Complicaties bij het kind tijdens de bevalling

Complicaties bij het kind tijdens de bevalling Na 9 maanden vol verwachting mag je eindelijk je baby verwelkomen. Een gebeurtenis waar de meeste moeders naar uitkijken, maar tegelijkertijd ook bang voor zijn. Want stel dat er iets fout loopt tijdens de bevalling. Wat zijn de mogelijke complicaties bij de baby?

Stuitligging

Stuitligging hoeft niet een ernstige complicatie voor de baby te zijn. In veel gevallen kan de baby nog gedraaid worden vooraleer de bevalling op gang komt. Is dit niet het geval en komt de baby eerst met de billetjes naar buiten, dan kan het zijn dat het geboortekanaal onvoldoende groot is om het hoofdje te laten passeren. Hierdoor kan in het ruggenmerg zenuwbeschadiging optreden. Wanneer de navelstreng tussen het hoofdje en het geboortekanaal geklemd komt te zitten, kan de baby aan zuurstofgebrek lijden.

Foetale nood

Foetale nood kan voorkomen wanneer de foetus een afwijkend hartritme heeft waardoor hij mogelijk te weinig zuurstof krijgt. Tijdens de bevalling wordt de hartfrequentie van de foetus regelmatig gecontroleerd. Bij afwijkingen kan het soms volstaan dat de arts de ligging van de baby probeert te corrigeren of dat er extra vocht in het vruchtwater gebracht wordt. Indien nodig moet de bevalling versneld worden door gebruik van een vacuümpomp, verlostang of in levensbedreigende situaties een keizersnede.

Ademhalingsproblemen

Het gebeurt zelden, maar het komt voor dat sommige baby’s niet spontaan beginnen ademen na de geboorte. Reanimatie kan nodig zijn.

Schouderdystocie

Schouderdystocie komt vaker voor bij grote baby’s: de schouder van het kindje komt vast te zitten achter het schaambeen van de moeder. Als het hoofdje van de baby al naar buiten gekomen is, wordt zijn borst samengedrukt in het geboortekanaal waardoor hij niet meer kan ademen. Indien nodig zal de arts beslissen over te gaan tot een keizersnede.

Navelstreng om de nek

In 25% van de bevallingen zit de navelstreng om de nek van het kindje gedraaid. In de meeste gevallen hoeft dit niet problematisch te zijn en kan de arts de navelstreng over het hoofd van de baby schuiven.

Uitzakking van de navelstreng

Het komt voor dat de navelstreng als eerste naar buiten komt, nog voor het hoofdje van de baby. Bij deze complicatie moet de baby zo snel mogelijk worden gehaald omdat de bloedtoevoer kan afgesneden worden. Vaak wordt in dit geval overgegaan tot een keizersnede.

Infecties

In sommige gevallen kan de baby een besmetting oplopen tijdens de bevalling. Het gaat dan meestal om de streptokokken-bacterie of E. Coli. Volwassenen hebben hier meestal voldoende weerstand tegen, maar een pasgeborene kan er heel ziek van worden. Andere complicaties van een infectie kunnen longontsteking, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking zijn. In alle gevallen wordt antibiotica toegediend.

Vroeggeboorte

Vroeggeboorte hoeft niet noodzakelijk een complicatie te zijn. Als de baby één of twee weken te vroeg komt en het geboortegewicht in orde is, hoeft hij zelfs niet in de couveuse. Wanneer je baby een te laag geboortegewicht heeft, zal hij een tijdje in de couveuse moeten verblijven waar hij constant gemonitord wordt.

Hypoglycemie

Hypoglycemie is een aandoening waarbij de suikerspiegel van de baby te laag is. Een lage bloedsuikerspiegel is nefast voor de ontwikkeling van de hersenen. De kans op het ontwikkelen van hypoglycemie is het grootst bij baby’s waarvan de moeder diabetes heeft.

Afwijkingen aan het vruchtwater

Wanneer het vruchtwater niet helder is, kan dit wijzen op complicaties bij de baby. Wanneer het vruchtwater roodgekleurd is, is dit een indicatie dat er allicht bloed in aanwezig is. Dit kan veroorzaakt worden door een loslatende placenta. Als het vruchtwater groen gekleurd is, is de eerste ontlasting van de baby erin terecht gekomen. Dit kan er op wijzen dat de foetus het benauwd heeft: het hartritme van de baby wordt dan continu in de gaten gehouden.

Bloedarmoede

Bloedarmoede bij de baby kan veroorzaakt worden doordat er voor, tijdens of na de bevalling bloedverlies is geweest. Voor de geboorte kan dit het geval zijn als er een opening is in de placenta waardoor bloed van de baby naar de moeder vloeit. In uitzonderlijke gevallen breekt de moeder het bloed van de baby af, maar dit wordt gedurende de hele zwangerschap standaard gecontroleerd. Wanneer de navelstreng scheurt tijdens de bevalling of wanneer de placenta voor de uitgang ligt, kan de bij de pasgeborene bloedarmoede vastgesteld worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navelstrengprolaps: Verzakking van navelstreng van babyNavelstrengprolaps: Verzakking van navelstreng van babyDe navelstreng verbindt de baby met de placenta. Dit is een orgaan dat de baby voedt. Bij een verzakking van de navelstr…
Stuitligging van baby vlak voor bevalling bij zwangere vrouwStuitligging van baby vlak voor bevalling bij zwangere vrouwDe beste positie voor de baby in de baarmoeder op het moment van de bevalling is met het hoofd naar beneden. Deze positi…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…
Afwijking aan de navelstreng - Velamenteuze insertieTijdens de 20-weken echo wordt je baby minutieus onderzocht. Hierbij wordt ook gekeken waar de placenta ligt, hoe de nav…

Hersteloperatie sterilisatie man en vrouwHersteloperatie sterilisatie man en vrouwWie in het verleden een sterilisatie heeft ondergaan, kan hier soms spijt van krijgen en wil dit ongedaan maken. Een her…
Bevallen na 42 weken zwangerschapBevallen na 42 weken zwangerschapAls de bevalling na 42 weken zwangerschap plaatsvindt spreekt men van serotiniteit. Wat houdt dit in? Wat kunnen de even…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.merckmanual.nl
  • http://www.livive.nl
Wapiti (39 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.