Zwanger worden, welke mogelijkheden zijn er?

Zwanger worden, welke mogelijkheden zijn er? Wanneer je samen met je partner hebt besloten om voor een kindje te gaan, dan zijn er een aantal manieren om sneller zwanger te worden. Ten eerste doe je natuurlijk alle voorbehoedsmiddelen de deur uit. Als je de pil hebt geslikt, dan kan het soms enkele maanden duren voordat het raak is. Dit komt, omdat de hormonen van dit anticonceptiemiddel dan nog in je lichaam kunnen zitten. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Sommige vrouwen zijn gelijk in de maand dat ze zijn gestopt met de pil al zwanger.

Gezonde leefstijl

Het beste wat je kunt doen om zwanger te worden, is er een gezonde levensstijl op na te houden. Als je gevarieerd eet, regelmatig beweegt, niet rookt en gezond bent, dan is de kans op de zwangerschap ook iets groter. Daarnaast is het ook beter voor de toekomstige baby in je buik. Wat ongezond is voor jou is ook slecht voor de baby. Wat ook zeer belangrijk is, is het hebben van een gezond gewicht. Een onder- of overgewicht kan schadelijk zijn voor de baby en voor jezelf.

Ken je cyclus

Als je op de dagen vrijt dat je vruchtbaar bent, maak je natuurlijk ook veel meer kans op een zwangerschap. Houd je cyclus dan ook goed in de gaten. Je bent het meest vruchtbaar net voor en tijdens je eisprong, ofwel ovulatie. Deze is rond de veertiende of zestiende dag van je cyclus. Dit geldt dan voor een cyclus van 28 tot 30 dagen. Als je een wat onregelmatigere cyclus hebt, dan is het verstandig om wat ruimer te rekenen. Wil je weten of je ovulatie plaatsvindt? Pas dan het bekende trucje toe van de temperatuur opmeten. Meestal is je temperatuur ietsje hoger wanneer je een eisprong hebt.

In vitro fertilisatie

Voor stelletjes die graag een kind willen, maar waarbij het niet op de natuurlijke manier lukt, zijn er nog tal van mogelijkheden. Zo kunnen ze in aanmerking komen voor een IVF, ICSI of KID-behandeling. IVF betekent letterlijk bevruchting in glas. Het gebeurt dus niet in het lichaam. Er worden meerdere zaadcellen gebruikt bij een ivf bevruchting. Deze zaadcellen worden gezamenlijk in een bakje gespoten waarin zich ook een eicel bevindt. Bij 25 procent van de gevallen resulteert dit vaak in een bevruchting. Voordat de IVF-behandeling werkelijk plaatsvindt, krijgt een vrouw hormooninjecties. Hierdoor wordt het rijpen van de eicellen en de eiblaasjes gestimuleerd. Hierdoor is de slagingskans op een zwangerschap groter. De rijpe eicellen worden weer met een holle naald aangeprikt. Een rijpe eicel zit in het vocht van een eiblaasje. Deze wordt dan in weer met het zaad van de man samengebracht. Dit gebeurt in het laboratorium. Na de bevruchting wordt de eicel met een catheter weer teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. Vervolgens wordt er met een echo onderzocht of de eicel zich goed heeft ingenesteld in het baarmoederslijmvlies. Als dit zo is, dan is er sprake van een zwangerschap.

Intracyctoplasmatische sperma injectie

Hierbij wordt er één zaadcel in een eicel gespoten. De bevruchting wordt dan dus gedaan door mensen in een laboratorium. Meestal vindt deze behandeling plaats, wanneer ivf is mislukt. De slagingskans van een ICSI is 20 tot 25 procent.

KID

Een andere bekende methode is KID, ofwel Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad. Vooral bij homoseksuele en lesbische koppels die graag een kindje willen, wordt er gebruik gemaakt van deze behandeling. Daarnaast wordt een KID-behandeling ook toegepast bij heteroseksuele stellen die problemen hebben als onvruchtbaarheid of waarbij erfelijke aandoeningen voorkomen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Je wilt zwanger wordenJe wilt zwanger wordenZwanger worden is niet een gegeven dat altijd voor iedereen op het moment gebeurt dat het ook gewenst is. Er zijn vrouwe…
Zwanger worden: stoppen met anticonceptieZwanger worden: stoppen met anticonceptieWanneer je zwanger worden wilt, is stoppen met de anticonceptie uiteraard een eerste stap. Met sommige voorbehoedsmiddel…
IUI: wat is intra uteriene inseminatie?IUI: wat is intra uteriene inseminatie?Wanneer een zwangerschap uitblijft, ook al heb je het een jaar geprobeerd, en een fertiliteitsonderzoek (of vruchtbaarhe…

Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Als je eenmaal zwanger bent dan vinden er een hoop veranderingen plaats in je lichaam. Dit komt, omdat je hormoonhuishou…
Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.