InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Invloeden op whiplash klachten

Invloeden op whiplash klachten

Invloeden op whiplash klachten De een heeft meer klachten na een whiplash dan een ander. Hoe komt het toch dat sommige mensen vrij snel herstellen na een whiplash en dat andere nog jarenlang met nekklachten te kampen hebben? Er zijn diverse factoren van invloed op whiplashklachten, waaronder de leeftijd, de conditie en het geslacht.

Verrassingselement

Een kenmerkend aspect van het ontstaan van nekletsel is het verrassingselement. Het ongeval vindt onverwachts plaats waardoor men geen tijd heeft om zich voor te bereiden op de klap. Wanneer men zich wél voor kan bereiden spant men dikwijls de spieren aan waardoor deze spieren de zwaarste klap opvangen in plaats van de veel zwakkere pezen en banden. Wanneer men zich voor kan bereiden op het ongeval zijn de klachten over het algemeen veel minder.

Sekse

Hoewel mannen gemiddeld vaker een ongeval mee maken blijkt dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in whiplash letsel. De precieze verklaring hiervoor is onbekend, al bestaan er diverse theorieën. Zo hebben vrouwen over het algemeen een dunnere nek en zijn de nekspieren ook minder ontwikkeld dan die van de gemiddelde man. Hierdoor is het vermogen om een klap op te vangen ook kleiner met grotere kans op klachten als gevolg. Het ruggenmergkanaal van de gemiddelde vrouw is ook smaller waardoor men een grotere kans heeft op beschadigingen in dit gebied.

Vrouwen rijden daarnaast over het algemeen in kleinere auto's. Kleinere en lichtere auto's bieden echter minder bescherming bij een ongeval doordat ze minder weerstand kunnen bieden door hun constructie. Daarnaast zit de man meestal achter het stuur wanneer een man en een vrouw in de auto zitten. De man moet zich sterker op het verkeer concentreren dan de vrouw waardoor de man een eventueel ongeval sneller aan ziet komen en zich dus beter schrap kan zetten.

De conditie

Uit meerdere onderzoeken is reeds naar voren gekomen dat de lichamelijke conditie een sterke invloed heeft op ziekte en gezondheid. Dit gaat ook voor de whiplash op. Wanneer je een goede lichamelijke conditie hebt heeft je lichaam als het ware reserves om zich te herstellen. Dit uit zich niet enkel in een sneller genezingsproces maar ook in minder pijnklachten.

Geestelijk

Ook de geestelijke gezondheid heeft invloed op het genezingsproces en de pijnklachten. Wanneer je in de put zit zal je merken dat je veel meer klachten ervaart en dat de beschadigingen minder snel genezen. Lichaam en geest hebben een wederkerige invloed op elkaar.

Leeftijd

Het menselijk lichaam bevindt zich rond het 25e jaar als het ware op het hoogtepunt qua gezondheid. Na je 25e nemen de lichaamsfuncties langzaam af. Je tussenwervelschijven worden bijvoorbeeld minder elastisch en je botten nemen af in sterkte. Dit zorgt voor een langzamer herstelproces.
© 2009 - 2019 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vragenlijst whiplashklachtenVragenlijst whiplashklachtenEen whiplash is een aandoening die getypeerd wordt door met name nekklachten. Het is lastig om whiplash letsel te onderz…
Whiplash en klachten op het werkWhiplash en klachten op het werkEen whiplash gaat gepaard met diverse klachten, waaronder met name nekklachten. Veel mensen ervaren na een whiplash dusd…
Whiplash en nekklachtenDikwijls staan er nieuwsberichten in de krant waarin vermeld wordt dat een persoon een auto-ongeluk heeft moeten bekopen…
Whiplash en de keuringsarts WAOWhiplash en de keuringsarts WAODe keuringsarts of verzekeringsarts is een van de meest gevreesde artsen in de wereld van de whiplash. Zij zijn namelijk…
Whiplash en de verzekeringWhiplash en de verzekeringEen van de moeilijkste en meest complexe terreinen van de verzekeringsmaatschappijen is de afdeling letsel schade. Men h…

Reageer op het artikel "Invloeden op whiplash klachten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Melod
Gepubliceerd: 18-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!