Testosteron verhogen met natuurlijke producten

Testosteron verhogen met natuurlijke producten Testosteron is een lichaamseigen stof. Het zorgt er bij jongens voor dat zij zich als man ontwikkelen en bij een volgroeid lichaam dat dit in stand blijft. (Top)sporters gebruiken testosteron vaak in een vorm van doping, omdat het de spiergroei bevordert. Zij willen op deze manier de prestaties verbeteren, dit is echter ten strengste verboden. Testosteron kan ook door middel van voeding worden verhoogd. Testosteron verhogen met natuurlijk producten is niet verboden.

Wat is testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon wat er is. Het zorgt er onder andere voor dat een embryo zich ontwikkelt tot een jongen. Tijdens de puberteit zorgt testosteron ervoor dat een jongen zich ontwikkelt tot een man. De stem wordt zwaarder, het geslachtsdeel zal groeien en er zal lichaamsbeharing ontstaan. Na de puberteit draagt testosteron bij aan een gezonde spermaproductie en het in stand houden van het mannelijk lichaam. Naarmate men ouder wordt neemt het testosteronniveau in het lichaam af. Bij een tekort aan testosteron is de kans aanwezig dat er geheugenverlies, botontkalking en hart- en vaatziekten ontstaat.

Mannen produceren op een dag gemiddeld 7mg testosteron. Bij vrouwen ligt dit aanzienlijk lager, namelijk 1-2mg op een dag. Bij vrouwen draagt testosteron onder andere bij aan de groei van lichaamsbeharing. Voor zowel mannen als vrouwen draagt de hoogte van het testosteron bij aan het libido. Libido zorgt voor de seksuele behoefte van een mens.

Daarnaast zorgt testosteron bij mannen en vrouwen voor een goed humeur en betere sportieve prestaties. Testosteron zorgt namelijk dat het makkelijker is om vetvrije spiermassa te ontwikkelen. Bij een verhoging van de spiermassa zal het energieniveau en de vetverbranding van een persoon aanzienlijk stijgen. Topsporters nemen daarom vaak extra testosteron in de vorm van doping. Doordat de spiermassa stijgt zullen zij in staat zijn betere prestaties te leveren. Dit is echter ten strengste verboden en staat ook op de internationale dopinglijst. Testosteron is een lichaamseigen stof en zal enkel door middel van de juiste voeding verhoogd mogen worden.

Producten die bijdrage aan het verhogen van het testosteronniveau

Er zijn producten die een positieve invloed hebben op het testosteronniveau, maar er zijn ook producten die een negatief effect hebben.

Producten met een positieve bijdrage

Bananen
Vitamine B is één van de belangrijkste stoffen die bijdrage aan het energieniveau en de geslachtshormonen. Daarnaast zorgt de stof bromelaïne voor een aanzienlijke stijging van het libido. Naast de positieve invloed van bananen op het testosteronniveau, hebben ze ook invloed op het concentratieniveau.

Selderij
In selderij zit de stof andosteron, wat bijdraagt aan de zin in seks van een persoon. Het is een lustopwekkend middel, omdat deze stof ook voorkomt in het zweet van mannen.

Broccoli
Diindolymethane is de stof in broccoli die bijdraagt aan een verhoging van het testosteronniveau. Daarnaast zorgt broccoli ervoor dat het geslachtsdeel in goede conditie blijft. De stof diindolymethane zit daarnaast ook in bijvoorbeeld spruiten en bloemkool. Genoeg afwisseling is dus ook mogelijk!

Verzadigd vet
Hoewel verzadigd vet meestal wordt afgeschreven als slecht vet, draagt het wel degelijk bij aan een verhoging van de testosteronproductie. Het is wel belangrijk extra goed op te letten bij inname van deze vetten. Een teveel ervan zorgt voor diverse andere gezondheidsproblemen, zoals overgewicht.

Zink
Zink is een hulpstof bij de aanmaak van testosteron in het lichaam. Het is dus belangrijk om voldoende zink binnen te krijgen. Zink zit in vlees, noten, zaden en schaal- en schelpdieren. Om het testosteronniveau in het lichaam te doen stijgen is het dus goed om in een gevarieerde voeding deze producten op te nemen.

Producten met een negatieve invloed

Alcohol
Alcohol zorgt ervoor dat het aanmaakproces van testosteron in de cellen van Leydig verstoord raakt. Hierdoor zal de aanmaak afnemen. Vooral bij inname van meer dan drie glazen alcohol per dag is de invloed merkbaar.

Drop
In drop zit de stof glycyrrhizine. Deze stof heeft een grote invloed op de onderdrukking van testosteron en is daarnaast al heel snel merkbaar. Een paar dropjes per dag kunnen er al voor zorgen dat het testosteronniveau aanzienlijk daalt. Daarnaast zorgt glycyrrhizine voor een verhoging van de bloeddruk.

Soja
Sojaproducten zorgen voor de aanmaak van de vrouwelijke tegenhanger van testosteron, oestrogeen. Bij veel inname van sojaproducten zal de aanmaak van oestrogeen aanzienlijk toenemen. Het tegenovergestelde effect is hier een gevolg van, namelijk een afname van de aanmaak van testosteron. Zorg er dus voor dat de inname van sojaproducten beperkt is.

Andere invloeden op testosteron

Goede, gezonde voeding is niet de enige factor die invloed heeft op het testosteronniveau in het lichaam. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het niveau. Een goede nachtrust is belangrijk bij de aanmaak van testosteron. Het is belangrijk om zeker 7 à 8 uur per nacht als volwassenen te slapen. Het gaat dan om goede slaap, zonder al te veel wakker te worden in de nacht. Een verstoord slaapritme zorgt voor een verlaging van het testosteronniveau.

Een gezonde hoeveelheid seks is ook belangrijk om het testosteronniveau hoog te houden. Regelmatige seks zorgt er dus voor dat het niveau op een goede hoogte blijft. Een niet actief seksleven betekent verminderde stimulans van de zaadballen. En juist op deze plek wordt bij mannen het meeste testosteron aangemaakt. Het is dus belangrijk een regelmatig seksleven te hebben voor een goede stimulans van de zaadballen.

Daarnaast draagt ook goede krachttraining bij aan de aanmaak van testosteron. Train zwaar, maar niet te zwaar. Ook de lengte van de training is hierbij belangrijk. Een uur is ongeveer de beste tijd om intensief te sporten. Zorg dat je dit maximaal één keer op een dag doet. Bij een hoger aantal keer trainen op een dag kan het tegenovergestelde effect ontstaan. Daarbij is het belangrijk om rust en trainingsdagen goed af te wisselen om optimaal te kunnen profiteren van de invloed op het testosteronniveau.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Testosteron verhogen: tips, voeding & supplementenTestosteron verhogen: tips, voeding & supplementenBen je een man die ook op gevorderde leeftijd slank en sterk wil blijven en bovendien ook nog eens zijn libido wil behou…
Het mannelijk Libido boosten met Libido 7Het is mogelijk om het Libido van de man een boost te geven door de testosteron productie te verbeteren. Voedsel dat hie…
Testosteronbooster: bijwerkingen, voordelen en de nadelenTestosteronbooster: bijwerkingen, voordelen en de nadelenMet een testosteronbooster is het mogelijk om uw testosterongehalte te verhogen. Hierdoor kunt u meer energie, kracht en…

Hoe stel je je hongergevoel op een gezonde manier uit?Hoe stel je je hongergevoel op een gezonde manier uit?Als je wil afvallen, is het heel vervelend en afleidend als je de hele tijd honger hebt. Als je maar honger blijft hebbe…
Het paleodieet: afvallen door te eten als een holbewonerHet paleodieet is een dieet dat zeer populair is bij bodybuilders. Het is een dieet dat zich richt op het eten van pure…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bycfotografem, Pixabay
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/testosteron-houdt-man-lang-gezond/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Testosteron
  • Healthy & Fit, Nr.4 April 2015
  • https://www.salusi.nl/tips-testosteronspiegel-verhogen/
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.