Carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap

Carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap Veel vrouwen krijgen tijden hun zwangerschap te maken met lichamelijke ongemakken. Tintelende, dove of dode vingers zijn een veel voorkomend verschijnsel. Dit wordt het carpaal tunnel syndroom genoemd. Deze klacht wordt veroorzaakt door een zenuwbeknelling in de pols. Deze beknelling kan ontstaan onder invloed van hormonen en het vasthouden van vocht. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten gelukkig vanzelf weer na de bevalling. Tot die tijd zijn er een aantal tips die de klachten kunnen verminderen.

Carpaal tunnel syndroom

Een dood gevoel in de handen, tintelende vingers of pijn in de hand of zelfs de hele arm. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. Deze aandoening wordt carpaal tunnel syndroom genoemd.

Het carpaal tunnel syndroom is een vochtophoping in de onderarm. Hierin loop een soort 'tunneltje' van de onderarm naar de handpalm, waarin zich vocht op kan hopen. Wanneer dit het geval is, raken de zenuwen daar bekneld. Dit zorgt voor het onaangename prikkende gevoel. Vaak is de vochtophoping vanaf de buitenkant niet eens zichtbaar. Echter iedere zwangere vrouw heeft meer vocht in haar lichaam dan normaal. Het vocht hoeft dus niet altijd zichtbaar te zijn, maar het zit er wel degelijk. Het carpaal tunnel syndroom kan ervoor zorgen dat je beperkt wordt in je dagelijkse bezigheden. Sommige vrouwen hebben vrijwel geen kracht meer in de onderarmen of handen. Ook komt het voor dat je plotseling iets uit je handen laat vallen, omdat het gevoel opeens verdwijnt.

Wanneer doet het probleem zich voor?

Het carpaal tunnel syndroom doet zich vaak voor vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Vanaf die periode zal je langzaam maar zeker meer vocht vast gaan houden, waardoor de klachten kunnen ontstaan. De symptomen kunnen zich van de ene op de andere dag voordoen. Een van de eerste tekenen is vaak dat je opeens veel met je handen wappert of met je vingers beweegt.

Bij de meeste vrouwen doen de problemen zich vooral 's nachts voor. Soms kun je zelfs midden in de nacht wakker worden van de pijn. Maar ook overdag kun je behoorlijk wat last hebben van het carpaal tunnel syndroom, bijvoorbeeld tijdens huishoudelijke taken.

De klachten verminderen

Een medische behandeling is in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Het probleem lost zichzelf namelijk na de bevalling vanzelf weer op. Het overtollige vocht verdwijnt dan langzaam maar zeker uit het lichaam, waardoor ook de klachten zullen verdwijnen. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

Tips om de klachten te verminderen

Er zijn een aantal tips om de klachten te verminderen:
  • Houd de pols zoveel mogelijk recht. Een handige manier is om een polsbeschermer (van het skaten) om te doen. Zo blijft je hand in een mooie rechte lijn staan met je pols.
  • Leg je hand 's nachts wat hoger dan de rest. Bijvoorbeeld op een kussentje.
  • Doe meerdere keren per dag wat oefeningen met je handen in een bakje warm water, bijvoorbeeld een 'piano beweging'.
  • Doe meerdere keren per dag oefeningen door je vingers te bewegen, boven je hoofd.
  • Spoel na het douchen je armen na met koud water. Dit bevordert de doorbloeding.
  • Pas je levensstijl aan. Helaas horen kwaaltjes nu eenmaal bij de zwangerschap. Doe het tijdelijk wat rustiger aan!
  • Indien de klachten dusdanig ernstig zijn dat je echt niets meer kan, dan kan de fysiotherapeut soms uitkomst bieden.

Als de klachten niet vanzelf overgaan

Helaas komt het ook voor dat de klachten na de bevalling niet zomaar verdwijnen. In dat geval is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hij kan bekijken welke behandeling het meest effectief is om de klachten te verhelpen. De meest voorkomende behandelingen bij het carpaal tunnel syndroom zijn fysiotherapie, een injectie of een operatie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Dove tintelende vingers: het carpaal tunnel syndroomSommige mensen hebben voortdurend een doof gevoel in de hand of ze hebben last van tintelende vingers. In veel gevallen…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Carpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingCarpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingAls het kanaal waar de zenuwen en buig pezen doorheen lopen in de pols gezwollen raakt, en daardoor klachten veroorzaakt…

Zwanger en gerookte zalmZwanger en gerookte zalmVeel zwangere vrouwen mijden gerookte zalm omdat dit product gevaarlijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind. Dit adv…
Bronnen en referenties
  • http://www.babyopkomst.nl/article/slapende-handen-tintelende-vingers/
  • http://www.babybytes.nl/encyclopedie/C/Carpale-Tunnel-Syndroom
  • http://www.verloskundigepraktijkhoogeveen.nl/zwangerschap/zwangerschapsklachten-en-tips/carpaal-tunnel-syndroom
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 09-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.