Voeding tijdens zwangerschap

Je hoeft je eetpatroon tijdens de zwangerschap echt niet drastisch te veranderen als je voedingspatroon uitgebalanceerd is en niet te veel suiker en vet bevat. Tijdens de zwangerschap zou je globaal genomen 250 tot 350 extra calorieën extra moeten krijgen, dagelijks. Het klinkt voor zwangere vrouwen misschien als muziek in de oren dat ze extra calorieën tijdens de zwangerschap mogen nuttigen, eindelijk is het geoorloofd! Maar helaas, het is niet de bedoeling dat de extra kilo's bestaan uit uit ijsjes, snacks en meer van dit lekkers. Het gaat erom dat de baby belangrijke voedingsstoffen uit de calorieën kan halen.
Extra vitamines slikken tijdens de zwangerschap
Het is bekend maar ook aan te raden om tijdens de zwangerschap extra vitamines en mineralen te slikken. Er zijn speciale mulitvitamine- en mineralen preparaten voor zwangere vrouwen te koop zoals gravitamon. Dit is handig om je calciumgehalte en ijzergehalte op peil te houden. Foliumzuur slikken is belangrijk en het slikken van visolie capsules heeft vele voordelen voor je kindje.Hoeveel kilo extra tijdens zwangerschap
Niet elke vrouw heeft hetzelfde aantal extra kilo's nodig tijdens de zwangerschap. Dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de vrouw voordat zij zwanger werd.Bij ernstig overgewicht moet de zwangere vrouw ervoor waken niet meer dan 6 kilo aan te komen: zij moet dus ook tijdens de zwangerschap haar gewicht in de gaten houden. Bij overgewicht mag de zwangere vrouw 7 tot 12 kilo aankomen. Zwangere vrouwen met een normaal gewicht kunnen 11 tot 16 kilo extra gebruiken. Vrouwen die heel slank zijn kunnen 13 tot 18 kilogram extra tijdens de zwangerschap aankomen.
Wanneer je meer kilo's aankomt dan deze richtlijn aangeeft, moet je dit met je meetorsen tijdens de zwangerschap, wat de zwangerschap extra zwaar maakt. Ook is het niet prettig om je na een zwangerschap erg te moeten inspannen om de overtollige kilo's kwijt te raken, je hebt immers wel wat anders aan je hoofd.
Waar gaan het gewicht naartoe?
Het is interessant om te weten hoe de kilo's tijdens de zwangerschap verdeeld worden. Gelukkig gaan niet alle kilo's op je kont en dijen zitten. Wanneer je ongeveer 12 kilo tijdens de zwangerschap aankomt, dan gaat 3,2 kilo naar de baby, 0,5 kilo is bestemd voor het vruchtwater, 1 kilo is voor de baarmoeder, de borsten krijgen er 0,5 kilo bij, voor vetreserves wordt 3,2 kilo gereserveerd, 1,8 kilo gaat naar lichaamsvocht en het bloed krijgt een extra van 1,4 kilo.Voeding tijdens zwangerschap
Zorg er voor dat je tijdens je zwangerschap voldoende water drinkt. Je zwangere lijf heeft veel vocht nodig, zonder extra vocht kun je je zelfs slap voelen. Ook voorkomt dit uitdroging en vroegtijdige samentrekkingen van de baarmoeder. Water mag ook melk of sap zijn. Koffie en thee drijven juist vocht af, dus drink hiervan niet teveel. Bij niet-zwangeren is het normaal dat je voeding voor 60% uit koolhydraten, voor 15% uit vet en voor 25% uit eiwitten bestaat. Bij zwangere vrouwen geldt deze 'regel' niet. Wanneer je voornamelijk koolhydraatrijk voedsel wilt eten, moet je dat doen. Hetzelfde geld wanneer je voor meer dan 25% aan eiwitrijk voedsel wilt eten. Je voelt meestal haarscherp aan waar jij en je baby tijdens de zwangerschap behoefte aan hebben. Dus eet wat dat betreft, waar je zin in hebt (dit geldt natuurlijk niet voor vetrijke voeding).- Het belangrijkste om te eten tijdens zwangerschap zijn groente, fruit, pasta en graanprodukten.
- Groente, fruit en graanprodukten vul je aan met melkproducten en eiwitrijke produkten (melk, yoghurt, kaas)
- Eet vlees, kip, vis (heel belangrijk, vooral vette vis), mager vlees, bonen, eieren
- Vetten, olieën, snacks, sauzen, boter, toetjes en zoetigheid mogen maar een klein deel uitmaken van je voeding.