Secundaire onvruchtbaarheid: Als een tweede kindje niet lukt

Secundaire onvruchtbaarheid: Als een tweede kindje niet lukt Zwanger worden is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Steeds vaker gebeurt het dat stellen die al een kindje hebben, ook te maken krijgen met onvruchtbaarheid. Een tweede kindje lijkt maar niet te lukken. Dit wordt secundaire onvruchtbaarheid genoemd. Voor stellen kan zo'n onvervulde kinderwens leiden tot emotionele problemen. Het gezin voelt niet compleet. Door de maatschappij wordt dit probleem vaak erg onderschat. Secundaire onvruchtbaarheid kan vele oorzaken hebben. Soms zit er een medische oorzaak achter, die bij een eerste zwangerschap nog niet opgemerkt is. Soms wordt er helaas geen oorzaak gevonden voor het uitblijven van een tweede zwangerschap.

Een tweede kindje lukt niet

Het krijgen van een tweede kindje lukt helaas niet altijd. Misschien was het bij het eerste kindje heel snel raak, misschien duurde het ook iets langer. Hoe dan ook, wanneer de wens voor een tweede kindje niet vervuld kan worden, kan dit heel pijnlijk zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je als stel op één lijn zit. Blijf met elkaar praten over je wensen en gevoelens. Hoe ver wil je gaan om de wens voor een tweede kindje in vervulling te laten gaan? Of kan het gezin ook met één kindje compleet zijn?

Secundaire onvruchtbaarheid komt voor bij 1 op de 7 stellen. Dit percentage is zelfs nog hoger dan stellen waarbij het krijgen van een eerste kindje niet lukt.

Oorzaken van secundaire onvruchtbaarheid

Leeftijd

Een logische verklaring voor secundaire onvruchtbaarheid is de leeftijd waarop men aan kinderen begint. De leeftijd waarop vrouwen hun eerste kindje krijgen, ligt steeds hoger. Wanneer stellen toe zijn aan een tweede kindje, zijn ze weer een aantal jaar ouder. Dit komt de vruchtbaarheid niet ten goede. Was het in één keer raak toen je 31 was? Helaas hoeft dat op je 34ste helemaal niet meer zo te zijn.

(Onontdekte) PCOS en endometriose

Uiteraard hoeft de leeftijd van de moeder niet altijd de oorzaak te zijn van secundaire onvruchtbaarheid. Het kan zomaar zo zijn dat de man of vrouw bij het eerste kindje ook al te maken had met vruchtbaarheidsproblemen, maar omdat het toen toevallig snel 'raak' was is dit niet opgevallen. Zo hebben veel vrouwen te maken met een onregelmatige menstruatie. Bij een eerste kindje was je je misschien nog niet zo bewust van je cyclus en is het toevallig goed gegaan. Bij een tweede kindje probeer je je cyclus bij te houden, maar komt er achter dat deze erg onregelmatig is. Het is dan lastig te bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt. Een onregelmatige cyclus kan een medische oorzaak hebben, bijvoorbeeld endometriose of PCOS. Neem bij een onregelmatige cyclus altijd contact op met de huisarts. Hij kan een verwijzing naar de gynaecoloog aanvragen om de oorzaak te achterhalen.

Spermakwaliteit

Een andere mogelijk oorzaak is de kwaliteit van het sperma van de man. Dit kan om verschillende redenen binnen een aantal jaar erg verslechteren. Denk hierbij aan roken, alcohol, eetgewoonten en lichaamsbeweging.

Behandeling

De medische term voor geen tweede kindje kunnen krijgen is secundaire subinfertiliteit. Secundaire subinfertiliteit wordt medisch gezien niet anders behandeld dan primaire subinfertiliteit, oftewel een eerste kindje dat niet lukt.

Er worden allerlei onderzoeken gestart naar de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Indien er afwijkingen gevonden worden, kan hier een passende behandeling voor worden gestart, bijvoorbeeld een hormoonkuur of IVF-behandeling. Lang niet altijd worden er afwijkingen gevonden. Dan is het advies om het op de natuurlijke manier te blijven proberen. Dit kan frustrerend zijn, maar is uiteindelijk het beste voor het lichaam. Wanneer er geen oorzaak gevonden wordt voor het niet zwanger worden van een tweede kindje, noemen we dit secundaire onbegrepen subinfertiliteit.

Onderschat

Secundaire onvruchtbaarheid wordt nogal eens onderschat. Het kan erg pijnlijk zijn wanneer de wens voor een tweede kindje niet zomaar in vervulling kan gaan. Het gezin voelt niet compleet en een droom of toekomstbeeld moet worden opgegeven. Door de buitenwereld wordt vaak gedacht: 'je hebt toch al een kind?'. Voor een stel is dit zeer pijnlijk. Juist omdat zij al een kindje hebben, weten zij wat ze missen. Het ideaalbeeld van hun gezinnetje wordt kapotgemaakt door de secundaire onvruchtbaarheid.

Taboe

Verder durven ouders er zelf vaak niet over te beginnen, uit schaamte. Onvruchtbaarheid is een onderwerp waar nog steeds een beetje een taboe over heerst. Ook de sociale druk kan moeilijk zijn voor de ouders. Wanneer het eerste kindje een jaar of 2 is, krijgen ouders regelmatig de vraag of de tweede al onderweg is. Dit kan natuurlijk erg verkeerd overkomen.
© 2015 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onvruchtbaarheid man en vrouwOnvruchtbaarheid man en vrouwOnvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid komt voor bij ongeveer één op de zeven stellen. In 30 procent van de geva…
Feiten en Fictie over zwangerschapFeiten en Fictie over zwangerschapVoor en tijdens je zwangerschap hoor je allerlei 'weetjes' over hoe je het best zwanger kunt worden, hoe je kunt zorgen…
Vruchtbaarheid ayurvedisch bekekenAyurveda is de leer van het lang en gezond leven. Het is de holistische natuurgeneeskunst uit India. Welke kruiden en vo…
Hydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingHydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingBij een hydrosalpinx is er sprake van een vochtophoping in de eileider die een normale functie van het orgaan in de weg…

Zwanger en haringZwanger en haringHaring is een populaire vissoort die op veel verschillende wijzen gegeten wordt. Vanwege de vitamine en goede vetten is…
Zwanger en gerookte zalmZwanger en gerookte zalmVeel zwangere vrouwen mijden gerookte zalm omdat dit product gevaarlijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind. Dit adv…
Bronnen en referenties
  • http://www.odilevaneck.nl/images/Boeken/red.pdf
  • http://www.babyopkomst.nl/article/verminderde-vruchtbaarheid/
  • http://www.2h-sdu.com/This-type-of-infertility-is-termed.html
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 09-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.