Zink om jouw gezondheid en lichamelijke kracht te verbeteren

Zink om jouw gezondheid en lichamelijke kracht te verbeteren Het mineraal zink komt in verschillende gradaties in veel producten voor. Daardoor kan in principe iedereen een normale dosis per dag binnenkrijgen. Er zijn omstandigheden waarbij het lichaam zink relatief meer dan normaal nodig heeft of juist een tekort heeft. Het betekent dat de weerbaarheid en gezondheid in gevaar komt, waarnaast het ook invloed heeft op de weerstand en kracht van de man. Wat zijn de effecten van een zinktekort?

Zink verbetert je gezondheid


Wat kunnen de klachten zijn bij zinktekort?

Indien een persoon relatief minder mineraal binnenkrijgt kan het leiden tot een paar klachten zijnde:
 • je wordt dikker en verlangen om het te doen neemt af;
 • de smaak verandert iets, afwijkingen aan de slijmvliezen;
 • huidproblemen;
 • bij chronische tekorten kunnen er afwijkingen ontstaan aan de botten (osteoporose);
 • de groei blijft achter (bij opgroeiende kinderen);
 • afname van testosteron en verminderde productie van mannelijke cellen;
 • verminderde weerstand;
 • minder goed kunnen zien als het donker is.

Afweer van het lichaam

Bij een goede balans van het mineraal kunnen de afweertroepen goed hun werk doen. Is er echter sprake van een dalende hoeveelheid zink, dan neemt de weerbaarheid af. Het zorgt ervoor dat het lichaam sneller een virus of infectie krijgt, waardoor we ons minder goed voelen. Het vermindert de behoefte aan voedselinname en kan een verhoogde temperatuur veroorzaken. Het lichaam kan bij een verminderde weerstand gemakkelijker aandoeningen oplopen. Ook de mate van ijzer en magnesium zijn hierbij van groot belang. Bij een groot tijdelijk tekort kan het zich uiten in kleine zwarte stipjes op de tong.

Tegengaan van aromatase

Ben je iets gezet dan maakt het lichaam meer aromatase aan. Het zorgt ervoor dat testosteron wordt omgezet in oestrogeen, waardoor sneller vet wordt opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat je aanvullend dik wordt en daarmee wordt een negatieve spiraal in stand gehouden. Door de inname van zink wordt de werking van aromatase tegengegaan, waardoor het testosteronniveau relatief hoog kan zijn. Dit stimuleert de aanmaak van spieren, waardoor het lichaam relatief meer energie nodig heeft. Zink heeft dus indirect invloed op de stofwisseling van het lichaam. Meer testosteron en meer spieren betekent meer energie verbruik en meer adrenaline. Het vormt de basis om goed af te vallen en om een sterk lichaam te krijgen. Zinksupplementen bij afslanken is dus zeer gepast.

Meer testosteron en kracht

Nadat de man de dertig is gepasseerd neemt de hoeveelheid testosteron met ongeveer een procent per jaar af. Dat houdt in dat de man geleidelijk aan wegens voorgaande proces iets dikker gaat worden. Het is echter zo dat de man er zelf meer aan kan doen om het testosterongehalte relatief hoog te houden. Enerzijds betreft het voldoende inname van zink (mogelijk via vitaminepillen) en anderzijds door het lichaam te trainen en actief te zijn. Meer activiteit resulteert in een toename van testosteron of een minder snel dalende aanmaak. Wees dus actief, beweeg gecombineerd met voldoende zink om het hormoongehalte relatief hoog te houden. Zo behoud je voldoende spierkracht en zul je relatief meer kracht in het lichaam hebben.

Belangrijk ingrediënt voor bodybuilders

De combinatie van het stimuleren van de stofwisseling tezamen met toename van testosteron in het lichaam, zorgt ervoor dat het lichaam gezond en sterk is. Het bevordert de instandhouding van spieren, omdat er meer van het mannelijke hormoon aanwezig is. Voldoende zinkinname past binnen het dieet van getrainde sporters. Spieren, sterkte en kracht worden bereikt, middels een hoog testosterongehalte en dus is zinkinname essentieel.

Zink bij blaasjes en eczeem

Het hebben van eczeem, rode jeukende vlekken en speciaal vocht gevulde irriterende blaasjes (op iedere plek van het lichaam denkbaar) kunnen worden behandeld met zinkzalf. Zink heeft een vocht verdampende werking, waardoor de vloeistofdruk snel minder wordt. Daardoor neemt de jeuk af en wordt verdere vocht verspreiding als infectiebron vermeden. Het aanbrengen van de zalf werkt verkoelend en zorgt dat irritatie snel minder wordt. Zeker bij besmettelijke blaasjes zoals gordelroos of herpes enzovoorts werkt het zeer gunstig.

Doe je voordeel door zink via vitamine pillen (of bijvoorbeeld schaal en schelpdieren) in te nemen, om de gezondheid en kracht van je lichaam te verbeteren. Smeer daarnaast handige zalfjes om irritatie en jeuk te verminderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Testosteronbooster: bijwerkingen, voordelen en de nadelenTestosteronbooster: bijwerkingen, voordelen en de nadelenMet een testosteronbooster is het mogelijk om uw testosterongehalte te verhogen. Hierdoor kunt u meer energie, kracht en…
Tekort aan zink: oorzaken, symptomen & tips bij zinktekortTekort aan zink: oorzaken, symptomen & tips bij zinktekortZink is een mineraal dat meerdere functies heeft in het menselijk lichaam. Een tekort aan zink kan leiden tot uiteenlope…
Testosteron verhogen met natuurlijke productenTestosteron verhogen met natuurlijke productenTestosteron is een lichaamseigen stof. Het zorgt er bij jongens voor dat zij zich als man ontwikkelen en bij een volgroe…

Kalk in drinkwater, schadelijk?Kalk in drinkwater, schadelijk?Kalk in drinkwater: is dit schadelijk voor de gezondheid? Het aanwezige kalk in ons water veroorzaakt vaak een kalkaansl…
Lymfoedeem: de behandeling en zelfzorg bij lymfoedeemLymfoedeem ontstaat na het verwijderen van de lymfeklieren. Dat oedeem kan in een arm of een been zijn. Zelf het lymfoed…
Bronnen en referenties
 • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/seks-relatie/32278/10-ingredi-nten-die-je-libido-verhogen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zink_(element)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Aromatase
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.