ICE om relaties van verongelukten en zieken op te sporen

ICE om relaties van verongelukten en zieken op te sporen ICE heeft niets met ijs te maken. Het is een manier om relaties snel op te sporen van mensen die plotseling ziek zijn geworden of die bij bijvoorbeeld een ongeval betrokken zijn geraakt. Ambulancepersoneel, politie of brandweer moet dan soms een hele mobiele telefoon doorspitten op zoek naar de juiste persoon. ICE verhelpt dat. Alles over ICE.

Bij ongeluk of ziekte achterblijvers opsporen

Het komt nog veel te vaak voor dat mensen die een ongeluk krijgen of plotseling in een vreemde omgeving ziek worden onbekend zijn voor ambulancepersoneel, politie of de brandweer. Om relaties als familie of partners dan toch in te kunnen schakelen is vaak een hele toer, want heel veel mensen hebben in hun mobiele telefoon wel voornamen staan, maar geen achternamen. Is iemand niet bij kennis of verward dan is het moeilijk uit te zoeken wie er dan precies gebeld moet worden bij dergelijke nare omstandigheden. En veel mensen die zijn opgenomen in een ziekenhuis willen toch graag dat ze worden bijgestaan door hun geliefden of vrienden.

ID bewijs

Natuurlijk staat er op een ID bewijs ook altijd waar iemand woont. Maar in Nederland wonen inmiddels miljoenen alleenstaanden waarbij dus niemand de telefoon opneemt als er naar dat desbetreffende nummer wordt gebeld. Bovendien hebben heel veel mensen tegenwoordig geen vast telefoonnummer meer, maar een mobiel nummer. Dat staat dan weer niet in een telefoonboek en dat is voor hulpverleningsdiensten dan ook moeilijk te traceren.

ICE: snel familie opsporen bij ongeval

In april 2013 deden de ambulancediensten in Nederland al het verzoek aan mensen om er voor te zorgen dat hun relaties gemakkelijker op te sporen zijn. Ze gaven aan dit door middel van de zogenaamde ICE code te willen doen. ICE staat voor In Case of Emergency (in geval van nood). Als alle Nederlanders in hun telefoon een speciale ICE aanmaken, kunnen de hulpverleningsdiensten met 1 druk op de knop van de mobiele telefoon van de persoon in kwestie zien wie er gebeld moet worden. Dat bespaart de hulpverleningsdiensten niet alleen veel moeite, het zorgt er ook voor dat mensen er niet alleen voor staan als zij in een nare situatie terecht zijn gekomen.

ICE is er ook voor nabestaanden

Helaas komt het ook nog wel voor dat mensen die overlijden door een ongeval of door ziekte een tijdje onbekend zijn bij de hulpverleningsdiensten. Ook dat voorkomen worden door een ICE telefoonnummer in de mobiel op te slaan. Nog schrijnender is het als iemand overlijdt die een ID bewijs of ander bewijs bij zich heeft dat van iemand anders is. In dat geval worden soms ouders gebeld met de mededeling dat hun zoon of dochter is overleden, terwijl niet die persoon is gestorven, maar een andere persoon. Ook daarbij kan ICE uitkomst brengen, maar dan moeten mensen vanzelfsprekend wel hun eigen telefoon bij zich dragen.

Wie draag je aan als contactpersoon in geval van nood

Het is vanzelfsprekend belangrijk om de juiste persoon aan te dragen als ICE. Wie wil je aan je bed hebben als je ziek bent of een ongeluk hebt gehad? En wie moet er geïnformeerd worden mocht je onverhoopt opeens overlijden. Veel mensen zullen in dat geval de naam van hun partner opgeven. Is er geen partner dan liggen kinderen voor de hand. Zijn die er ook niet, dan kunnen broers of zusters worden aangemeld. Wie liever een vriend of vriendin als eerste steun ziet, kan die persoon opgeven. Overigens is het ook handig om meerdere personen aan te merken als ICE. Zet dan in de mobiele telefoon ICE1 (de eerste persoon die moet worden gebeld), ICE2 (de tweede persoon die moet worden gebeld). Zo is de kans erg groot dat er altijd iemand wordt ingelicht. Ook in vakantietijden waarin veel mensen weg zijn.
© 2013 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ICE: internationaal hulpmiddel in geval van noodICE: internationaal hulpmiddel in geval van noodBij een noodsituatie zoals een ongeluk moet een naaste van het slachtoffer gewaarschuwd worden, bijvoorbeeld voor belang…
ICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallenICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallenWat als u terechtkomt in een noodsituatie en u bent buiten bewustzijn? Hulpdiensten willen contact opnemen met uw famili…
Geldzaken inzichtelijk maken bij ongeneeslijke ziekteOp het moment dat u te horen krijgt dat u een ongeneeslijke ziekte hebt, denkt u niet gelijk aan de financiële consequen…
Eerste hulp, de belangrijkste regelsWat moet je doen wanneer er een ongeval gebeurt, of wanneer en iemand plotseling onwel wordt? Hier een aantal richtlijne…

Alles over speekselSpeeksel. Het is de meest onderschatte lichaamsvloeistof van het menselijk lichaam. Jammer, want het speeksel in onze mo…
Kalk in drinkwater, schadelijk?Kalk in drinkwater, schadelijk?Kalk in drinkwater: is dit schadelijk voor de gezondheid? Het aanwezige kalk in ons water veroorzaakt vaak een kalkaansl…
Bronnen en referenties
  • Facebook
  • Ambulancediensten
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.