Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd?

Wanneer wordt een baby'tje een prematuur kindje genoemd? Wanneer een baby'tje door omstandigheden te vroeg wordt geboren, wordt dit een prematuur kindje genoemd. Omdat het prematuur kindje nog niet helemaal is volgroeid, moet het voor een bepaalde tijd in de couveuse liggen. Dan hebben we nog de pre-prematuurtjes. Dat zijn prematuur kindjes die nog vroeger worden geboren en daarom een nog langere tijd in de couveuse moeten liggen. Dit worden dan de zogenaamde probleemkindjes genoemd.

Wanneer wordt een kindje te vroeg geboren?

Wanneer het verloop van een zwangerschap 36 à 37 weken wordt volgehouden, is dat een normale zwangerschap te noemen. Maar wanneer deze wordt onderbroken tussen de 32 à 36 weken, wordt dit een vroeggeboorte genoemd. Daar het baby'tje nog niet is volgroeid moet het in de couveuse worden gelegd. Dit wordt dan een prematuur kindje genoemd. Ook kindjes die worden geboren op 28 weken moeten in de couveuse, en deze worden pre-prematuurtjes genoemd.

Wat is de oorzaak van een te vroege geboorte?

Het valt moeilijk te omschrijven wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Er zijn allerlei ongunstige omstandigheden en gebeurtenissen die een te vroege geboorte kunnen veroorzaken.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat zwangere vrouwen die regelmatig slecht slapen meer kans zouden hebben op een vroeggeboorte van hun baby. Uit onderzoek bleek dat vrouwen die in het eerste trimester van de zwangerschap slecht sliepen en vaak wakker werden, tot 25% meer kans hadden op een te vroege geboorte. Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap had de slaapkwaliteit geen negatieve invloed. Slecht slapen bij een vergevorderde zwangerschap, op 30-32 weken, zou de kans op een vroeggeboorte weer doen stijgen. Volgens onderzoek zou een slechte slaapkwaliteit tijdens zwangerschap mogelijk kunnen leiden tot ontstekingsmechanismen die een vroeggeboorte zouden kunnen uitlokken.

Een slechte slaapkwaliteit tijdens de zwangerschap kan meerdere mogelijke oorzaken hebben, zoals stress door aanslepende, onopgeloste problemen of ook zware klussen, welke dan ook worden afgeraden.

Kunnen er problemen optreden bij een premature baby?

Er kunnen inderdaad mogelijke problemen optreden bij een premature baby. En zeker bij pre-premature baby's, omdat deze op 28 weken zeker nog niet zijn volgroeid. Te vroeg geborenen hebben vooral te kampen met ademhalingsmoeilijkheden door zuurstofgebrek omdat hun longetjes nog niet zijn volgroeid. Ook spijsverteringsproblemen kunnen optreden, doordat maag en darmen zich nog moeten aanpassen. Alsook bloedsomloopstoornissen. Dit zijn verschijnselen die de normale ontwikkeling kunnen beïnvloeden en zelfs handicaps kunnen veroorzaken. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe minder kans op problemen. Bij congenitale (aangeboren) afwijkingen is dit bij een vroeggeboorte voor 75% verantwoordelijk voor de neonatale sterfte.

Krijgen alle couveusekinderen later problemen?

Zeker niet alle couveusekinderen krijgen later problemen. De periode rond de geboorte is belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind. Wanneer het kind onder gunstige omstandigheden wordt geboren, dan wordt het automatisch op de couveuse-afdeling opgenomen voor verder onderzoek. Er worden soms ook voldragen baby's opgenomen op de couveuse-afdeling, omdat er moeilijkheden zijn, ofwel zijn ze te klein, of te laag in gewicht. Meestal beginnen de problemen wanneer het kindje in de couveuse ligt, dan mist het zijn warme nestje en regelmatige bewegingen. Omdat het kindje deze zo belangrijke dingen moet missen - terwijl dat lichaam nog zo onvolgroeid is - is het begrijpelijk dat zo'n baby'tje soms een beetje achter is op andere leeftijdsgenootjes. Maar nadien zullen deze kindjes hun schade wel inhalen. Wanneer de baby een kleuter is, is het verschil nog nauwelijks te zien. En ook op latere leeftijd zal niemand hiervan nog iets kunnen merken.

Ten slotte

Pasgeboren baby's zijn altijd hulpbehoevend. Bij een te vroege geboorte zal het kindje toch steeds de verloren tijd moeten inhalen en zal daarom altijd meer tijd nodig hebben. Er moet echter worden opgemerkt dat niet bij elke te vroeg geborene problemen optreden. Zo zal een prematuur kindje zich later in weinig of niets van zijn leeftijdsgenootjes onderscheiden. Wie hulp nodig heeft in de zorglevering kan de huisarts vragen een verwijsbrief te schrijven.
© 2015 - 2024 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Premature bevalling en vroeggeboortePremature bevalling en vroeggeboorteNormaal gesproken duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken. Bevallingen die plaats vinden tussen week 37 en 42 van de z…
Complicaties bij het kind tijdens de bevallingComplicaties bij het kind tijdens de bevallingNa 9 maanden vol verwachting mag je eindelijk je baby verwelkomen. Een gebeurtenis waar de meeste moeders naar uitkijken…
Prematuur in moeders ogenPrematuur in moeders ogenAls een kindje geboren wordt voor de 37 weken zwangerschap noemen ze dit een vroeggeboorte, ook wel prematuur genoemd. D…
Roken tijdens de zwangerschap, wat zijn de risico's?Roken tijdens de zwangerschap, wat zijn de risico's?Wat is het effect van roken tijdens de zwangerschap? Dat is een vraag waar veel (bijna) zwangere vrouwen het antwoord op…

Pregorexia: angst om dik te worden tijdens de zwangerschapPregorexia: angst om dik te worden tijdens de zwangerschapPregorexia, een samenvoeging van de woorden 'pregnancy' en 'anorexia'. De term anorexia wordt eigenlijk ten onrechte geb…
Eerste symptomen van een zwangerschapEerste symptomen van een zwangerschapAls je zwanger bent horen daar verschillende symptomen bij. Symptomen zoals bijvoorbeeld misselijkheid, gevoelige borste…
Bronnen en referenties
  • Info: Gezondheid.be. - Prematuur geboren baby, www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=699 bezocht op 6-4-2015
  • Vroeggeboorte of prematuriteit (gezondheid.be) www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=698 bezocht op 9-4-2015
  • Te vroeg geboren - Kind en Gezin. www.kindengezin.be/img/groeiboekje.pdf
Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 12-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.