ICE om relaties van verongelukten en zieken op te sporen
ICE heeft niets met ijs te maken. Het is een manier om relaties snel op te sporen van mensen die plotseling ziek zijn geworden of die bij bijvoorbeeld een ongeval betrokken zijn geraakt. Ambulancepersoneel, politie of brandweer moet dan soms een hele mobiele telefoon doorspitten op zoek naar de juiste persoon. ICE verhelpt dat. Alles over ICE.
Bij ongeluk of ziekte achterblijvers opsporen
Het komt nog veel te vaak voor dat mensen die een ongeluk krijgen of plotseling in een vreemde omgeving ziek worden onbekend zijn voor ambulancepersoneel, politie of de brandweer. Om relaties als familie of partners dan toch in te kunnen schakelen is vaak een hele toer, want heel veel mensen hebben in hun mobiele telefoon wel voornamen staan, maar geen achternamen. Is iemand niet bij kennis of verward dan is het moeilijk uit te zoeken wie er dan precies gebeld moet worden bij dergelijke nare omstandigheden. En veel mensen die zijn opgenomen in een ziekenhuis willen toch graag dat ze worden bijgestaan door hun geliefden of vrienden.
ID bewijs
Natuurlijk staat er op een ID bewijs ook altijd waar iemand woont. Maar in Nederland wonen inmiddels miljoenen alleenstaanden waarbij dus niemand de telefoon opneemt als er naar dat desbetreffende nummer wordt gebeld. Bovendien hebben heel veel mensen tegenwoordig geen vast telefoonnummer meer, maar een mobiel nummer. Dat staat dan weer niet in een telefoonboek en dat is voor hulpverleningsdiensten dan ook moeilijk te traceren.
ICE: snel familie opsporen bij ongeval
In april 2013 deden de ambulancediensten in Nederland al het verzoek aan mensen om er voor te zorgen dat hun relaties gemakkelijker op te sporen zijn. Ze gaven aan dit door middel van de zogenaamde ICE code te willen doen. ICE staat voor In Case of Emergency (in geval van nood). Als alle Nederlanders in hun telefoon een speciale ICE aanmaken, kunnen de hulpverleningsdiensten met 1 druk op de knop van de mobiele telefoon van de persoon in kwestie zien wie er gebeld moet worden. Dat bespaart de hulpverleningsdiensten niet alleen veel moeite, het zorgt er ook voor dat mensen er niet alleen voor staan als zij in een nare situatie terecht zijn gekomen.
ICE is er ook voor nabestaanden
Helaas komt het ook nog wel voor dat mensen die overlijden door een ongeval of door ziekte een tijdje onbekend zijn bij de hulpverleningsdiensten. Ook dat voorkomen worden door een ICE telefoonnummer in de mobiel op te slaan. Nog schrijnender is het als iemand overlijdt die een ID bewijs of ander bewijs bij zich heeft dat van iemand anders is. In dat geval worden soms ouders gebeld met de mededeling dat hun zoon of dochter is overleden, terwijl niet die persoon is gestorven, maar een andere persoon. Ook daarbij kan ICE uitkomst brengen, maar dan moeten mensen vanzelfsprekend wel hun eigen telefoon bij zich dragen.
Wie draag je aan als contactpersoon in geval van nood
Het is vanzelfsprekend belangrijk om de juiste persoon aan te dragen als ICE. Wie wil je aan je bed hebben als je ziek bent of een ongeluk hebt gehad? En wie moet er geïnformeerd worden mocht je onverhoopt opeens overlijden. Veel mensen zullen in dat geval de naam van hun partner opgeven. Is er geen partner dan liggen kinderen voor de hand. Zijn die er ook niet, dan kunnen broers of zusters worden aangemeld. Wie liever een vriend of vriendin als eerste steun ziet, kan die persoon opgeven. Overigens is het ook handig om meerdere personen aan te merken als ICE. Zet dan in de mobiele telefoon ICE1 (de eerste persoon die moet worden gebeld), ICE2 (de tweede persoon die moet worden gebeld). Zo is de kans erg groot dat er altijd iemand wordt ingelicht. Ook in vakantietijden waarin veel mensen weg zijn.