rugpijn ook vaak een gevolg is van slappe buikspiere…
Bevriezing bij de mensBevriezing bij de mensBevriezing van de mens komt voor wanneer de omgevingstemperatuur gedurende langere tijd erg laag is, waardoor de mens ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MeerSpirit, Pixabay
  • https://www.uzleuven.be/acute-nekpijn
  • http://www.mijnkwartier.nl/stress/nekpijn-oorzaken-en-behandelingen/ (bronnen geraadpleegd op 04/03/2016)
Reacties

Hansvdwijdeven, 01-03-2018
Hallo, ik heb plots flinke pijn in mijn nekspieren, vooral aan 1 kant. Het straalt niet uit alleen is het een gemene pijn en het vermindert je kijkvermogen drastisch. Warmte helpt niet, paracetamol helpt even, bewegen maakt het ook echt beter. Wat is er gebeurd, zo plots? En vooral wat kan ik eraan doen? Mvg hans Reactie infoteur, 01-03-2018
Beste,

De combinatie van nekpijn, slecht zicht en eventueel andere symptomen kan met tal van oorzaken te maken hebben. Het beste wat je kan doen is even langs gaan bij je arts die je lichamelijk kan onderzoeken en een diagnose stellen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

G. F. Gerda Kees, 05-03-2016
Heb op het moment rust in mijn hoofd, de pijn is rustig, Maar de spier aan de rechter kant van de nek blijftzeer pijnlijk.
Mijn huisarts raadde mij aan een psicholoog te spreken, daar ik ontzettend veel verdriet te verwerken heb gehad in mijn leven.
Ik ben er niet naar toe gegaan, heb het verwijs briefje in de la gelegt
In Augustes aanstaande wordt ik 80 jaar, Sinds 2007 is reuma artriitis geconstateerd, en kort geleden zei mijn reumatologe
dat ik erge Artrose heb, helemaal versleten was ik,
Zou ik wat de pijn betreft naar de fysiotherapie gaan, zijn daar speciale fysiotherapeuten voor?
Bij voorbaat bedankt voor het lezen van mijn mail,
Met hartelijke groeten,
Gerda Reactie infoteur, 06-03-2016
Beste Gerda,

Bedankt voor uw reactie.
Als u last heeft van slijtage aan de botten en artrosepatiënt bent, dan zijn er verschillende mogelijkheden op het vlak van pijnbestrijding. De arts die u behandelt kan u bij ernstige pijnklachten bijvoorbeeld pijnstillers voorschrijven zodat u het in het dagelijks leven wat makkelijker heeft.
Een andere optie is inderdaad om naar een fysiotherapeut te gaan. Deze kan u mogelijk oefeningen aanleren om de gewrichten minder te belasten. Maar op voorhand is het niet met zekerheid te zeggen of zo een behandeling resultaat kan hebben. Veel hangt immers af van uw persoonlijke situatie en de ernst van uw reuma en artritis. Alleen de arts die u behandelt heeft hier een goed zicht op.
Alvast veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.