Whiplash en de keuringsarts WAO

Whiplash en de keuringsarts WAO De keuringsarts of verzekeringsarts is een van de meest gevreesde artsen in de wereld van de whiplash. Zij zijn namelijk, na de bedrijfsarts, degenen die dé uitspraak over jouw klachten en arbeidsgeschiktheid kunnen doen. De keuringsarts komt meestal pas in een later stadium in beeld, wanneer de bedrijfsarts vrij weinig meer voor je kan betekenen. De keuringsarts bepaalt aan de hand van een medische keuring of je recht hebt op een (aanvullende) WAO uitkering of WIA uitkering of niet.

Wat is een whiplash?

Mensen die een whiplash opgelopen hebben, waar dan ook, vertonen allemaal dezelfde overeenkomst: het hoofd en de nek hebben ten opzichte van de romp en elkaar een sterke slingerbeweging gemaakt. De whiplash wordt door artsen officieel een cervicaal acceleratie-deceleratie letsel genoemd. Whiplash kan veroorzaakt worden door een kop-staartbotsing met de auto, maar ook zij-aanrijdingen en ongevallen tijdens bijvoorbeeld de sport kunnen mogelijke veroorzakers zijn. De klassieke definitie van whiplash stelt dat het letsel pas een whiplash genoemd mag worden wanneer de nek niet tegen iets aangebotst is, om onder andere een helder onderscheid met een hersenschudding te kunnen maken.

Post whiplash syndroom

Keuringsartsen lijken de voorkeur te geven aan de term "post whiplash syndroom". Medisch gezien is het lastig een whiplash objectief vast te stellen. De bijbehorende typerende persoonskenmerken zijn echter makkelijker in kaart te brengen. Volgens veel keuringsartsen betreffen whiplash patiënten vaak hardwerkende vrouwen met een actieve probleemoplosstrategie. Deze veranderen echter na een whiplash in meer teruggetrokken en passieve probleemoplossers. Een whiplash wordt nogal eens vergeleken met een in bepaalde opzichten verwante andere aandoening, namelijk ME. Dit is ook een aandoening zonder objectieve medische bewijzen. En ook deze aandoening komt veel voor bij hardwekkende vrouwen die door hun aandoening niet meer aan hun eerdere prestatieniveau kunnen tippen.

Incidentie

Gemiddeld ontmoet een keuringsarts ongeveer 10% van zijn patiënten met whiplash klachten. Keuringsartsen geven aan dat zij het minder prettig vinden om iemand met dergelijke klachten te keuren, omdat deze mensen vaak dwingerder schijnen te zijn, als verdedigingsmechanisme tegen het sceptisisme waarmee zij vaak van alle kanten benaderd worden. Ook keuringsartsen zijn hier geen uitzondering in.

Wat doet de keuringsarts?

De keuringsarts bepaalt of iemand aanspraak maakt op een (aanvullende) WAO uitkering. De keuringsarts ziet een patiënt daarom pas in de laatste plaats, meestal aan het eind van een mislukt reintegratie traject. Op het moment zijn er helaas nog geen duidelijke richtlijnen aan de hand waarvan de keuringsarts zijn oordeel moet vellen. Meestal wordt er daarom gekeken naar de mate waarin het verhaal van de patiënt logisch en consistent is, of er aantoonbaar medisch letsel is wat het aanneemlijk maakt dat de werkzaamheden de klachten doen verergeren en of de kans dat men herstelt van de whiplash vergroot wordt wanneer men niet werkt.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whiplash en klachten op het werkWhiplash en klachten op het werkEen whiplash gaat gepaard met diverse klachten, waaronder met name nekklachten. Veel mensen ervaren na een whiplash dusd…
Een WIA-uitkeringEr zijn heel veel verschillende soorten uitkeringen, zoals een uitkering op grond van de WIA. Hiervoor kom je in aanmerk…

Whiplash en de verzekeringWhiplash en de verzekeringEen van de moeilijkste en meest complexe terreinen van de verzekeringsmaatschappijen is de afdeling letsel schade. Men h…
Whiplash en de bedrijfsartsWhiplash en de bedrijfsartsVeel mensen die een whiplash opgelopen hebben komen vroeg of laat in aanraking met de bedrijfarts. Dit is een arts die z…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbo.nl/product/richtlijnen/folder20021023121843/rl_whiplash_08.pdf?
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.