Complicaties bij het kind tijdens de bevalling
Na 9 maanden vol verwachting mag je eindelijk je baby verwelkomen. Een gebeurtenis waar de meeste moeders naar uitkijken, maar tegelijkertijd ook bang voor zijn. Want stel dat er iets fout loopt tijdens de bevalling. Wat zijn de mogelijke complicaties bij de baby?
Stuitligging
Stuitligging hoeft niet een ernstige complicatie voor de baby te zijn. In veel gevallen kan de baby nog gedraaid worden vooraleer de bevalling op gang komt. Is dit niet het geval en komt de baby eerst met de billetjes naar buiten, dan kan het zijn dat het geboortekanaal onvoldoende groot is om het hoofdje te laten passeren. Hierdoor kan in het ruggenmerg zenuwbeschadiging optreden. Wanneer de navelstreng tussen het hoofdje en het geboortekanaal geklemd komt te zitten, kan de baby aan zuurstofgebrek lijden.
Foetale nood
Foetale nood kan voorkomen wanneer de foetus een afwijkend hartritme heeft waardoor hij mogelijk te weinig zuurstof krijgt. Tijdens de bevalling wordt de hartfrequentie van de foetus regelmatig gecontroleerd. Bij afwijkingen kan het soms volstaan dat de arts de ligging van de baby probeert te corrigeren of dat er extra vocht in het vruchtwater gebracht wordt. Indien nodig moet de bevalling versneld worden door gebruik van een vacuümpomp, verlostang of in levensbedreigende situaties een keizersnede.
Ademhalingsproblemen
Het gebeurt zelden, maar het komt voor dat sommige baby’s niet spontaan beginnen ademen na de geboorte. Reanimatie kan nodig zijn.
Schouderdystocie
Schouderdystocie komt vaker voor bij grote baby’s: de schouder van het kindje komt vast te zitten achter het schaambeen van de moeder. Als het hoofdje van de baby al naar buiten gekomen is, wordt zijn borst samengedrukt in het geboortekanaal waardoor hij niet meer kan ademen. Indien nodig zal de arts beslissen over te gaan tot een keizersnede.
Navelstreng om de nek
In 25% van de bevallingen zit de navelstreng om de nek van het kindje gedraaid. In de meeste gevallen hoeft dit niet problematisch te zijn en kan de arts de navelstreng over het hoofd van de baby schuiven.
Uitzakking van de navelstreng
Het komt voor dat de navelstreng als eerste naar buiten komt, nog voor het hoofdje van de baby. Bij deze complicatie moet de baby zo snel mogelijk worden gehaald omdat de bloedtoevoer kan afgesneden worden. Vaak wordt in dit geval overgegaan tot een keizersnede.
Infecties
In sommige gevallen kan de baby een besmetting oplopen tijdens de bevalling. Het gaat dan meestal om de streptokokken-bacterie of E. Coli. Volwassenen hebben hier meestal voldoende weerstand tegen, maar een pasgeborene kan er heel ziek van worden. Andere complicaties van een infectie kunnen longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking zijn. In alle gevallen wordt antibiotica toegediend.
Vroeggeboorte
Vroeggeboorte hoeft niet noodzakelijk een complicatie te zijn. Als de baby één of twee weken te vroeg komt en het geboortegewicht in orde is, hoeft hij zelfs niet in de couveuse. Wanneer je baby een te laag geboortegewicht heeft, zal hij een tijdje in de couveuse moeten verblijven waar hij constant gemonitord wordt.
Hypoglycemie
Hypoglycemie is een aandoening waarbij de suikerspiegel van de baby te laag is. Een lage bloedsuikerspiegel is nefast voor de ontwikkeling van de hersenen. De kans op het ontwikkelen van hypoglycemie is het grootst bij baby’s waarvan de moeder diabetes heeft.
Afwijkingen aan het vruchtwater
Wanneer het vruchtwater niet helder is, kan dit wijzen op complicaties bij de baby. Wanneer het vruchtwater roodgekleurd is, is dit een indicatie dat er allicht bloed in aanwezig is. Dit kan veroorzaakt worden door een loslatende placenta. Als het vruchtwater groen gekleurd is, is de eerste ontlasting van de baby erin terecht gekomen. Dit kan er op wijzen dat de foetus het benauwd heeft: het hartritme van de baby wordt dan continu in de gaten gehouden.
Bloedarmoede
Bloedarmoede bij de baby kan veroorzaakt worden doordat er voor, tijdens of na de bevalling bloedverlies is geweest. Voor de geboorte kan dit het geval zijn als er een opening is in de placenta waardoor bloed van de baby naar de moeder vloeit. In uitzonderlijke gevallen breekt de moeder het bloed van de baby af, maar dit wordt gedurende de hele zwangerschap standaard gecontroleerd. Wanneer de navelstreng scheurt tijdens de bevalling of wanneer de placenta voor de uitgang ligt, kan de bij de pasgeborene bloedarmoede vastgesteld worden.
Lees verder