Suiker - verslavend, slecht of gewoon lekker
Suiker is lekker maar ook funest. Suiker werkt verslavend en daarom zouden er eigenlijk waarschuwingsstickers op producten waar suiker aan is toegevoegd moeten staan. Dat vindt Paul van Velpen, directeur van de GGD in Amsterdam. Hij pleit ervoor dat het gebruik van suiker wordt ontmoedigd. Is suiker wel zo verslavend als de GGD-directeur ons wil doen geloven? Dat het slecht is voor onze tanden is bekend, dat we er dik van worden ook, maar hoe verslavend is de zoetigheid? Moet er een suikertaks worden ingevoerd om ons te beschermen tegen overmatige suiker consumptie?
Slecht en verslavend als roken
De GGD-directeur noemt suiker een drug die verslaaft. Van producten met suiker willen we steeds meer, ook al hebben we eigenlijk geen honger meer. De zucht naar suiker is net zo sterk als de zucht naar sigaretten. Het is net zo moeilijk om van de drang naar zoet af te komen als van het roken. De directeur pleit voor het invoeren van een
suikertaks. Tevens moeten er regels komen over de hoeveelheid suikers die aan een product mogen worden toegevoegd. Voor mensen die verslaafd zijn aan suiker moeten er therapieën komen. Het is een verslaving die een behandeling behoeft.
Dieet
Een dieet is slechts een tijdelijk oplossing, meent Van Velpen. Het is de gevaarlijkste drug van deze tijd die ook nog eens overal gemakkelijk te krijgen is voor niet veel geld.
GGD: "Overdreven"
GGD Nederland vindt de mening van GGD-directeur Amsterdam overdreven. De landelijke GGD meent wel dat suiker slecht is en dat er aandacht voor moet zijn hoe slecht het goedje eigenlijk voor ons is, maar om het veelvuldig gebruik van suiker in de hoek van verslavingen te stoppen, daar wil de landelijke GGD niet aan.
Suiker toegevoegd
Aan heel veel voedingsproducten is suiker toegevoegd. Vaak proeven we dat niet eens en geeft het etiket niet voldoende uitsluitsel over het ingrediënt. Suiker is een product dat met mate genuttigd dient te worden. Door alle verborgen toegevoegde suikers kom je al snel over je dagelijkse quotum suiker heen. Niet meer dan 10% van je dagelijkse energietoevoer mag uit suiker bestaan. Neem je meer suiker tot je dan loop je kans op gezondheidsklachten:
- overgewicht;
- diabetes;
- huidproblemen;
- oververmoeidheid;
- hoge bloeddruk;
- hoog cholesterol gehalte;
- tandbederf;
- overactiviteit (ADHD bij kinderen) in sommige gevallen.
Suiker en diabetes
Suiker wordt direct in je bloed opgenomen. Het is een zoete en plakkerige substantie die eigenlijk ‘lege calorieën’ zijn.
Verminderen van suikerinname is belangrijk voor de gezondheid. Suiker zit ook in groente en fruit, maar dat is suiker die, anders dan geraffineerde suiker, ook nog vezels, vitamines en mineralen heeft die de suikeropname vertragen. Vezels bevorderen namelijk de spijsvertering en zorgen dat je voor lange tijd energie hebt. Geraffineerde suikers geven een korte tijd energie.
Alvleesklier
Tevens moet de alvleesklier hard werken om de witte suikers uit het bloed te halen. Dit kan zelfs leiden tot stoornissen en suikerziekte. De relatie tussen suikerinname en ouderdomsdiabetes is overigen nog nooit aangetoond.
Suikerbiet en suikerriet
Suikers komen van nature voor in alle soorten groente en fruit. Dit zijn enkelvoudige koolhydraten. Ze zitten ook in andere voedingsproducten. Met suiker wordt in dit verband meestal
saccharose of
sucrose bedoeld, dat afkomstig is van de suikerbiet of het suikerriet. Saccharose is een combinatie van glucose en fructose, twee kleine koolhydraten. Glucose noemen we ook wel duivensuiker en fructose noemen we vruchtensuiker.
De suikerpot /
Bron: Persbureau AmelandLactose is ook suiker, maar dan van dierlijke oorsprong. Het komt in melk voor. Moedermelk is bijvoorbeeld zoet, het heeft een suikergehalte van 7%.
Waarom suiker
Suiker wordt om de volgende redenen gebruikt:
- de zoete smaak;
- als smaakversterker;
- als bewaarmiddel;
- geeft structuur aan voedsel.
Verborgen suiker
In veel voedingsmiddelen zitten suikers zonder dat we het in de gaten hebben. Het zijn de zogenaamde verborgen suikers.
Vloeibare suikers zitten bijvoorbeeld in frisdrank, vruchtensap en yoghurt. Deze producten geven geen verzadigend gevoel en vergroten zo de kans op overgewicht.
Serotonine
Suiker is verslavend, dat is uit experimenten gebleken. Het activeert het beloningscentrum in de hersenen. Drugs, vet en mooie muziek of sporten doen dat ook. Het onderzoek naar de verslavende aspecten van suiker is onder ratten gedaan en of deze conclusie ook voor mensen geldt is niet aangetoond. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Suiker kan wel het serotonine-gehalte in de hersenen beïnvloeden.
Serotonine geeft een gevoel van welbevinden en verdrijft onprettige gevoelens. Suikerinname zorgt voor een hoger serotonine gehalte en dat zou je een positief effect kunt noemen. Critici van Van Velpen spreken hierbij eerder over compensatie dan over verslaving.
Geen verslaving - wel oppassen
Wie stopt met het eten van suiker krijgt geen onthoudingsverschijnselen. Ook is er niet steeds meer suiker nodig om hetzelfde prettige gevoel te krijgen. Daarom is er van verslaving aan suiker geen sprake. Wel worden we gemotiveerd om te eten, omdat we beloond worden met een prettig gevoel. Is suiker voor handen (en in welke huishouding is dat niet) dan kan dat leiden tot meer eten dan gezond voor ons is.
Lees verder