Hersteloperatie sterilisatie man en vrouw

Hersteloperatie sterilisatie man en vrouw Wie in het verleden een sterilisatie heeft ondergaan, kan hier soms spijt van krijgen en wil dit ongedaan maken. Een hersteloperatie is mogelijk, maar geeft niet altijd de kans op een zwangerschap. Gemiddeld wordt de helft van de stellen na een hersteloperatie zwanger. Een hersteloperatie kan bij beiden geslachten worden uitgevoerd: man of vrouw. Hoe gaat deze operatie in zijn werk en wanneer is de kans van slagen het grootst?

Sterilisatie bij de man ongedaan maken

Wanneer de man gesteriliseerd is, zijn de zaadleiders doorgesneden en ingekort. Hierdoor bereiken zaadcellen niet het zaadvocht. Drie maanden na deze ingreep is de man onvruchtbaar.

Het ongedaan maken van deze sterilisatie heet een hersteloperatie. In principe is een sterilisatie onomkeerbaar. Een hersteloperatie is mogelijk, maar geeft geen 100 procent garantie op het weer vruchtbaar worden. Mannen laten een hersteloperatie uitvoeren wanneer er weer een kinderwens ontstaat. Vaak wordt dit gezien wanneer de man een nieuwe relatie aangaat, maar ook in de huidige relatie kan toch plots een kinderwens ontstaan.

De ingreep

De hersteloperatie gebeurt meestal via een dagopname, waarbij de man één dag in het ziekenhuis verblijft. De operatie kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Soms wordt ook een ruggenprik of algehele narcose toegepast. De balzak wordt geopend en de zaadleiders worden gezocht. De uiteinden van de zaadleiders worden vrijgemaakt en doorgesneden. Vervolgens wordt de bijbal gemasseerd om te zien of er zaad via de uiteinden naar buiten komt. Wanneer er geen zaad naar buiten komt wordt de zaadleider ingekort. Dit wordt net zo lang gedaan tot er zaad naar buiten komt. Er wordt water door de zaadleider gespoten om te zien of de zaadleider vrij is. Wanneer alles naar wens is, worden beiden uiteinden aan elkaar vast gemaakt. Het aan elkaar vastmaken gebeurt met een dun en niet oplosbaar draadje.

Slagingspercentage bij de man

Of de hersteloperatie succesvol is, hangt af van een aantal factoren. Wanneer de zaadleider moet worden ingekort daalt het slagingspercentage. Wanneer er helemaal geen zaad uit de zaadleider komt, wordt er een bypass naar de bijbal gemaakt. Ook hiermee daalt het slagingspercentage. Gemiddeld wordt minimaal 50 procent van de mannen weer vruchtbaar, dit percentage loopt in sommige ziekenhuizen op tot wel 70 procent.

Complicaties na de operatie

Een hersteloperatie bij de man is een vrij eenvoudige ingreep. Vaak treedt er na de operatie een huidverkleuring op. Er kan wat vocht uit de wond komen of de wond wijkt wat uiteen. Soms treedt er een nabloeding op met een pijnlijke zwelling. In een enkel geval raakt de wond geïnfecteerd. Hierbij treedt er koorts op. Het ziekenhuis bespreekt met de man wanneer hij contact moet opnemen.

Hersteloperatie bij de vrouw

Een sterilisatie bij de vrouw bestaat uit het afsluiten van de eileiders. Hierdoor kan er geen eitje meer richting baarmoeder gaan. De eileiders worden dichtgeschroeid of met een klemmetje of ringetje afgesloten. Een ander methode is het dichtspuiten van de eileiders met siliconen. Deze laatste methode is zeer moeilijk terug te draaien.

Een sterilisatie is in principe omkeerbaar. Wanneer er een hersteloperatie wordt uitgevoerd is het slagingspercentage soms teleurstellend. 50 tot 80 procent van de vrouwen wordt weer vruchtbaar, afhankelijk van de methode van sterilisatie.

Hoe wordt de operatie uitgevoerd?

De hersteloperatie is een ingreep waarbij de vrouw ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis verblijft. Onder plaatselijke verdoving wordt de operatie uitgevoerd. Wanneer dit wenselijk is, kan ook gekozen worden voor een ruggenprik of algehele narcose.

Wanneer sterilisatie is uitgevoerd met behulp van een klemmetje of een ring, dan is de ingreep vrij simpel en geeft meer betrouwbaarheid. Het klemmetje of de ring wordt verwijderd. Wanneer de eileiders lang genoeg zijn, is de kans op een zwangerschap ongeveer 80 procent.

Wanneer de eileiders zijn dichtgeschroeid, wordt het verschroeide gedeelte verwijderd en de eileiders weer aan elkaar gehecht. Het slagingspercentage na deze hersteloperatie is ongeveer 50 tot 60 procent. Wanneer de eileiders beschadigd zijn, zakt het slagingspercentage.

Zwanger worden na een hersteloperatie

De kans op een zwangerschap na een hersteloperatie bij de vrouw ligt tussen de 50 en 80 procent. Dit is afhankelijk van de methode van sterilisatie die weer ongedaan moet worden. Ook komt het wel eens voor dat de eileiders te ernstig beschadigd zijn, waardoor vruchtbaarheid niet meer mogelijk is. Een hersteloperatie wordt na de leeftijd van 42 jaar niet meer uitgevoerd bij de vrouw, omdat de kans op een natuurlijke zwangerschap dan al klein is.

Vrouwen boven de 38 jaar hebben minder kans op een zwangerschap na een hersteloperatie. Voor hun zakt het slagingspercentage snel. Ook hebben ze meer kans op een miskraam wanneer ze toch zwanger worden.
© 2012 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hersteloperatie sterilisatie bij mannenHersteloperatie sterilisatie bij mannenOngeveer 5% van de mannen die een sterilisatie (vasectomie) hebben laten uitvoeren, veranderen later van gedachte en wil…
Sterilisatie bij mannenSterilisatie bij mannenOp een bepaalde leeftijd weten mannen en vrouwen vaak dat ze geen kinderen meer willen. Om geslachtsgemeenschap in dat g…
Sterilisatie bij de vrouw: waar moet je rekening mee houden?Sterilisatie bij de vrouw: waar moet je rekening mee houden?Als je kiest voor sterilisatie is dit een definitieve vorm van anticonceptie. Het wordt toegepast als je geen kinderen m…

Hcg-waarden tabelHcg-waarden tabelHCG is een hormoon dat alleen tijdens de zwangerschap voorkomt. Dit hormoon is te meten met een urinetest of middels een…
Complicaties bij het kind tijdens de bevallingComplicaties bij het kind tijdens de bevallingNa 9 maanden vol verwachting mag je eindelijk je baby verwelkomen. Een gebeurtenis waar de meeste moeders naar uitkijken…

Reageer op het artikel "Hersteloperatie sterilisatie man en vrouw"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Clarice, 06-09-2018 16:45 #4
2 jaar geleden heb ik een sterilisatie laten doen nu wil ik en hersteloperatie laten maken maar ik ben inmiddels 41 is dat mogelijk?

Ton, 14-06-2016 09:07 #3
Ik ben nu 57 jaar en heb een jongere vrouw van 37 jr, zelf heb ik 3 kinderen uit een vorig huwelijk, maar ik wil met mijn huidige partner ook een kind hebben. De vasectomie is omkeerbaar, maar mijn vraag is; heb je dan een verhoogde kans op kinderen die met een beperking geboren worden?

Esther, 21-07-2013 21:03 #2
Ik heb nu sinds 3 jaar een nw vriend. ik heb wel kinderen maar hij niet en dat is toch zijn droom, ik wil die heel graag uit laten komen maar is dat nog mogelijk? ik ben inmiddels 42.

Annelies, 19-11-2012 13:52 #1
Ik ben nu 3 maanden zwanger. Een jaar geleden was mijn man nog gesteriliseerd omdat hij al kinderen had in een vorig huwelijk. Het was een zware operatie en een lelijk zicht nadien… Het liep niet allemaal van een leien dakje, en je krijgt de zekerheid dat, als de operatie geslaagd is, dit een jaar zo blijft, want er komt littekenweefsel op en zo kan het zaad niet meer doorstromen, dus je hebt al stress als je na een maand niet zwanger bent.
Bij ons heeft het 9 maanden geduurd, en met behulp van een hormonenkuur met Clomid en Pregnill.

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 16-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!