Hersteloperatie sterilisatie bij mannen

Hersteloperatie sterilisatie bij mannen Ongeveer 5% van de mannen die een sterilisatie (vasectomie) hebben laten uitvoeren, veranderen later van gedachte en willen de sterilisatie ongedaan laten maken. Meestal gaat het om een tweede huwelijk, echter soms is een kind overleden of is er de wens tot verdere gezinsuitbreiding. De sterilisatie kan opgeheven worden door middel van een hersteloperatie ofwel een vasovasotomy. In dit artikel wordt allereerst kort ingegaan op wat de sterilisatie inhoudt.

De sterilisatie

Sterilisatie bij de man, is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels en de prostaat worden onderbroken. De zaadleiders worden doorgesneden en afgebonden. De erectie en ejaculatie worden hierdoor niet verstoord, er treedt een gewone zaadlozing op. De vloeistof bevat echter na de ingreep geen zaadcellen meer maar bestaat alleen uit prostaatvocht. De man die een vasectomie heeft ondergaan is dus niet meer vruchtbaar.

De hersteloperatie

De ingreep zelf

De hersteloperatie vindt onder narcose of een ruggenprik plaats en duurt ongeveer twee uur. De zaadleiders hebben de dikte van een spaghettisliert, maar het buisje waar het zaadvocht doorheen moet is één millimeter dik. Tijdens de ingreep wordt gecheckt of er zaadcellen in het vocht van de zaadleider zitten. Dit is van belang omdat er na de operatie stuwing kan optreden en zo een buisje in de bijbal kan knappen, waardoor verstopping optreedt. Als er zaadcellen in de zaadleider zitten, wordt een bypass gemaakt van de zaadleider naar de bijbal. Wanneer geen zaadcellen in de zaadleider gevonden zijn, worden de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar verbonden.

Na de ingreep

Als de operatie is afgerond, mag de desbetreffende man in principe dezelfde dag nog naar huis. De eerste week moet goed rust worden gehouden. Dit betekent dat er vooral gelegen en gezeten moeten worden. Slechts korte loopafstanden zijn geoorloofd. Ook wordt geadviseerd een strakke onderbroek aan te doen. Twee dagen na de ingreep mogen de wondgaasjes er af en mag er gedoucht worden. Het kan zo zijn dat de balzak verkleurt en zelfs zwart wordt. Dit gebeurt vaker en herstelt vanzelf. Zo niet, dan wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan. Circa drie maanden na de ingreep wordt het sperma microscopisch onderzocht en vervolgens persoonlijk besproken. Het sperma is na de hersteloperatie doorgaans minder goed dan voor de sterilisatie.

De kans op zwangerschap

Door de hedendaagse moderne technieken wordt de kans op een succesvolle hersteloperatie steeds groter. Het hangt af van de volgende factoren:
  • De vruchtbaarheid voor de sterilisatie
  • De lengte van het verwijderde stuk van de zaadleiders
  • Het aantal jaren sinds de sterilisatie
  • De aanwezigheid van een knobbeltje dat zich vormt als reactie op het materiaal dat gebruikt werd om de zaadleiders tijdens de sterilisatie te dichten
  • Antistoffen die de man soms aanmaakt tegen hun eigen zaadcellen na de sterilisatie

Gemiddeld genomen is de kans op herstel ongeveer 90%, als de sterilisatie meer dan 10 jaar geleden heeft plaatsgevonden. De kans dat er een spontane zwangerschap optreedt is kleiner. De kwaliteit van het sperma is meestal minder dan voor de sterilisatie. Een belangrijke factor is de leeftijd van de vrouw. Hoe jonger, hoe groter de kans op een natuurlijke zwangerschap. Wanneer ze echter de 40 is gepasseerd, wordt de kans op een spontane zwangerschap minder dan 10%. Indien een spontane zwangerschap optreedt is dit gemiddeld een jaar na de hersteloperatie.
© 2010 - 2024 Penning236, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersteloperatie sterilisatie man en vrouwHersteloperatie sterilisatie man en vrouwWie in het verleden een sterilisatie heeft ondergaan, kan hier soms spijt van krijgen en wil dit ongedaan maken. Een her…
Sterilisatie bij mannenSterilisatie bij mannenOp een bepaalde leeftijd weten mannen en vrouwen vaak dat ze geen kinderen meer willen. Om geslachtsgemeenschap in dat g…
Sterilisatie bij de vrouw: waar moet je rekening mee houden?Sterilisatie bij de vrouw: waar moet je rekening mee houden?Als je kiest voor sterilisatie is dit een definitieve vorm van anticonceptie. Het wordt toegepast als je geen kinderen m…

Gezond zwanger worden en zijnGezond zwanger worden en zijnEr zijn veel factoren die bijdragen aan een gezonde zwangerschap. Tegenwoordig weten we hier steeds meer over en kun je…
Embryodonatie en embryoadoptieEmbryodonatie en embryoadoptiePer jaar blijven honderden embryo's over na een al voltooide vruchtbaarheidsbehandeling. Volgens de wet is er een mogeli…
Penning236 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.