Whiplash en de bedrijfsarts

Whiplash en de bedrijfsarts Veel mensen die een whiplash opgelopen hebben komen vroeg of laat in aanraking met de bedrijfarts. Dit is een arts die zich gespecialiseerd heeft in arbeidsgeralateerde en arbeidsongerelateerde klachten. De bedrijfarts onderzoekt een werknemer en geeft op basis van dit onderzoek een advies aan de werkgever. Veel mensen vrezen voor de bedrijfsarts, deze beslist immers of je verhaal en klachten aannemelijk genoeg zijn. En wat heeft de arbodienst hier mee te maken?

Wat is een whiplash?

Mensen die een whiplash opgelopen hebben, waar dan ook, vertonen allemaal dezelfde overeenkomst: het hoofd en de nek hebben ten opzichte van de romp en elkaar een sterke slingerbeweging gemaakt. De whiplash wordt door artsen officieel een cervicaal acceleratie-deceleratie letsel genoemd. Whiplash kan veroorzaakt worden door een kop-staartbotsing met de auto, maar ook zij-aanrijdingen en ongevallen tijdens bijvoorbeeld de sport kunnen mogelijke veroorzakers zijn. De klassieke definitie van whiplash stelt dat het letsel pas een whiplash genoemd mag worden wanneer de nek niet tegen iets aangebotst is, om onder andere een helder onderscheid met een hersenschudding te kunnen maken.

Wat doet de bedrijfarts?

Veel verzekeringsmaatschappijen lijken de neiging om whiplash af te doen als een pseudo-aandoening met een psychische oorzaak. Uit onderzoeken blijkt dit echter niet het geval te zijn. Een bedrijfarts probeert een goede analyse van het probleem te maken en de klachten in kaart te brengen. Dit is een compleet overzicht van zowel medische als psychosociale klachten en bevindingen. Dit wordt een anamnese genoemd. Een anamnese kan je zien als een soort inventarisatie van wat er gebeurd is en de gevolgen van de gebeurtenis, inclusief een schets van het beeld van nu. De anamnese schept duidelijkheid en overzichtelijkheid, wat zeer sterk kan bijdragen aan het kiezen van een geschikte behandeling.

Verschil bedrijfarts en arbo arts

De term bedrijfarts is een wettelijk beschermde titel. Je mag jezelf enkel bedrijf arts noemen wanneer je opgeleid bent op het terrein van arbeid en gezondheid, als extra opleiding na je basis opleiding arts.
De arbo-arts werkt bij een arbo dienst en verleent arbodienstverlening, maar heeft geen speciale opleiding in het bedrijfsartsenvak gevolgd.

Aanpassingen op het werk

Bij veel mensen heerst er veel spanning op het werk, dit werkt averechts in het herstelproces van een whiplash. Het is een optie om in overleg met de werkgever (tijdelijk) aangepaste werkzaamheden uit te voeren, bij voorkeur eenvoudiger en simpeler werk, waardoor de stress afneemt. Andere simpele aanpassingen kunnen een verkorte werktijd of een aangepaste werkplek zijn.

Reïntegratietraject

Wanneer men zo goed als mogelijk hersteld is van de whiplash zal men weer aan het werk willen of moeten gaan. De bedrijfsarts kan helpen individuele coaching geven in de vorm van een reïntegratietraject. Men stelt in zo'n geval samen een plan van aanpak en een voorlopige werkplanning op, waarbij men in kleine stapjes weer terugkeert naar de werksituatie van voor de whiplash. De re-integratie begint meestal 6 weken na het ongeval en eindigt na gemiddeld 6 maanden. Er wordt vaak als minimum gesteld dat men 2 dagen per week 2 uur weer gaat werken.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een arbodienst verplicht?Is een arbodienst verplicht?Als werknemer heeft u recht op een veilige en een gezonde werkplek. Het risico van tijdelijke arbeidsongeschiktheid is d…
Ziekte en re-integratieZiekte en re-integratieHoe verloopt het re-integratietraject van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer? Volgens de Wet Verbetering Poortwac…
Whiplash en de keuringsarts WAOWhiplash en de keuringsarts WAODe keuringsarts of verzekeringsarts is een van de meest gevreesde artsen in de wereld van de whiplash. Zij zijn namelijk…
Alleen in een burn-outWie met een burn-out thuis komt te zitten kan het treffen wat betreft hulpverlening en begeleiding. Helaas is dit niet a…

Whiplash en de verzekeringWhiplash en de verzekeringEen van de moeilijkste en meest complexe terreinen van de verzekeringsmaatschappijen is de afdeling letsel schade. Men h…
Behandeling RSI: acupunctuurBehandeling RSI: acupunctuurSommige behandelingen voor RSI pakken slechts de symptomen aan. Acupunctuur doet meer. Acupunctuur kijkt ook naar het ve…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.