Kalk in drinkwater, schadelijk?

Kalk in drinkwater, schadelijk? Kalk in drinkwater: is dit schadelijk voor de gezondheid? Het aanwezige kalk in ons water veroorzaakt vaak een kalkaanslag op apparaten, de douchewand, kranen en in de wasmachine. Het gevolg is dat we veel aan het schoonmaken en aan het ontkalken zijn. Maar in hoeverre veroorzaakt kalk in drinkwater ook gezondheidsklachten?

Kalk of calciumwaterstofcarbonaat

Het kalk in drinkwater heet eigenlijk calciumwaterstofcarbonaat, maar wordt in de volksmond vaak kalk genoemd. Hoewel kalk in principe een foute benaming is, is het wel een algemeen geaccepteerd woord voor calciumwaterstofcarbonaat in ons drinkwater. Ons drinkwater komt in Nederland en België via leidingen onder de grond de huizen binnen en vindt via de kraan zijn weg naar buiten. Al het water dat gebruikt wordt binnen ons huishouden is geschikt als drinkwater, tenzij er een aparte leiding voor huishoudwater of anders is aangelegd. Overigens is kraanwater in Afrika of Azië niet echt geschikt om te drinken, men kan er aardig ziek van worden.

Hardheid van het water

De hoeveelheid kalk die aanwezig is in ons drinkwater wordt aangegeven in Duitse hardheid oftewel dH. 17.8 gram aan kalkdeeltjes op elke 1.000 liter water vormt 1 dH. In België wordt dit weergegeven als Franse hardheid (fH). De rekensom hiervoor is anders. 9.99 gram aan kalkdeeltjes op elke 1.000 liter water vormt 1 fH. In Nederland zien we alleen de dH terug. Kalk begint zich af te zetten vanaf 2.7 dH. Dit afzetten zien we terug in het koffiezetapparaat (het apparaat gaat dan pruttelen), de waterkoker, de pan of fluitketel en is zichtbaar als een witte harde aanslag. Tot 3 dH spreken we van zacht water. Tussen de 3 en 8 dH spreken we van tamelijk hard water. Boven de 8 dH spreke we van erg hard water. Boven de 18 dH komt eigenlijk niet voor in Nederland. Hard water verstopt voornamelijk de leidingen en bemoeilijkt de apparaten normaal te werken. Een wasmachine of andere apparatuur kan op den duur kapot gaan. Veel apparaten moeten daarom met regelmaat ontkalkt worden met azijn of een waterontharder. Vooral de calcium- en magnesiumdeeltjes in het water zorgen voor de vervelende aanslag.

Is hard water gezond om te drinken?

Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid. Hard water bevat meer calcium en mineralen dan zacht water. In principe is hard water zelfs gezonder dan zacht water. Mensen die zacht water drinken of water dat is onthard krijgen minder mineralen binnen. Door een tekort aan mineralen kunnen er eerder hart- en vaatziekten ontstaan. Ook andere ziekten kunnen ontstaan door een tekort aan magnesium zoals osteoporose en diabetes type 2. Een tekort aan mineralen is dus slecht voor de gezondheid, maar een teveel aan mineralen ook. De meeste mineralen halen we uit een gezond en evenwichtig dieet.

Kalk in water richt geen schade in het lichaam aan, wel aan apparaten. Het is niet zo dat het lichaam ook een aanslag krijgt door de aanwezige kalk in water: dit gebeurt niet. Wel kan de huid sneller uitdrogen door hard water. Door deze uitdroging kan er huiduitslag ontstaan, schilfering van de huid of jeuk. Mensen die in een gebied met hard water wonen kunnen beter niet te lang of te vaak onder de douche of in bad gaan, en smeren het beste na iedere wasbeurt de huid goed in met een vochtinbrengende lotion.

Mineraalwater is niet beter

Veel mensen denken dat mineraalwater of flessenwater beter is dan kraanwater. Niets is minder waar: kraanwater moet aan strengere kwaliteitseisen voldoen dan water dat in de supermarkt te koop is. In flessenwater zit vaak een hoger gehalte aan mineralen. Voor mensen die deze mineralen tekort komen is mineraalwater aan te raden, voor alle andere mensen is een teveel aan mineralen juist ongezond. Een teveel aan mineralen veroorzaakt vooral diarree. Kraanwater is per definitie dus gezonder. Bovendien is kraanwater vele malen voordeliger dan flessenwater. Voor een literfles water wordt ongeveer 33 cent gevraagd, voor een liter kraanwater betaalt de consument ongeveer 0,0015 cent. Flessenwater is ongeveer 222 maal duurder dan kraanwater. Die prijs zit hem voornamelijk in de dure verpakking waar je voor betaalt, maar ook de merknaam kan de prijs doen oplopen. Ook voor baby's is flessenwater niet per definitie beter: kraanwater dat uitgekookt is, is net zo goed en vele malen goedkoper.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontkalken van de waterkoker en uitleg ontstaan van kalksteenOntkalken van de waterkoker en uitleg ontstaan van kalksteenIn een waterkoker ontstaat regelmatig afzetting van kalksteen, om de waterkoker in goede staat te houden dient deze dan…
Nespresso apparaat/machine ontkalken/reinigen; citroenzuurNespresso apparaat/machine ontkalken/reinigen; citroenzuurHet ontkalken van je apparatuur in huis kan een lastige klus zijn, vooral als het water hard is en dus veel kalk bevat.…
Kwaliteit van drinkwaterKwaliteit van drinkwaterDe gemiddelde Nederlandse gebruiker verbruikt ongeveer 120 liter drinkwater per dag. Hiervan wordt ongeveer 1.8 liter ge…
De Senseo schoonmaken of ontkalken met azijn of citroenzuur?De Senseo schoonmaken of ontkalken met azijn of citroenzuur?We hebben er inmiddels allemaal wel een thuis staan; een Senseo. Omdat we er vaak dagelijks gebruik van maken kan er zic…

ICE om relaties van verongelukten en zieken op te sporenICE om relaties van verongelukten en zieken op te sporenICE heeft niets met ijs te maken. Het is een manier om relaties snel op te sporen van mensen die plotseling ziek zijn ge…
Zink om jouw gezondheid en lichamelijke kracht te verbeterenZink om jouw gezondheid en lichamelijke kracht te verbeterenHet mineraal zink komt in verschillende gradaties in veel producten voor. Daardoor kan in principe iedereen een normale…
Bronnen en referenties
  • Oasen.nl/drinkwater-thuis/paginas/Speciale_uitzending_van_het_programmaKassa-artikel
  • Wikipedia/Kraanwater
  • Lenntech.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.