InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Whiplash en de keuringsarts WAO

Whiplash en de keuringsarts WAO

Whiplash en de keuringsarts WAO De keuringsarts of verzekeringsarts is een van de meest gevreesde artsen in de wereld van de whiplash. Zij zijn namelijk, na de bedrijfsarts, degenen die dé uitspraak over jouw klachten en arbeidsgeschiktheid kunnen doen. De keuringsarts komt meestal pas in een later stadium in beeld, wanneer de bedrijfsarts vrij weinig meer voor je kan betekenen. De keuringsarts bepaalt aan de hand van een medische keuring of je recht hebt op een (aanvullende) WAO uitkering of WIA uitkering of niet.

Wat is een whiplash?

Mensen die een whiplash opgelopen hebben, waar dan ook, vertonen allemaal dezelfde overeenkomst: het hoofd en de nek hebben ten opzichte van de romp en elkaar een sterke slingerbeweging gemaakt. De whiplash wordt door artsen officieel een cervicaal acceleratie-deceleratie letsel genoemd. Whiplash kan veroorzaakt worden door een kop-staartbotsing met de auto, maar ook zij-aanrijdingen en ongevallen tijdens bijvoorbeeld de sport kunnen mogelijke veroorzakers zijn. De klassieke definitie van whiplash stelt dat het letsel pas een whiplash genoemd mag worden wanneer de nek niet tegen iets aangebotst is, om onder andere een helder onderscheid met een hersenschudding te kunnen maken.

Post whiplash syndroom

Keuringsartsen lijken de voorkeur te geven aan de term "post whiplash syndroom". Medisch gezien is het lastig een whiplash objectief vast te stellen. De bijbehorende typerende persoonskenmerken zijn echter makkelijker in kaart te brengen. Volgens veel keuringsartsen betreffen whiplash patiënten vaak hardwerkende vrouwen met een actieve probleemoplosstrategie. Deze veranderen echter na een whiplash in meer teruggetrokken en passieve probleemoplossers. Een whiplash wordt nogal eens vergeleken met een in bepaalde opzichten verwante andere aandoening, namelijk ME. Dit is ook een aandoening zonder objectieve medische bewijzen. En ook deze aandoening komt veel voor bij hardwekkende vrouwen die door hun aandoening niet meer aan hun eerdere prestatieniveau kunnen tippen.

Incidentie

Gemiddeld ontmoet een keuringsarts ongeveer 10% van zijn patiënten met whiplash klachten. Keuringsartsen geven aan dat zij het minder prettig vinden om iemand met dergelijke klachten te keuren, omdat deze mensen vaak dwingerder schijnen te zijn, als verdedigingsmechanisme tegen het sceptisisme waarmee zij vaak van alle kanten benaderd worden. Ook keuringsartsen zijn hier geen uitzondering in.

Wat doet de keuringsarts?

De keuringsarts bepaalt of iemand aanspraak maakt op een (aanvullende) WAO uitkering. De keuringsarts ziet een patiënt daarom pas in de laatste plaats, meestal aan het eind van een mislukt reintegratie traject. Op het moment zijn er helaas nog geen duidelijke richtlijnen aan de hand waarvan de keuringsarts zijn oordeel moet vellen. Meestal wordt er daarom gekeken naar de mate waarin het verhaal van de patiënt logisch en consistent is, of er aantoonbaar medisch letsel is wat het aanneemlijk maakt dat de werkzaamheden de klachten doen verergeren en of de kans dat men herstelt van de whiplash vergroot wordt wanneer men niet werkt.
© 2008 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Whiplash en klachten op het werkWhiplash en klachten op het werkEen whiplash gaat gepaard met diverse klachten, waaronder met name nekklachten. Veel mensen ervaren na een whiplash dusd…
Whiplash, oorzaken, symptomen en behandelingEen whiplash is een typisch acceleratie-deceleratie trauma. Een whiplash kan ontstaan na een kop-staart botsing waarbij…
Whiplash claim: via de rechtbank of de verzekering?Whiplash claim: via de rechtbank of de verzekering?Een whiplash is een heel vervelende aandoening. Niet enkel om de klachten die het met zich meebrengt, maar ook door de a…
Whiplash en de bedrijfsartsWhiplash en de bedrijfsartsVeel mensen die een whiplash opgelopen hebben komen vroeg of laat in aanraking met de bedrijfarts. Dit is een arts die z…
Whiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertWhiplash: schadeclaim, schadevergoeding, letselschade-expertDe verzekeraar van degene die de whiplash veroorzaakt heeft kan zijn aansprakelijkheid erkennen en aansprakelijk gesteld…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbo.nl/product/richtlijnen/folder20021023121843/rl_whiplash_08.pdf?

Reageer op het artikel "Whiplash en de keuringsarts WAO"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Melod
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!