Het juiste dieet tijdens de zwangerschap

Het juiste dieet tijdens de zwangerschap Starten met een gezond en uitgebalanceerd dieet is het beste wat je voor jezelf en de baby kunt doen. Op die manier hoef je slechts mondjesmaat wijzigingen aan te brengen in je voedingspatroon gedurende je zwangerschap.

De eerste 3 maanden

Als je het lastig vindt om gedurende de eerste drie maanden van je zwangerschap een uitgebalanceerd dieet te volgen, wees dan gerust je staat hierin niet alleen. Als het gevolg van misselijkheid, zullen sommige vrouwen onregelmatig eten en daardoor veel gewichtstoename constateren. Andere vrouwen zullen problemen hebben om genoeg te eten en daardoor juist gewicht verliezen. Slechte voeding en uitdroging zijn de grootste gevaren gedurende de eerste drie maanden van zwangerschap.

Calorieën

Als je zwanger bent moet je ongeveer 300 calorieën meer per dag tot je nemen, dan dat je gewend was voor de zwangerschap. Het makkelijkste is om naar je lichaam te luisteren als je hongerig bent. Je moet proberen om zoveel mogelijk eten te consumeren van de voet van de voedselpiramide.

Als je te weinig gewichtstoename constateert, probeer dan kleinere hoeveelheden tot je te nemen en voer daarbij langzaam de hoeveelheid vet op. Je moet altijd eten als je hongerig bent, omdat je nu voor 2 eet in plaats van voor één.

Calcium

Tegen de tijd dat je 4 maanden zwanger bent, heb je dagelijks ongeveer 1500 milligram calcium nodig, zowel voor je eigen botten alsook voor de ontwikkeling van je baby. Calcium is iets wat in veel diëten ontbreekt.. Naast melk, zijn andere zuivelproducten ook een goede bron voor calcium, evenals met calcium verrijkte sapjes, en zelfs calcium tabletten.

Vezels

Vezels helpen om verstopping te voorkomen, iets wat vaak voorkomt gedurende de zwangerschap. Vezels bevinden zich in graan, fruit en groenten. Ook zijn er vele supplementen te verkrijgen welke rijk zijn aan voedingsvezels en welke veilig zijn om te gebruiken gedurende de zwangerschap.

Proteïne

Behalve als je uitsluitend vegetarisch eet, is de inname van proteïnen normaal gesproken geen probleem voor vrouwen die een gezond dieet volgen.

Ijzer

Veel vrouwen hebben aan het begin van de zwangerschap een tekort aan ijzer. Goede bronnen voor ijzer zijn groene groentes en vlees. Het innemen van ijzer supplementen moet zoveel mogelijk worden voorkomen, omdat er vaak bijwerkingen optreden zoals; buikkrampen, verstopping en diaree.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Als je eenmaal zwanger bent dan vinden er een hoop veranderingen plaats in je lichaam. Dit komt, omdat je hormoonhuishou…
Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Als je zwanger bent moet je extra goed op je voeding letten. Alles wat jij eet komt ook bij je ongeboren kind. Koop de j…
Voeding en Dieet bij zwangerschapVoeding en Dieet bij zwangerschapIedereen weet dat tijdens de zwangerschap een voedzaam, afgewogen dieet een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling va…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…

De bevalling of keizersneeDe bevalling of keizersneeWat is nu een keizersnede, wat gebeurd er met je tijdens een bevalling ? het zijn de vragen van vele zwangere mensen die…
Na de Zwangerschap: Borstvoeding en afvallenVeel vrouwen denken dat ze na hun zwangerschap weer gelijk terugkomen op hun normale gewicht. Vaak valt dit toch tegen …
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.