Hersteloperatie sterilisatie man en vrouw
Wie in het verleden een sterilisatie heeft ondergaan, kan hier soms spijt van krijgen en wil dit ongedaan maken. Een hersteloperatie is mogelijk, maar geeft niet altijd de kans op een zwangerschap. Gemiddeld wordt de helft van de stellen na een hersteloperatie zwanger. Een hersteloperatie kan bij beiden geslachten worden uitgevoerd: man of vrouw. Hoe gaat deze operatie in zijn werk en wanneer is de kans van slagen het grootst?
Sterilisatie bij de man ongedaan maken
Wanneer de man gesteriliseerd is, zijn de zaadleiders doorgesneden en ingekort. Hierdoor bereiken zaadcellen niet het zaadvocht. Drie maanden na deze ingreep is de man onvruchtbaar.
Het ongedaan maken van deze sterilisatie heet een hersteloperatie. In principe is een sterilisatie onomkeerbaar. Een hersteloperatie is mogelijk, maar geeft geen 100 procent garantie op het weer vruchtbaar worden. Mannen laten een hersteloperatie uitvoeren wanneer er weer een kinderwens ontstaat. Vaak wordt dit gezien wanneer de man een nieuwe relatie aangaat, maar ook in de huidige relatie kan toch plots een kinderwens ontstaan.
De ingreep
De hersteloperatie gebeurt meestal via een dagopname, waarbij de man één dag in het ziekenhuis verblijft. De operatie kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Soms wordt ook een ruggenprik of algehele narcose toegepast. De balzak wordt geopend en de zaadleiders worden gezocht. De uiteinden van de zaadleiders worden vrijgemaakt en doorgesneden. Vervolgens wordt de bijbal gemasseerd om te zien of er zaad via de uiteinden naar buiten komt. Wanneer er geen zaad naar buiten komt wordt de zaadleider ingekort. Dit wordt net zo lang gedaan tot er zaad naar buiten komt. Er wordt water door de zaadleider gespoten om te zien of de zaadleider vrij is. Wanneer alles naar wens is, worden beiden uiteinden aan elkaar vast gemaakt. Het aan elkaar vastmaken gebeurt met een dun en niet oplosbaar draadje.
Slagingspercentage bij de man
Of de hersteloperatie succesvol is, hangt af van een aantal factoren. Wanneer de zaadleider moet worden ingekort daalt het slagingspercentage. Wanneer er helemaal geen zaad uit de zaadleider komt, wordt er een bypass naar de bijbal gemaakt. Ook hiermee daalt het slagingspercentage. Gemiddeld wordt minimaal 50 procent van de mannen weer vruchtbaar, dit percentage loopt in sommige ziekenhuizen op tot wel 70 procent.
Complicaties na de operatie
Een hersteloperatie bij de man is een vrij eenvoudige ingreep. Vaak treedt er na de operatie een huidverkleuring op. Er kan wat vocht uit de wond komen of de wond wijkt wat uiteen. Soms treedt er een nabloeding op met een pijnlijke zwelling. In een enkel geval raakt de wond geïnfecteerd. Hierbij treedt er koorts op. Het ziekenhuis bespreekt met de man wanneer hij contact moet opnemen.
Hersteloperatie bij de vrouw
Een sterilisatie bij de vrouw bestaat uit het afsluiten van de eileiders. Hierdoor kan er geen eitje meer richting baarmoeder gaan. De eileiders worden dichtgeschroeid of met een klemmetje of ringetje afgesloten. Een ander methode is het dichtspuiten van de eileiders met siliconen. Deze laatste methode is zeer moeilijk terug te draaien.
Een sterilisatie is in principe omkeerbaar. Wanneer er een hersteloperatie wordt uitgevoerd is het slagingspercentage soms teleurstellend. 50 tot 80 procent van de vrouwen wordt weer vruchtbaar, afhankelijk van de methode van sterilisatie.
Hoe wordt de operatie uitgevoerd?
De hersteloperatie is een ingreep waarbij de vrouw ongeveer vijf dagen in het ziekenhuis verblijft. Onder plaatselijke verdoving wordt de operatie uitgevoerd. Wanneer dit wenselijk is, kan ook gekozen worden voor een ruggenprik of algehele narcose.
Wanneer sterilisatie is uitgevoerd met behulp van een klemmetje of een ring, dan is de ingreep vrij simpel en geeft meer betrouwbaarheid. Het klemmetje of de ring wordt verwijderd. Wanneer de eileiders lang genoeg zijn, is de kans op een zwangerschap ongeveer 80 procent.
Wanneer de eileiders zijn dichtgeschroeid, wordt het verschroeide gedeelte verwijderd en de eileiders weer aan elkaar gehecht. Het slagingspercentage na deze hersteloperatie is ongeveer 50 tot 60 procent. Wanneer de eileiders beschadigd zijn, zakt het slagingspercentage.
Zwanger worden na een hersteloperatie
De kans op een zwangerschap na een hersteloperatie bij de vrouw ligt tussen de 50 en 80 procent. Dit is afhankelijk van de methode van sterilisatie die weer ongedaan moet worden. Ook komt het wel eens voor dat de eileiders te ernstig beschadigd zijn, waardoor vruchtbaarheid niet meer mogelijk is. Een hersteloperatie wordt na de leeftijd van 42 jaar niet meer uitgevoerd bij de vrouw, omdat de kans op een natuurlijke zwangerschap dan al klein is.
Vrouwen boven de 38 jaar hebben minder kans op een zwangerschap na een hersteloperatie. Voor hun zakt het slagingspercentage snel. Ook hebben ze meer kans op een miskraam wanneer ze toch zwanger worden.