Whiplash en de verzekering

Whiplash en de verzekeringEen van de moeilijkste en meest complexe terreinen van de verzekeringsmaatschappijen is de afdeling letsel schade. Men houdt zich niet enkel bezig met het toewijzen of afwijzen van schadeclaims maar is daarnaast een deskundige op het gebied van psychologie, recht, financieën, medische aspecten en sociale problematiek. In de letselschade verzekering komen verschillende onderdelen van het Nederlands recht samen. Wanneer je whiplash letsel opgelopen hebt kan de letsel schade specialist hulp bieden.

Wat is een whiplash?

Mensen die whiplash letsel opgelopen hebben, waar dan ook, vertonen allemaal dezelfde overeenkomst: het hoofd en de nek hebben ten opzichte van de romp en elkaar een sterke slingerbeweging gemaakt. De whiplash wordt door artsen officieel een cervicaal acceleratie-deceleratie letsel genoemd. Whiplash kan veroorzaakt worden door een kop-staartbotsing met de auto, maar ook zij-aanrijdingen en ongevallen tijdens bijvoorbeeld de sport kunnen mogelijke veroorzakers zijn. De klassieke definitie van whiplash stelt dat het letsel pas een whiplash genoemd mag worden wanneer de nek niet tegen iets aangebotst is, om onder andere een helder onderscheid met een hersenschudding te kunnen maken.

Letselschade

Letselschade is de schade die een persoon oploopt in een bepaalde situatie, vaak een ongeval. In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor onder andere de gemaakte medische kosten en om het persoonlijk leed enigzins te verzachten. Dit wordt aangevraagd met een schadeclaim.

Schadebeperkingsplicht
Er kan alleen beoordeeld worden óf iemand recht heeft op een schadevergoeding en het berekenen van de hoogte van deze schadevergoeding wanneer iemand meewerkt aan alle mogelijke behandeling, waaronder revalidatie- en reïntegratieprogramma's. Dit wordt de zogenaamde schadebeperkingsplicht genoemd. Wanneer iemand weigert mee te werken aan dergelijke trajecten is het echter niet mogelijk de eventuele schade en beperkingen van de persoon vast te stellen en daarom ook onmogelijk de mogelijke schadevergoeding te bepalen.

Whiplash: kosten en lasten

Zo'n 30% van de schadelast wordt uitgekeerd aan wiplash gevallen, blijkt uit onderzoek. Deze schadevergoeding wordt echter niet geheel uitgekeerd aan het slachtoffer. Een aanzienlijk deel van deze schadevergoeding gaat naar de sociale verzekeraars, ziektekostenverzekeraars en de werkgever. De totale kosten van alle whiplash patiënten zouden volgens een laatste schatting zo rond de 1 miljard euro per jaar liggen.

Fraude rondom schadevergoeding

Verzekeraars krijgen helaas ook regelmatig te maken met frauduleuze praktijken. Het is zeer lastig om een onderscheid te kunnen maken tussen werkelijke gevallen van whiplash en mensen die whiplash aangrijpen als excuus voor andere problemen waar zij mee te maken hebben. Er zijn ook diverse gevallen bekend van mensen die al voor het ongeval nekklachten hadden en deze vervolgens toeschrijven aan het ongeval. Dit is uiteraard zeer lastig na te gaan. Verzekeraars zijn daarom extra alert bij mensen die een ernstig klachtenpatroon vertonen in combinatie met een vrij lichte aanrijding. Ook bij mensen die pas na lange tijd klachten krijgen of waar bij de klachten samenvallen met problematiek op andere gebieden in het leven wordt voorzichtig gehandeld. Het gaat er in de meeste gevallen ook om of iemand's klachten het gevolg van een ongeval zijn of niet.

Verbeterpunten verzekeraars

Wat een cruciale factor lijkt bij het herstellen van een whiplash en de frequentie en intensiteit van de whiplash klachten lijkt voorlichting te zijn. Niet alleen aan de bevolking, door hen er op te wijzen dat 70% van de mensen met een whiplash volledig hersteld, maar ook in het begintraject waarin slechts de huisarts contact heeft met de patiënt. De benadering van de huisarts van de klachten van de patiënt lijkt van groot belang. Ook de huisarts moet de nadruk leggen op herstel, en niet op compensatie.
© 2008 - 2025 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.