Vragenlijst whiplashklachten

Vragenlijst whiplashklachten Een whiplash is een aandoening die getypeerd wordt door met name nekklachten. Het is lastig om whiplash letsel te onderzoeken. Aan de hand van deze vragenlijst over whiplashklachten kan je zelf een inschatting maken of het verstandig is hulp te zoeken voor je whiplashklachten.

Wat is een whiplash?

Een whiplash ('zweepslag') is een aandoening die veroorzaakt wordt door een heftige slingerbeweging die het hoofd en de nek maken ten opzichte van de romp. Whiplash letsel is veelal het gevolg van een auto-ongeluk, waarbij men een zogenaamde kop-staart botsing gehad heeft. Een whiplash wordt gekenmerkt door de volgende verschijnselen:
 • Nekpijn
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen

Wanneer er gesproken wordt over een whiplash, is het van belang dat er geen botsing van het hoofd tegen een oppervlak plaatsgevonden heeft waardoor mogelijk een hersenschudding veroorzaakt is. Bij een whiplash gaat het puur om het bewegingsmechanisme van het hoofd en de nek.

Vragenlijst whiplashklachten

Wanneer heb je nu een whiplash? Het is op basis van lichamelijk onderzoek heel lastig te bepalen of iemand whiplash letsel heeft of niet. Röntenfoto's kunnen dikwijls geen uitsluitsel bieden. Wanneer je een whiplash vermoed kan je onderstaande vragenlijst invullen. Let wel: deze vragenlijst biedt een indicatie, bij twijfel dien je altijd contact op te nemen met een arts.

Beantwoord de volgende vragen met een cijfer van 1 tot 5, waarbij 1 "nooit of zelden" betekent en 5 "bijna altijd waar". Tel de punten bij elkaar op en lees de betekenis af onder aan de vragenlijst.

 1. Ik voel mij vaak uitgeput, ook wanneer ik mij niet ingespannen heb
 2. Ik heb dikwijls last van een stijve, pijnlijke en gevoelige nek
 3. Ik heb vaak last van hoofdpijn
 4. Ik voel dat het nooit meer goedkomt
 5. Ik voel tintelingen in mijn handen
 6. Ik heb last van duizeligheid
 7. Ik zie vaak wazig, heb last van vlekjes voor mijn ogen
 8. Ik ben overgevoelig voor licht en/of geluid
 9. Mijn werk- en privéleven lijden onder mijn klachten
 10. Ik slaap vaak slecht
 11. Ik heb last van nachtmerries
 12. Ik voel mij opgejaagd
 13. Contacten met anderen putten mij uit
 14. Ik kan mij niet goed meer concentreren
 15. Ik heb regelmatig last van oorsuizen
 16. Het lijkt alsof ik stressvolle gebeurtenissen minder goed aankan
 17. Ik heb regelmatig last van migraine
 18. Ik schrijf woorden verkeerd zonder dat ik het in de gaten heb
 19. Ik heb meer moeite met rekenen dan voorheen
 20. Seks vraagt te veel energie
 21. Ik voel mij vaak angstig
 22. Ik voel mij regelmatig somber en depressief
 23. Als persoon ben ik veranderd, ik voel mij als een bejaarde
 24. Ik voel mij vaak niet helder in mijn hoofd, alsof ik een kater heb
 25. Ik ben vaak bang dat door beweging of aanraking er iets kapot gaat in mijn hoofd

Score
 • 25-50: Er zijn geen aanwijzingen voor een whiplash.
 • 51-75: Je ervaart beperkingen door whiplashklachten. Neem de tijd voor je herstel en belast jezelf minder. Zorg voor aanpassingen in je werk en huishouden.
 • 76-100: Je hebt naast fysieke klachten ook last van psychische klachten. Neem maatregelen om op fysiek en mentaal gebied te herstellen.
 • 101-125: Het is verstandig je aan te melden bij een reïntegratietraject met begeleiding op fysiek en mentaal gebied.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whiplash en nekklachtenDikwijls staan er nieuwsberichten in de krant waarin vermeld wordt dat een persoon een auto-ongeluk heeft moeten bekopen…
Invloeden op whiplash klachtenInvloeden op whiplash klachtenDe een heeft meer klachten na een whiplash dan een ander. Hoe komt het toch dat sommige mensen vrij snel herstellen na e…
Whiplash en klachten op het werkWhiplash en klachten op het werkEen whiplash gaat gepaard met diverse klachten, waaronder met name nekklachten. Veel mensen ervaren na een whiplash dusd…
Whiplash en de keuringsarts WAOWhiplash en de keuringsarts WAODe keuringsarts of verzekeringsarts is een van de meest gevreesde artsen in de wereld van de whiplash. Zij zijn namelijk…

Voetwratten: symptomen en behandeling wratten onder de voetVoetwratten: symptomen en behandeling wratten onder de voetVoetwratten zijn wratten onder je voet en worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Voetwratten groeien o…
Bronnen en referenties
 • Karsten, C. Whiplash, een strijd om erkenning (2005)
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 25-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.