Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?

Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee? Als je eenmaal zwanger bent dan vinden er een hoop veranderingen plaats in je lichaam. Dit komt, omdat je hormoonhuishouding verandert. Zo is ochtendmisselijkheid is een heel bekend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Wat kun je nog meer verwachten?

Ochtendmisselijkheid

Ruim zeven op de tien vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Je hoeft hier trouwens niet alleen ’s ochtends last van te hebben. Ook de rest van de dag kan het met vlagen de kop opsteken. Deze misselijkheid is vooral te danken aan de veranderende hormoonspiegels. Meestal begint het tussen de zesde en zevende week van de zwangerschap en stopt het na week twaalf tot veertien. Er zijn een aantal methodes die helpen om de misselijkheid te verminderen. Zo komt het vaker voor als je een periode weinig hebt gegeten. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig kleine en lichte maaltijden en tussendoortjes eet. Ook al heb je last van ochtendmisselijkheid, probeer toch te ontbijten. Zo kun je een fruitontbijt of smoothie drinken of eet een toastje, beschuitje of geroosterde boterham. Het is ook een aanrader om biscuitjes mee te nemen wanneer je de deur uitgaat. Zo heb je altijd iets lichts te eten bij je.

Je baby voelen

Het meest geweldige moment van je zwangerschap is toch wel, wanneer je je baby voor het eerst voelt. De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen wanneer te 18 tot 20 weken zwanger zijn. Dit is het gemiddelde. Het kan dus ook eerder of later zijn. Als je een erg druk leven hebt, dan kan dit van invloed zijn op je zwangerschap. Hierdoor kun je de baby eerder voelen. Wanneer je al vaker zwanger bent geweest, dan ook voel je de baby vaak wat eerder. Dit komt, omdat je de bewegingen al herkend. Ook kan het zijn dat je veel vruchtwater hebt of dat de placenta voor de baarmoeder tegen de buikwand ligt. Je voelt de baby dan later.

Een uitgebalanceerd dieet

Gezond eten tijdens je zwangerschap is een pre. Het is natuurlijk heel belangrijk dat je je baby en jezelf goed voedt. Wat niet goed is voor jou, is ook niet goed je kindje. Pas daarom dan ook een uitgebalanceerd dieet toe. Slechte voeding en uitdroging zijn de grootste gevaren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap moet je ongeveer 300 calorieën extra per dag tot je nemen. Eigenlijk is het dus het beste dat je dan ook naar lichaam luistert en er aan toegeeft als je honger hebt. Je moet nu immers ook nog iemand anders voeden. Vanaf de vierde maand heeft je lichaam meer calcium nodig voor de ontwikkeling van de botten van je baby en jezelf. Let er dan ook op dat je dieet uit voldoende zuivelproducten bestaat, zoals melk, sapjes of zelfs calciumtabletten. Ook is het belangrijk om er op te letten dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Een heel bekend verschijnsel van een zwangerschap is verstopping. Vezels bevinden zich in heel veel gezonde producten, zoals groente, fruit en graan. Heel veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap een ijzertekort. Producten die ijzers bevatten zijn groene groentes en vlees.

Wat is slecht?

Naast een uitgebalanceerd dieet zijn er een aantal producten en dranken die echt verboden zijn tijdens de zwangerschap. Ze zijn namelijk zeer ongezond voor je baby of kunnen zelfs een miskraam tot gevolg hebben. Zo wordt het afgeraden om rauwe producten te eten. Deze kunnen bacteriën bevatten die gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Voorbeelden van rauwe producten die niet mogen gegeten worden zijn rauwe biefstuk, filet Americain, rosbief en een gekookt ei met een zachte eidooier. Het goed wassen van groenten en fruit is ook erg belangrijk. De schil kan namelijk nog bacteriën bevatten. Ook het eten van rauwmelkse en boerenlandkazen, zoals Franse kazen en schimmelkazen wordt afgeraden. Deze producten bevatten de Listeriabacterie, welke een miskraam kan veroorzaken. Verder is het heel bekend dat alcohol uit den boze is. Dit kan leiden tot een moeilijke bevalling of een permanent letsel bij de ongeboren baby.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…

Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
Zwanger worden, welke mogelijkheden zijn er?Zwanger worden, welke mogelijkheden zijn er?Wanneer je samen met je partner hebt besloten om voor een kindje te gaan, dan zijn er een aantal manieren om sneller zwa…
Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 15-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.