Zwanger worden, welke mogelijkheden zijn er?
Wanneer je samen met je partner hebt besloten om voor een kindje te gaan, dan zijn er een aantal manieren om sneller zwanger te worden. Ten eerste doe je natuurlijk alle voorbehoedsmiddelen de deur uit. Als je de pil hebt geslikt, dan kan het soms enkele maanden duren voordat het raak is. Dit komt, omdat de hormonen van dit anticonceptiemiddel dan nog in je lichaam kunnen zitten. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Sommige vrouwen zijn gelijk in de maand dat ze zijn gestopt met de pil al zwanger.
Gezonde leefstijl
Het beste wat je kunt doen om zwanger te worden, is er een gezonde levensstijl op na te houden. Als je gevarieerd eet, regelmatig beweegt, niet rookt en gezond bent, dan is de kans op de zwangerschap ook iets groter. Daarnaast is het ook beter voor de toekomstige baby in je buik. Wat ongezond is voor jou is ook slecht voor de baby. Wat ook zeer belangrijk is, is het hebben van een gezond gewicht. Een onder- of overgewicht kan schadelijk zijn voor de baby en voor jezelf.
Ken je cyclus
Als je op de dagen vrijt dat je vruchtbaar bent, maak je natuurlijk ook veel meer kans op een zwangerschap. Houd je cyclus dan ook goed in de gaten. Je bent het meest vruchtbaar net voor en tijdens je eisprong, ofwel ovulatie. Deze is rond de veertiende of zestiende dag van je cyclus. Dit geldt dan voor een cyclus van 28 tot 30 dagen. Als je een wat onregelmatigere cyclus hebt, dan is het verstandig om wat ruimer te rekenen. Wil je weten of je ovulatie plaatsvindt? Pas dan het bekende trucje toe van de temperatuur opmeten. Meestal is je temperatuur ietsje hoger wanneer je een eisprong hebt.
In vitro fertilisatie
Voor stelletjes die graag een kind willen, maar waarbij het niet op de natuurlijke manier lukt, zijn er nog tal van mogelijkheden. Zo kunnen ze in aanmerking komen voor een IVF, ICSI of KID-behandeling. IVF betekent letterlijk bevruchting in glas. Het gebeurt dus niet in het lichaam. Er worden meerdere zaadcellen gebruikt bij een ivf bevruchting. Deze zaadcellen worden gezamenlijk in een bakje gespoten waarin zich ook een eicel bevindt. Bij 25 procent van de gevallen resulteert dit vaak in een bevruchting. Voordat de IVF-behandeling werkelijk plaatsvindt, krijgt een vrouw hormooninjecties. Hierdoor wordt het rijpen van de eicellen en de eiblaasjes gestimuleerd. Hierdoor is de slagingskans op een zwangerschap groter. De rijpe eicellen worden weer met een holle naald aangeprikt. Een rijpe eicel zit in het vocht van een eiblaasje. Deze wordt dan in weer met het zaad van de man samengebracht. Dit gebeurt in het laboratorium. Na de bevruchting wordt de eicel met een catheter weer teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Vervolgens wordt er met een echo onderzocht of de eicel zich goed heeft ingenesteld in het baarmoederslijmvlies. Als dit zo is, dan is er sprake van een zwangerschap.
Intracyctoplasmatische sperma injectie
Hierbij wordt er één zaadcel in een eicel gespoten. De bevruchting wordt dan dus gedaan door mensen in een laboratorium. Meestal vindt deze behandeling plaats, wanneer ivf is mislukt. De slagingskans van een ICSI is 20 tot 25 procent.
KID
Een andere bekende methode is KID, ofwel Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad. Vooral bij homoseksuele en lesbische koppels die graag een kindje willen, wordt er gebruik gemaakt van deze behandeling. Daarnaast wordt een KID-behandeling ook toegepast bij heteroseksuele stellen die problemen hebben als onvruchtbaarheid of waarbij erfelijke aandoeningen voorkomen.