Pregorexia: angst om dik te worden tijdens de zwangerschap

Pregorexia: angst om dik te worden tijdens de zwangerschap Pregorexia, een samenvoeging van de woorden 'pregnancy' en 'anorexia'. De term anorexia wordt eigenlijk ten onrechte gebruikt in dit woord. Pregorexia is in tegenstelling tot anorexia namelijk geen ziekte of eetstoornis! Het is een angst. Angst om dik te worden tijdens de zwangerschap. Iets dat veroorzaakt lijkt door een ideaalbeeld dat geschetst wordt in de media door beelden van slanke zwangere celebrities. Pregorexia kan verstrekkende gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Maar ook voor de kersverse moeder is het ten strengste af te raden om bewust te weinig aan te komen tijdens de zwangerschap.

Wat is pregorexia?

Pregorexia is een extreem verlangen om slank te blijven tijdens de zwangerschap. Dit verlangen komt in de meeste gevallen voort uit een ideaalbeeld dat gevormd wordt in de media. In Hollywood lijkt iedereen tijdens haar zwangerschap te stralen in de mooiste jurkjes in maat xs, met daaronder een paar mooie stiletto's. Na de bevalling verschijnen er al snel foto's van de desbetreffende dames op social media, in bikini met een prachtige platte buik. Maar hoe realistisch is dit beeld?

Wat zijn de gevolgen voor de baby?

Groeiachterstand

Het is goed om je te beseffen dat teveel aankomen tijdens de zwangerschap niet gezond is. Te weinig aankomen daarentegen is ook niet gezond! Doordat je lichaam een tekort aan voedingsstoffen krijgen, kan je ongeboren kindje een groeiachterstand oplopen. Iets waardoor een kindje tijdens de zwangerschap zelfs aan kan overlijden! Verder heeft het lichaam nu eenmaal iets meer energie nodig tijdens de zwangerschap.

Afbraak van vetcellen is gevaarlijk voor een ongeboren baby!

Wanneer je een tekort hebt aan energie, zal er afbraak van vetcellen plaatsvinden. Hierbij komen giftige stoffen vrij. Normaal gesproken is dit geen ramp en zal het lichaam deze vanzelf weer opruimen. Maar indien je zwanger bent, komen de giftige stoffen die vrijkomen bij je ongeboren kindje terecht! Hierdoor kunnen problemen ontstaan met de aanleg van het zenuwstelsel.

Overgewicht op latere leeftijd

Ook is duidelijk geworden dat een voedseltekort tijdens de zwangerschap gevolgen heeft wanneer het kindje geboren is. Het kleine lichaampje is tijdens de zwangerschap als het ware 'getraind' om alle kleine beetjes energie die het binnenkrijgt direct op te slaan. Want wie weet hoe lang het duurt voordat ik weer wat krijg? Dit veroorzaakt veelal overgewicht op latere leeftijd.

Wat zijn de gevolgen voor de moeder?

Pregorexia heeft ook gevolgen voor de moeder na de bevalling. Ten eerste hoef je in kilo's niets te zijn aangekomen, maar een zwangerschap verandert je lichaam nu eenmaal. Zo kan het zijn dat de heupen breder blijven of dat de taille verdwenen is. Dit is vaak niet hetgeen wat de moeder tijdens haar zwangerschap verwacht had.

Verder heeft de moeder totaal geen reserves opgebouwd tijdens de zwangerschap. Dit leidt ertoe dat het veel lastiger is om te herstellen van de bevalling. Gewoonweg door een gebrek aan energie. Ook kan het zijn dat hierdoor de borstvoeding niet op gang komt. iets dat juist vaak wordt gezien als een manier om snel af te slanken na de bevalling.

Ook kan het gebrek aan energie ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van een postnatale depressie.

Hoeveel mag je aankomen tijdens de zwangerschap?

Hoeveel je aan mag komen tijdens de zwangerschap is onder andere afhankelijk van het gewicht dat je voor de zwangerschap had. Was je te dun? Dan mag je wat meer aankomen. Had je overgewicht? Dan is het verstandig om niet zoveel aan te komen. Uiteraard heb je dit lang niet altijd zelf in de hand! Er spelen diverse factoren mee die bepalen hoeveel je aankomt in de zwangerschap. Wanneer je veel overgeeft in het eerste trimester, kan het zijn dat je een tijdje onder je startgewicht zit. Houd je veel vocht vast? Dan is het helemaal niet vreemd dat je wat meer aankomt.

Onderstaand schema geeft aan hoeveel kilo je ongeveer aan mag komen tijdens de zwangerschap, op basis van wat je BMI was voor de zwangerschap.

BMIHoeveel aankomen
< 18,5 (ondergewicht)12,5 - 18 kilo
18,5 - 24,9 (normaal gewicht)11,5 - 16 kilo
25 - 29,9 (overgewicht)7 - 11 kilo
> 30 (obesitas)5 - 9 kilo

Bron: Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gezonde voeding is de boodschap

Wie niet onnodig veel aan wil komen tijdens de zwangerschap doet er goed aan om vooral gezond te eten! Voeding die de juiste stoffen bevat waardoor jij meer energie krijgen en je kindje de mogelijkheid krijgt om lekker te groeien. Vind je het lastig om te bepalen wat gezond is? Houd de schijf van vijf aan als richtlijn!
© 2015 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding tijdens zwangerschapVoeding tijdens zwangerschapVrouwen die zwanger zijn krijgen allerlei adviezen omtrent hun voeding tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen zouden…
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
De gewichtstoename tijdens de zwangerschapDe gewichtstoename tijdens de zwangerschapDe gewichtstoename tijdens de zwangerschap is een veel besproken thema onder de zwangere vrouwen. De ene vrouw komt slec…
Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…

BevallingspositiesBevallingspositiesAls we in Nederland praten over bevallen hebben we het al snel over al dan niet thuis bevallen en over wel of geen pijnb…
Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd?Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd?Wanneer een baby'tje door omstandigheden te vroeg wordt geboren, wordt dit een prematuur kindje genoemd. Omdat het prema…
Bronnen en referenties
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.