Zwanger en oesters

Zwanger en oesters Oesters staan bekend als een luxe product die vaak rauw worden gegeten tijdens feestdagen. Zwangere vrouwen moeten echter oppassen met het eten van rauwe oesters. Oesters kunnen namelijk besmet zijn met virussen en bacteriën die mensen ziek kunnen maken. De risico's hangen voornamelijk af van het vangstgebied, de versheid en de bereiding van de oester.

Oesters

Een oester valt onder de weekdieren. Oesters worden onder andere gekweekt in Zeeland op de bodem van de Oosterschelde. Ze worden na de vangst in oesterputten bewaard, waar ze het zand kwijtraken. Oesters filteren het water met hun kieuwen, waarbij plankton wordt opgesloten en opgegeten. Op deze manier worden overtollige voedingsstoffen uit het water opgenomen waarbij het water gefilterd wordt. Oesters worden vaak rauw gegeten, maar kunnen ook gefrituurd, gerookt, gestoomd of gegrild worden.

Oesters tijdens de zwangerschap

Oesters bevatten veel magnesium en zink. Deze mineralen zijn belangrijke voor een goede stofwisseling. Vooral rauwe en verse oesters vormen een goede bron voor zink. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan zink. Zink zorgt namelijk voor de aanmaak en groei van het weefsel van de ongeboren baby en het draagt bij aan de groei van het centrale zenuwstelsel. Verder is bij een voldoende inname van zink het risico op aangeboren afwijkingen kleiner. Zink is niet alleen belangrijk voor de ongeboren baby, maar ook voor de moeder. Zink is namelijk nodig voor een goede werking van het afweersysteem. Het beschermt zwangere vouwen bijvoorbeeld tegen verkoudheid en koorts. Een tekort aan zink kun je merken aan een slechte huid of een moedeloos gevoel. Tenslotte kan zink spataderen, aambeien, striae, hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging helpen voorkomen.

Veiligheid oesters

Virussen

Doordat oesters water filteren om aan voedsel te komen, is de kans groot dat bacteriën en virussen, die in het water leven, in de oester terechtkomen. Oesters die uit vervuild zeewater komen kunnen daarom een te hoog aantal bacteriën of virussen bevatten. Een virus dat weleens in oesters voorkomt is het norovirus. Als je dit virus oploopt kun je last krijgen van misselijkheid, braken en diarree.

Algengifstoffen

Ook kunnen oesters algengifstoffen bevatten. Deze kunnen bij mensen vergiftiging veroorzaken. In Nederland worden het zeewater en de oesters hier streng op gecontroleerd, maar zelfgeraapte oesters kunnen dit wel bevatten.

Bacteriën

Verder kunnen oesters bacteriën bevatten waarvan je ziek kunt worden. Door uitwerpselen van meeuwen die in oesterputten vallen, kunnen oesters een besmetting met Salmonella en Campylobacter oplopen. Bacteriën die in het zeewater kunnen voorkomen zijn Vibrio parahaemolyticus en Vibrio alginolyticus. Ook deze bacteriën kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.

Listeria in oesters

Naast de bovengenoemde virussen en bacteriën, kunnen oesters ook Listeria bevatten. Listeria komt namelijk soms voor in vervuilde kustwateren. Voor zwangere vrouwen is Listeria gevaarlijk omdat het via de placenta het ongeboren kind kan bereiken. Een Listeriabesmetting kan dan leiden tot abortus of doodgeboorte. Daarbij hebben zwangere vrouwen vaak een minder goede afweer waardoor deze groep sneller Listeriose kan krijgen dan gezonde volwassenen. Listeria wordt echter niet vaak in oesters gevonden.

Oesters veilig voor zwangere vrouwen?

Het feit dat oesters "waterfilters" zijn, maakt een rauwe oester een risicovol product. Omdat zwangere vrouwen vaak vatbaarder zijn om infecties van virussen en bacteriën op te lopen, wegen de risico's voor deze groep nog zwaarder. Hoewel de meeste infecties geen gevaar leveren voor de ongeboren baby, is er wel een heel kleine kans dat de oester besmet is met Listeria. Deze laatste besmetting kan wel een gevaar opleveren voor de ongeboren baby. Voor zwangere vrouwen is het daarom beter om oesters voor consumptie te verhitten en rauwe oesters te vermijden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oester: koningin van de zeevruchtenDe oester: koningin van de zeevruchtenAan de oester schrijft men al sinds de oudheid allerlei mytische kwaliteiten toe, niet in het minst het vermaarde libido…
Triploïde oesters: wat zijn het en waarom is er kritiek op?Triploïde oesters: wat zijn het en waarom is er kritiek op?Wilde oesters zijn de afgelopen decennia veelvuldig ten prooi gevallen aan parasieten en bacteriën waardoor veel oogsten…
Oesters, je haat ze of je bent er gek opOesters, je haat ze of je bent er gek opOesters, je haat ze of je bent er gek op. Een echte tussenweg is er vaak niet als het om de schelpdieren gaat. Anderen z…
Oesters: zeebanket uit ZeelandBehalve mosselen staat de Zeeuwse vissersplaats Yerseke ook bekend om zijn oesters. Om oesters te kweken moet er veel we…

De werking van de schildklier rondom een zwangerschapDe werking van de schildklier rondom een zwangerschapDe schildklier is een belangrijk orgaan dat een grote rol speelt bij de vruchtbaarheid en zwangerschap. Als je een schil…
Veroorzaakt Tdap-vaccinatie een toename van microcefalie?Veroorzaakt Tdap-vaccinatie een toename van microcefalie?Begin 2016 wordt in Brazilië een extreme toename van microcefalie vastgesteld. De aantallen stegen van 150 gevallen in h…
Bronnen en referenties
  • http://lasaludfamiliar.com/familieleren/relaties-en-gezin/kunt-u-eten-oesters-wanneer-je-zwanger-bent.php
  • http://www.zeeuwseoesters.nl/meest_gestelde_vragenNL.html
  • http://zwangerschapsrecepten.nl/zwanger-eten/131-waarom-is-zink-belangrijk-tijdens-de-zwangerschap
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/schaal--en-schelpdieren.aspx
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.