Hcg-waarden tabel

Hcg-waarden tabel HCG is een hormoon dat alleen tijdens de zwangerschap voorkomt. Dit hormoon is te meten met een urinetest of middels een bloedtest. Wanneer HCG in het lichaam aanwezig is, is er sprake van een zwangerschap. Het HCG blijft na een miskraam nog enige tijd in het lichaam van de vrouw aanwezig. Het verloop van het HCG hormoon is bij iedere vrouw anders maar kent toch gelijkenissen. Een lage HCG waarde is niet altijd een teken dat er iets mis is.

Humaan choriongonadotrofine

HCG staat voor humaan choriongonadotrofine. Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap geproduceerd door de placenta (de placenta wordt deels gevormd vanuit de eicel). Direct nadat de bevruchte eicel is ingenesteld, wordt het hormoon geproduceerd. Het hormoon zorgt ervoor dat er geen afbraak van het baarmoederslijmvlies plaats vindt en dus ook geen menstruatie. Ook stuurt HCG de groei van de foetus aan.

HCG waarden in een tabel

Vrouwen willen weten wat hun HCG-waarde is. Ten eerste om erachter te komen of er sprake is van een zwangerschap. Ten tweede geeft de hoogte van de HCG-waarde in zekere zin aan hoe ver de zwangerschap gevorderd is en of er sprake is van een dreigende miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Toch is dit niet altijd duidelijk te stellen. Sommige vrouwen hebben een lage HCG waarde zonder dat er sprake is van iets ernstigs. Een hoge waarde kan soms een teken zijn van een molazwangerschap.

HCG wordt gemeten als IU/L. Dit betekent international units per liter. Gemiddeld bedraagt de hoeveelheid HCG bij een zwangerschap van vier weken ongeveer 25 IU/L. Er zijn echter duidelijke afwijkingen naar boven of naar beneden toe te zien:

Zwangerschap in wekenHoeveelheid IU/L
Een vrouw die niet zwanger isminder dan 5
3 weken zwanger0 - 5
4 weken zwanger3 - 426
5 weken zwanger18 - 7.340
6 weken zwanger1.080 - 56.500
7 weken zwanger 7.650 - 115.000
8 weken zwanger15.300 - 229.000
9 weken25.700 - 150.000
10 weken50.000 - 288.000
12-15 weken13.300 - 255.000
16 - 24 weken4.060 - 65.400
25 weken - 40 weken3.640 - 117.000

In 85 procent van de zwangerschappen verdubbelt de HCG-waarde zich elke 48 tot 72 uur. In de overige 15 procent is er sprake van een te lage of een te hoge HCG-waarde.

Bloedtest tijdens de zwangerschap

In de meeste gevallen zal er gebruik worden gemaakt van een urinetest om een zwangerschap aan te tonen. Deze meet de HCG vanaf een waarde van 20 tot 25 IU/L. Een bloedtest is gevoeliger en kan lagere HCG-waarden meten. E wordt soms gebruik gemaakt van een bloedtest wanneer een gewone test geen zekerheid kan geven, of wanneer het op medische grond noodzakelijk is om zo spoedig mogelijk erachter te komen of er sprake is van een zwangerschap. Een bloedtest meet een HCG-waarde vanaf 1 IU/L.

Bloedtest HCG-waarde met vier weken zwangerschapUitslag
Minder dan 5Negatieve zwangerschap
Tussen de 5 en 25Positieve zwangerschap die negatief kan eindigen
Boven de 25Positieve zwangerschap

Oorzaken van een te lage of te hoge HCG-waarde

Een te lage of te hoge HCG-waarde is een waarde die beneden of boven de normale norm uitkomt of de boven-of ondergrens bereikt. Wanneer bij een zwangerschapsduur van vier weken de normale waarde 3 - 426 IU/L bedraagt, dan is bij 3 IU/L of lager sprake van een lage HCG-waarde en bij 426 IU/L of hoger sprake van een hoge HCG-waarde.

De volgende gevallen kunnen een lage of hoge HCG-waarde veroorzaken:
  • Een molazwangerschap geeft vaak een te hoge HCG-waarde.
  • Een meerlingzwangerschap geeft een hogere waarde.
  • Een miskraam geeft een te lage HCG-waarde. De HCG-waarde kan enige tijd vóór de miskraam of vlak ervoor dalen.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geeft een lage waarde, bijna nooit meer dan 10.000 IU/L (vergelijkbaar met 5/6 weken zwangerschap)
  • Vrouwen met een trage start produceren in het begin weinig HCG, maar halen dit vaak later weer in.
  • Een foutief berekende zwangerschapsduur geeft ook vaak een lage of hoge HCG-waarde.

Na een miskraam

Het hormoon verdwijnt na een miskraam niet direct uit het bloed. Gemiddeld duurt het vier tot zes weken voordat de HCG-waarde weer is gezakt naar 5 of minder dan 5 IU/L. Pas dan is het lichaam klaar voor een volgende zwangerschap. Zolang de HCG-waarde hoger ligt, is het lichaam niet in staat om zwanger te worden, omdat er geen eisprong plaats zal vinden.

Met een bloedtest is vrij makkelijk te meten hoe hoog de waarde is. Omdat een bloedtest alleen door een arts wordt uitgevoerd, is het ook mogelijk om met een thuistest (urinetest) te meten of de waarde voldoende is gezakt. Wanneer een urinetest negatief uitvalt, is de waarde in ieder geval lager dan 20 IU/L.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HCG tijdens een zwangerschapHCG tijdens een zwangerschapHet hormoon HCG wordt tijdens een zwangerschap aangemaakt, en zet een aantal processen in het lichaam in werking. De ene…
Zeer gevoelige zwangerschapstestZeer gevoelige zwangerschapstestZodra een vrouw een eventuele zwangerschap vermoedt, wil ze het liefst direct een antwoord op haar vraag. De markt speel…
Verloop van een miskraamVerloop van een miskraamGeen prettige gedachte, maar soms niet te voorkomen: een miskraam. Er kunnen verschillende oorzaken voor een miskraam zi…

Wanneer merkt een vrouw dat ze zwanger isWanneer merkt een vrouw dat ze zwanger isWanneer merkt een vrouw echt dat ze zwanger is? Een zwangerschap wordt gekenmerkt door een aantal verschijnselen. Het ui…
Hersteloperatie sterilisatie man en vrouwHersteloperatie sterilisatie man en vrouwWie in het verleden een sterilisatie heeft ondergaan, kan hier soms spijt van krijgen en wil dit ongedaan maken. Een her…
Bronnen en referenties
  • http://www.babymed.com/hcg-level-in-early-pregnancy
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.